mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  27.06.2021 14:17:00

Český ultralight Shark se představí v Mongolsku

Český ultralight Shark se představí v Mongolsku

27.06.2021 / 14:12 | Aktualizováno: 27.06.2021 / 14:17

Dvoumístný “charterový” spoj v podobě ultralehkého letounu SHARK s výrobním číslem 103 vyrazil 26. června 2021 v 15:08 z Letiště Václava Havla Praha směrem do Mongolska.

Byť je držitelem světových rychlostních rekordů ve své kategorii, poletí vzhledem na počasí pouze 5-6 hodin denně. Plánovaných 6,696km přes Polsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko a Rusko tak přeletí s přestávkami za celkem 5 dnů, aby dorazil včas na otevření zcela nového mezinárodního letiště v Ulánbátaru. Podle mongolské tradice jej budou po cestě chránit mýtičtí strážci nebe a země sedící na křídlech v pojetí slavného mongolského kaligrafisty Amarsaná Lkhagva.

SHARK s imatrikulací OK-AUR71 naváže na 71-letou historii česko-mongolských vztahů, během které Češi postavili 1. nemocnici v Ulánbátaru, pomáhali vybudovat těžební, kožedělný a obuvnický průmysl, v posledních letech se angažují také oblasti ochrany životního prostředí, zejména díky projektu Zoo Praha "Návrat divokých koní". Po dodávkách českých autobusů, motocyklů, automobilů, lokomotiv a dalších zařízení do Mongolska tak přichází řada na spolupráci v leteckém průmyslu, který obzvlášť v oblasti ultralehkého létání patří v České republice ke světové špičce.

Velitel letounu Denis Gibadulin a zároveň jednatel SHARK.AERO CZ spolu s německým pilotem dlouhodobě žijícím v Mongolsku Gerhardem Wackenhutem tak ve 20krát rozlehlejším Mongolsku představí český model svobodného létání. Podobně jako v 90. letech se Mongolsko v mnohém inspirovalo českou cestou k demokracii a tržní ekonomice a stalo se prioritní zemí české rozvojové pomoci, má dnes příležitost využít českého vzoru země s pulzujícím leteckým průmyslem a službami, země s více než 3000 soukromými ultralehkými letadly.

Na co se oba nejvíce těší? „Na létaní se SHARKem v zemi, která vzdálenostmi a rozlohou přesně odpovídá tomu, pro co byl SHARK navrhnut a zkonstruován – pro rychlé lety na dlouhé vzdálenosti za rozumné náklady“, říká Gibadulin a Wackenhut dodává: „Nové letiště v Ulánbátaru může být považováno za odstartování rozvoje všeobecného letectví v Mongolsku. Specifický koncept SHARKu splňuje přepravní požadavky Mongolů v dobách Covidu a může být ideálním výchozím bodem pro rozvoj všeobecného letectví v této vnitrozemské zemi střední Asie. Naším posláním je představit špičkové české letecké produkty v segmentu ultralehkých letadel nadšencům veřejného i soukromého letectví. Jinými slovy chceme se SHARKem otevřít mongolský trh pro český letecký průmysl.“

O SHARK.AERO

Propojení špičkového výkonu s moderním a pohodlným kokpitem, vynikajícím rozhledem a nekompromisním designem umožňuje cítit se na obloze v SHARKu jako v žádném jiném letadle.

SHARK je vysoce výkonný tandemový ultralight s hydraulicky zatahovatelným podvozkem, charakteristickými křídly, za letu stavitelnou vrtulí s automatickou regulací otáček a nejnovější avionikou DYNON či GARMIN.

SHARK byl navržen a vyroben jako rychlý letoun na dlouhé vzdálenosti s prvky inovativního designu a za použití špičkových technologií. S 100hp motorem Rotax 912 dosahuje rychlosti 300 km/h a doletí 2500 km.

Skloubením jedinečného vzhledu, použitím kompozitů z uhlíkovo-kevlarových vláken a dotaženou aerodynamikou se SHARK stal nejrychlejším ultralightem. Důkazem toho je série světových rekordů a také různá ocenění za design.

Bezpečnost SHARKu je absolutní prioritou, i proto nabízí záchranný padákový systém pro celý letoun. V případě nouze umožňuje bezpečně dosednout s celým letadlem.

O ČESKO-MONGOLSKÝCH VZTAZÍCH

Česká republika a Mongolsko jsou i přes velkou geografickou vzdálenost velmi blízkými partnery. Diplomatické vztahy obě země navázaly již v roce 1950. V šedesátých letech působili v Mongolsku čeští geologové, kteří přispěli k objevení největšího naleziště mědi a molybdenu V sedmdesátých letech tehdejší Československo financovalo a realizovalo výstavbu 1. nemocnice v Ulánbátaru, stálo u zrodu mongolského kožedělného a obuvnického průmyslu. V Mongolsku se osvědčily české autobusy, motocykly, osobní a nákladní automobily, turbíny i lokomotivy, výrobní linky v potravinářství, vybavení pro ozbrojené složky, ale oblibu získalo také samozřejmě české pivo, české sklo a porcelán. Na českých univerzitách studovaly dvě desítky tisíc mongolských studentů. V 90. letech se Mongolsko v mnohém inspirovalo českou cestou k demokracii a tržní ekonomice a stalo se prioritní zemí české rozvojové pomoci. Roste význam obchodních vztahů mezi oběma zeměmi a spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí, zejména díky projektu Zoo Praha "Návrat divokých koní", ale také díky dlouhodobým aktivitám českých neziskových organizací Člověk v tísni a Charita. Dnes je Česká republika druhým domovem největší mongolské komunity v Evropě, čítající více než deset tisíc občanů.

Více o SHARK.AERO:

www.sharkaero.cz

www.instagram.com/sharkaeroaircraft/

www.facebook.com/shark.aero

www.facebook.com/SharkMongolia

Kontakt pro média:

Petr Hýl

+420 604 266 764

petr@hyl.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688