mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.07.2021 12:10:00

Rumunsko a investiční příležitosti

Rumunsko a investiční příležitosti

22.07.2021 / 12:07 | Aktualizováno: 22.07.2021 / 12:10

ZÚ Bukurešť se dlouhodobě účastní programu ROMANIAN INVESTMENT ZOOM, kde společně se zástupci městských případně župních institucí identifikujeme možnosti bilaterální spolupráce a obchodních vztahů v sektorech zemědělství, průmyslu a cestovním ruchu. V Rumunsku mají o české investice resp. obchodní vazby zájem, české výrobky jsou zde známé a oceňované.

Z českého pohledu by neměla být opomíjena župa Arges Jde o strategickou lokaci, blízko zásadního rumunského automotive průmyslu, snadno dosažitelnou z Bukurešti. Lokalita nabízí širokou paletu i v rámci dalších důležitých sektorů, např. v turismu.

Z tohoto úhlu pohledu je zajímavou lokalitou město Valea Iasului. Prioritou samosprávy je rozvoj cestovního ruchu prostřednictvím investic do ubytovacích kapacit, rekreačních aktivit, pohostinských služeb, aquaparku apod. Nicméně jsou připraveni podpořit i rozvoj zemědělství, které používá specifické techniky a zavádí moderní systémy přizpůsobené měnícím se klimatickým podmínkám. ZÚ v této souvislosti připomíná, že Rumunsko obdrží obří evropskou finanční podporu v rámci Národního plánu oživení a odolnosti právě na ekologicky zaměřené zemědělské programy.

Pozemky, které patří radnici a jsou k dispozici pro investice, jsou členěné pro výstavbu malých hal 8000 m2 resp. 6000 m2; pro moderní zemědělství - 10 ha; a na investiční projekt aquaparku - 3 ha.

Městská samospráva v oblasti parku realizuje inženýrské sítě (vodovod a kanalizace, plyn).

Podobným příkladem je i municipalita Liesti v župě Galati s potenciálem investice do hospodářského parku. Lokalita se specializuje na zemědělské komodity a s tím souvisejícími možnostmi. V prostoru parku funguje již nyní masokombinát, továrna na zpracování mléka a chladírenský sklad zeleniny. Liesti má strategickou polohu blízko hranic s Ukrajinou a Moldavskou republikou.

Městský úřad je připraven zapojit se do podpory rozvoje místního podnikatelského prostředí rozvojem potřebné veřejné infrastruktury.

Ještě jiným příkladem příležitostí pro české zájemce o spolupráci je oblast župy Teleorman. Župa je známá svou úrodnou půdou, možnostmi zemědělského podnikání, a nachází se v jižní části země uprostřed rumunské nížiny, má rozlohu 5 790 km², což představuje 2,4 % rozlohy země, a žije v ní 453 000 obyvatel.

V posledních letech se na úrovni župy zintenzivnil zájem o využití potenciálu přeshraniční spolupráce s Bulharskem. Významným úspěchem bylo otevření hraničního přechodu s trajektem přes Dunaj v Turnu Magurele. Jednou z velkých výhod župy je tak skutečnost, že zkracuje silniční vzdálenost mezi Balkánským poloostrovem a střední Evropou o přibližně 300 km.

Zdejším klíčovým poptávaným průmyslovým oborem jsou investice do zpracování, rafinace a průmyslové výroby olejů z místních zemědělských plodin.

V případě zájmu o bližší informace k jednotlivým obchodním příležitostem kontaktujte ekonomický úsek zastupitelského úřadu v Bukurešti.

Rudolf Opatřil, ekonomický rada, Velvyslanectví ČR v Bukurešti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688