muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  03.07.2021 00:00:00

MUNI Brno: Výzkumná činnost je otevřená i pro studenty humanitních oborů

Výzkumná činnost je otevřená i pro studenty humanitních oborů

Na univerzitě se dostanete do úzkého kontaktu také s vědou a výzkumem. Jak to vypadá u humanitních oborů, konkrétně při studiu práv, přibližuje student Jakub.

Právnická fakulta MU.

Když člověk přechází ze střední školy na univerzitu, dovede si nejspíš jen těžko představit své zapojení do výzkumu, nemá-li snad za sebou náhodou účast ve Středoškolské odborné činnosti či podobném projektu. Z vlastní zkušenosti ale vím, že ani tehdy nemusí mít o této záležitosti prakticky žádnou představu.

Při vysokoškolském studiu se ale do určité míry s nějakým výzkumem setkáte často, a to nejen na fakultách, jako je přírodovědecká či farmaceutická, kde byste takovou činnost očekávali, ale i na fakultě právnické. A co je důležitější můžete se do něj relativně snadno a brzy zapojit.

Osobně nemám odzkoušeno, jak to funguje na jiných fakultách (od spolubydlících však vím, že možnosti tu jsou), proto níže popsané berte hlavně jako přiblížení z pohledu práv.

Místo pomvěda

Je jasné, že málokdo se bude ihned cítit na to, že by na nějakém výzkumném projektu pracoval sám. Pro tuto situaci je nejlepší dostat se na pozici pomvěda. Tohle pro většinu lidí neznámé slovo je hovorovou zkratkou pro pomocnou vědeckou činnost, což prakticky to, že začnete asistovat některému vyučujícímu.

Samotná práce se liší vyučující od vyučujícího a také katedra od katedry. Může se jednat o věci od překladů přes skenování až po práci na dílčích částech výzkumu. Dostanete tak možnost nahlédnout do činnosti školy mimo výuku samotnou, do metod, které se při výzkumu používají a také se seznámíte s lidmi, kteří vám pak třeba poradí s vaší vlastní prací. Příjemným bonusem je, že s pozicí pomvěda je spojeno stipendium.

A jak se k takové pozici dostanete? Cesty jsou dvě. Jelikož neexistuje žádné ústřední výběrové řízení či přihlašování, je třeba mít buďto štěstí, když vám bude místo přímo nabídnuto, nebo musíte projevit vlastní aktivitu. Nebojte se zajít si za vyučujícími, kteří vás něčím zaujali, a ptát se. S trochou snahy se zadaří.

Studentské vědecké konference

Pokud už máte dostatek sebedůvěry (nebo jste ji měli vždy), můžete se pustit do vlastního výzkumu. Ideální příležitostí jsou studentské konference najděte si nějakou zaměřenou na oblast, která vás zaujme a vytvořte svou práci - tady bych vyzvedl ochotu lidí na fakultě, kteří poradí a vysvětlí cokoli, čím si student není jistý. Pak už jen stačí dostavit se na konferenci, práci stručně odprezentovat a čekat na její vydání ve sborníku.

Možnosti konferencí jsou nepřeberné, ať už se chcete držet v rámci univerzity, republiky, anebo si troufnete i na zahraničí. Není totiž výjimkou, že zahraniční univerzity vyhlašují mezinárodní studentské konference, na které není problém se přihlásit, a vy tak s podporou školy můžete prezentovat své výsledky i mimo republiku. Nebýt současné pandemické situace, tak jsem se takto dostal do Bělehradu. Ovšem možnosti jsou různé a záleží jen na vás, na kterou světovou stranu vám připadá nejzajímavější vyrazit.

Kromě konferencí se občas můžete přichomýtnout také k práci na nové publikaci a dostanete tak možnost podílet se na její tvorbě. To už je ale jiná úroveň, o které z vlastní zkušenosti psát (zatím) nemůžu.

Každopádně se na závěr můžete ptát: K čemu taková vlastní vědecká činnost je, obzvláště v oboru, jakým jsou práva? Odpověď zní: získáte spoustu zkušeností a známých, pocit, že jste právě vy přišli s něčím novým a také jedinečnou položku do svého životopisu. Položku, kterou jednou můžete vyniknout nad jinými uchazeči o práci, o niž budete stát. A zároveň se jedná o skvělý start, pokud se rozhodnete pro akademickou dráhu.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688