Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  19.07.2021 09:42:57

Burzovní kalendář 29/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Kartel producentů ropy a jeho spojenců OPEC+ poskytl Spojeným arabským emirátům možnost zvýšit těžební kvóty, dokud se během několika následujících měsíců neprojeví případný dopad nových variant koronaviru. Na akciových trzích druhým týdnem pokračuje výsledková sezóna za druhé čtvrtletí, přičemž očekávání jsou nastavena velmi vysoko. Sympatické výsledky z bankovního sektoru nepomohly v závěru týdne akciím udržet historická maxima. Trhy mírně oslabovaly z důvodu obav šíření nakažlivější koronavirové mutace delta. Makroekonomický kalendáře bude v novém týdnu spíše slabší, čeká nás však čtvrteční rozhodovávání o sazbách ECB. Anglie má naočkovanou většinu obyvatelstva a ukončí všechna protiepidemická opatření. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Ministři zemí kartelu OPEC+ se v neděli dohodli na posílení dodávek ropy na globální trh. Vyšší produkce zchladí dvou a půl letá maxima na světových cenách černého zlata. Hlavním důvodem je nadále pokračující zotavení ekonomik z pandemie koronaviru a růst globální poptávky po ropě.

Skupina, která zahrnuje země kartelu OPEC a další spojence v čele s Ruskem, odsouhlasila změnu nastavení objemů produkce od měsíce srpna poté, co Saúdská Arábie a další členové schválili požadavek Spojených arabských emirátů. Ministr energetiky Spojených arabských emirátů Suhail bin Mohammed al-Mazroui oznámil na tiskové konferenci, že země je s dohodou spokojena. Saúdský ministr energetiky princ Abdulaziz bin Salman odmítl odpovědět na otázky, jak bylo tohoto kompromisu dosaženo. OPEC+ v minulém roce snížil produkci o rekordních 10 mil. barelů denně uprostřed pandemického poklesu poptávky a kolapsu cen. Kartel a jeho spojenci postupně obnovovali nabídku až k celkovému deficitu 5,8 mil. barelů denně.

Od srpna do prosince 2021 skupina zvýší produkci o další 2 mil. barelů denně, tedy přibližně 0,4 mil. barelů měsíčně, přičemž cílem je úplné zrušení škrtů v měsíci září 2022. Skupina se dohodla na prodloužení paktu do konce roku 2022 z dřívějšího plánovaného data vycházejícího na duben 2022, aby ponechala více prostoru pro manévrování v případě, že dojde k zastavení globálního oživení kvůli novým variantám koronaviru.

Zatímco Rijád i Spojené arabské emiráty podporovaly okamžité zvýšení produkce, Spojené arabské emiráty vznesly námitky proti saúdské myšlence rozšířit pakt do prosince 2022, aniž by získaly vyšší produkční kvótu. K překonání sporu se OPEC + dohodl na nových výstupních kvótách pro několik členů od května 2022, včetně SAE, Saúdské Arábie, Ruska, Kuvajtu a Iráku. V Saúdské Arábii a Rusku vzroste produkce ze současných 11 na 11,5 milionu barelů denně. V Iráku a Kuvajtu se dojde k navýšení kvót o 150 tis. barelů denně.

OPEC+ je připraven upravit svou politiku v případě návratu íránské ropy na trh. K tomu by došlo v momentě, kdy by země dosáhla dohody se světovými mocnostmi ohledně jaderného programu. Odhaduje se, že Írán bude schopen přidat ke globální nabídce přibližně 1,5 mil. barelů denně.

Důkazy o posílení ekonomického a podnikového růstu přicházející za druhé čtvrtletí nového roku by mohly podpořit důvěru investorů i pro nadcházející měsíce. Data o tom, jak si společnosti vedou po roce a půl pandemie, budou pro trhy klíčová. Bankovní sektor přinesl zajímavé pozitivní výsledky.  

Z makroekonomického kalendáře bude nejzajímavější čtvrteční rozhodování o sazbách ECB. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová již dříve zaskočila trhy zprávou, že banka na svém příštím zasedání změní svůj přístup k měnové politice a ukáže, že to s oživením inflace myslí vážně. Nová strategie ECB umožňuje Lagardeové tolerovat inflaci vyšší než její 2% cíl.

Anglie má naočkovanou většinu obyvatelstva a ukončí všechna protiepidemická opatření. Skotsko a Wales jsou opatrnější. Vláda Borise Johnsona je přesvědčena o připravenosti země na kompletní restart ekonomiky a zrušení restrikcí. Od 19. července přejde Anglie do poslední ze čtyř fází rozvolňování opatření cílených na zamezení šíření viru. Primárním důvodem pro tento krok je úspěšná vakcinace nejvíce ohrožených obyvatel v pokročilejším věku a těch trpících vážnějšími nemocemi. Cílem bylo co nejdříve naočkovat nejvíce ohroženou skupinu starších obyvatel, což se nyní z velké části podařilo.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688