Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.06.2021 09:12:00

Rozbřesk: Maďarská centrální banka dnes jako první v EU zvedne po pandemii úroky

Taky jste si všimli, že když hraje na Euru “domácí” Maďarsko, tak je navzdory globální pandemii stadión narvaný k prasknutí? To není známka punku maďarské vlády, ale známka toho, že se zde covidovou hrozbu podařilo masivním očkováním dostat pod kontrolu. Úspěšný boj s pandemií je pak nutnou podmínkou normalizace makroekonomické situace a potažmo měnové politiky. Ne náhodou bude dnes Maďarská národní banka (MNB) první centrální bankou v EU, která spustí proces likvidace nestandardně velmi expanzivní měnové politiky, jež byla tak jako jinde vynucena pandemií.

Konkrétní odpověď na otázku, jak MNB dnes svoji politiku utáhne, nemůže být bohužel tak jednoduchá a přímočará jako např. v případě české souputnice (ČNB), která se zřejmě k restriktivní akci rozhoupe zítra. Analýza maďarské měnové politiky je totiž poměrně složitá disciplína, což vyplývá z toho, že k jejímu řízení se používá řadu instrumentů. Tak například MNB dnes odpoledne velmi pravděpodobně zvýší nejen svoji hlavní úrokovou sazbu (z 0,60 % na 0,90 %), což je vlastně sazba, jež úročí povinné minimální rezervy. Navíc ale MNB má dorovnat na stejnou úroveň i jednotýdenní (depozitní) sazbu, která se během pandemie stala hlavním úrokovým instrumentem, jenž měl stabilizovat forint.

Ani to však není vše. Kromě toho MNB podporovala vládní program, který lze volně přeložit jako “Financování růstu”, kdy na trhu nakupovala vládní dluhopisy. MNB tím v podstatě nakupovala aktiva a navyšovala tím svoji bilanci, což je expanzivní politika, kterou dnes běžně provádějí centrální banky v řadě vyspělých zemí. MNB dnes může ve svém komentáři naznačit, že tato politika nákupů dluhopisů může být do konce roku zcela utlumena.

Maďarská centrální banka tedy dnes jako první v EU odstartuje proces normalizace měnové politiky, avšak tak jako plné hlediště nemohlo Maďarsku vybojovat postup ze základní skupiny (konec konců zítra hraje proti favorizovanému Německu v Mnichově), tak ani dnešní zvýšení sazeb nezajistí návrat k makroekonomické rovnováze. Maďarská inflace se aktuálně pohybuje nad 5 % a i po dnešním zvýšení zde budou reálné úrokové sazby v hluboko v záporu. Jinak řečeno dají se očekávat další restriktivní kroky, které by měly vyplynout z dnešní komunikace MNB. My si myslíme, že MNB sáhne k dalšímu zvýšení úroků na svém zasedání v září, kdy bude na stole další inflační prognóza. Může k tomu dojít dříve - zejména pokud se forintu nebude chtít k silnějším hodnotám.

TRHY
CZK a dluhopisy

Stabilizace akciových trhů a eurodolaru se koruně zjevně zamlouvá. Měnový pár poskočil do blízkosti 25,50 EUR/CZK a zdá se, že koruna tak bude mít víc prostoru zaměřit se na zítřejší zasedání ČNB - podle našeho názoru vyzní lehce pozitivně (růst sazeb + rozumně jestřábí komentář).

Zahraniční forex

Komentáře přicházející včera z Fedu byly velmi smíšené, když jak rétorika Powella (v připravených poznámkách pro dnešní vystoupení v Senátu), tak Williamse byla spíše holubičí. Naopak vlivní šéf vedení Fedu Bullard vyzněl velmi jestřábím způsobem. Na eurodolaru však komunikace amerických centrálních bankéřů zanechala jen malé stopy.

Dnes tedy bude trh sledovat primárně vystoupení centrálních bankéřů, které na straně ECB bude reprezentovat např. hlavní ekonom F. Lane. Naopak na straně Fedu kromě již zmíněného Powella vystoupí i Mesterová či Dalyová

Ve střední Evropě bude dnes ve střehu maďarský forint, neboť zasedá MNB a očekává se zvýšení oficiálních úrokových sazeb (viz úvodník). MNB by měla základní sazbu zvednou o 30 bazických bodů a jednotýdenní depo o 15 bazických bodů (čímž obě sazby srovná na úroveň 0,90 %). Pokud by MNB zvedla sazby o méně, než jak je výše popsáno, tak se to forintu asi nebude líbit (a naopak agresivnější navýšení by HUF přivítal).

Ropa a zlato

Ropa WTI vypořádala na 73,66 USD za barel (+2,8 %). S lehčím oslabením dolaru se odrazila cena zlata o procentní bod na 1.782 USD.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688