mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.07.2021 13:09:00

Draslovka koupí od Sasol část výroby kyanidu sodného za 2,23 miliardy korun v Jižní Africe

Draslovka koupí od Sasol část výroby kyanidu sodného za 2,23 miliardy korun v Jižní Africe

12.07.2021 / 13:33 | Aktualizováno: 14.07.2021 / 13:09

Česká firma Draslovka Holding oznámila (dne 12. 7. 2021) převzetí části produkce jihoafrické společnosti Sasol South Africa Limited. Konkrétně se jedná o výrobu kyanidu sodného. Celková hodnota investice činí 2,23 miliardy korun. Jedná se o první investici Draslovky na africkém kontinentu, která je součástí plánů na další mezinárodní expanzi úspěšné české společnosti. Po PFNonwovens, jež zahájila výrobu netkaných textilií ve své továrně v Západním Kapsku v roce 2019, se jedná o další významnou investici české společnosti v Jižní Africe za poslední dobu.

Draslovka plánuje další investici ve výši zhruba 50 milionů dolarů (asi 1 mld. ) do modernizace závodu v JAR, jeho rozšíření a zajištění splnění nejvyšších světové ekologických standardů. Celá transakce by měla být dokončena do konce poloviny roku 2022. V plánu je také rozšíření výroby o produkty, které se v současné době do Jižní Afriky dovážejí z jiných zemí. Akvizice části produkce energetického a petrochemického gigantu Sasol umožní české společnosti jednak lépe zásobovat jihoafrický těžební průmysl a příbuzné sektory, ale v dlouhodobějším horizontu posílí jihoafrický export a zajistí lepší přístup k předním zemědělským materiálům společnosti Draslovka.Vedle investice jiné české firmy PFNonwovens, jež zahájila výrobu netkaných textilií ve své továrně v Atlantis v Západním Kapsku v roce 2019, se tak jedná o druhou významnou investici české společnosti v Jižní Africe za poslední dobu.

Draslovka Holding a.s. je soukromá holdingová společnost se sídlem v České republice, která se zabývá výrobou speciálních chemických látek a vlastními výrobními technologiemi. Jejími vlastníky jsou čtyři české rodiny. Draslovka má více než 100 let zkušeností s výrobou kyanovodíku a chemií HCN a specializuje se na výrobu plně syntetického a vysoce čištěného kapalného HCN, který prochází dalším zpracováním pro použití v různých navazujících produktech od těžebního průmyslu až po zemědělství. Společnost Draslovka usiluje o to, aby se stala předním světovým hráčem ve výrobě kyanidů pro použití v syntéze, těžbě a průmyslových a zemědělských aplikacích. V posledních letech se obrat firmy pohyboval kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,8 mld ). Samotná mateřská společnost Draslovka Holding za poslední čtvrtletí roku 2018 spolu s celým rokem 2019 utržila 42,7 milionu . Více informací o společnosti na stránkách www.draslovka.cz.

Jihoafrický energetický a petrochemický gigant Sasol působící ve více než 30 zemích. Skupina utržila v roce 2020 příjmy ve výši 23 386 mil. ZAR (1,6 mld. USD). Akcie Sasol jsou obchodovatelné na Johannesburské burze cenných papírů (JSE) a na burze v New Yorku. 8,5 % akcií vlastní jihoafrická vláda. Více oinformací o společnosti Sasol na webových stránkách www.sasol.com.

Author: Mgr. Viktor Dolista, ekonomický diplomat, velvyslanectví České republiky v Pretorii, s využitím podkladů tiskové zprávy společnosti Draslovka


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688