mpsv.cz (MPSV)
Práce  |  02.07.2021 10:03:00

Plošná akce má prověřit neférové jednání vůči zaměstnancům - V minulém týdnu odstartovala akce Státního úřadu inspekce práce

V minulém týdnu odstartovala akce Státního úřadu inspekce práce (SÚIP), jejímž  cílem je odhalit problémy s dodržováním zákoníku práce a s bezpečností na  pracovištích. Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších kontrol SÚIP za poslední léta.  Celkem se týká 14 pracovišť vybraných velkých průmyslových firem ve všech 14  krajích a 58 zaměstnavatelů poskytující služby na základě obchodních smluv nebo  agentur práce. Do akce se zapojilo 253 inspektorů práce a 129 policistů cizinecké  policie. Při prvních kontrolách už byly kromě zaměstnávání mnoha nelegálních  pracovníků odhaleny například i problémy s evidencí práce

„Kontroly budou trvat několik měsíců. Jsme v situaci, kdy se ekonomika vrací do  normálu. Epidemiologická situace vyžadovala omezování kontaktů a my jsme  v tomto období nechtěli firmy ještě více zatěžovat, když se musely potýkat často i  s existenčními problémy. Na druhé straně přibývá podnětů především na  porušování pracovněprávních předpisů,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí  Jana Maláčová, do jejíhož resortu SÚIP spadá. „Inspektoři se zaměřují zejména na  nelegální zaměstnávání, odhalování zastřeného agenturního zaměstnávání,  dodržování pracovní doby, odměňování zaměstnanců, především za přesčasy,  práce o víkendech a noční, i na bezpečnost na pracovišti,“ popisuje dále ministryně. 

Podle Jany Maláčové se část z podnětů nově týkala například nucené práce  zaměstnanců, kteří byli v důsledku Covidu na překážkách v práci a zaměstnavatel pobíral  příspěvek z programu Antivirus. „Takové případy řeší inspekce společně s Úřadem  práce ČR. Zaměstnavateli hrozí vrácení dotace programu Antivirus a v případě  zjištění porušení pracovněprávních předpisů i pokuta,“ říká dále ministryně. „Jsem  si vědoma, že firmy mají za sebou těžké období, ale nemůžeme přihlížet tomu, aby  některé z nich v současné situaci porušovaly zákony a ždímaly zaměstnance, aby  na jejich úkor dohnaly ztráty,“ dodává. 

Už první dny kontrol odhalily například systémová pochybení v oblasti evidence pracovní  doby, zjednodušeně řečeno nebyl evidovaný začátek a konec směny nebo přestávky v  práci tak, jak to předepisuje zákoník práce. „Bez těchto údajů těžko zjistíte, zda  zaměstnanec nepracoval o víkendu, v noci nebo pracoval nad rámec své denní  pracovní doby. Tito zaměstnanci nemuseli například dostávat vůbec, nebo jim byly  kráceny, zákonné příplatky za práci přesčas, práci v noci nebo o sobotách a  nedělích,“ upozorňuje Jana Maláčová. Ta upřesnila, že při kontrolách v minulém týdnu  inspektoři odhalili 18 nelegálních pracovníků a u deseti zaměstnavatelů je podezření na  zastřené zprostředkování, tedy poskytování služeb agentury práce bez patřičného  povolení na základě obchodní smlouvy. 

V letošním roce eviduje SÚIP již přes 3 tisíce podnětů, přičemž za loňský rok to bylo  zhruba 5800.  


Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688