MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Stát  |  09.06.2021 15:30:00

Ministryně financí Alena Schillerová hostem Událostí, komentářů

Zdroj: Česká televize / Rubrika: Události, komentáře / Datum vysílání: 7. června 2021

Michal KUBAL, moderátor
Paní ministryně, nejdřív krátce na úvod, proč schodek 390 miliard?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak je to maximální rámec, který jsme si nastavili konvergenčním programem, jenž vyplývá i ze zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. To znamená, že pro mě je to jakási nepřekročitelná meta. Vycházela jsem z propadu příjmů, který je samozřejmě dán i daňovým balíčkem. Provedla jsem i nějaké úpravy na výdajové straně. Ta konsolidace, a doporučují to všechna renomovaná pracoviště, ať už evropská, tak světová, já to mám nastudované s kolegy, několikrát jsem to publikovala, několikrát jsem na to upozorňovala v různých rozpravách, v různých debatách, konsolidovat s citem, nevytvářet obrovské sociální rozdíly. Konsolidace nastavená mnou, vedením Ministerstva financí počítá zhruba asi se 40-44 miliardami ročně.

Michal KUBAL, moderátor
Prosím řekněte mi 3 největší škrty, které by mohly přinést nějaké úspory nebo by byly největším krokem na cestě k té úspoře 200 miliard oproti tomu stávajícímu návrhu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Je potřeba zmínit, že vůbec nelituji toho, že jsme lidem dali více peněz, to je první věc. Ten propad příjmů byl kolem 100 miliard a samozřejmě to není jenom daňový balíček, je to rozpočtové určení daní a nárůst výdajů. My jsme zrušili 4 300 tabulkových míst za celou dobu, co jsem ministryní financí. Prosadila jsem také novelu zákona o rozpočtových pravidlech.

Michal KUBAL, moderátor
Vy mandatorní výdaje teď chcete navyšovat nad rámec daný zákonem. Proč?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak to je filozofická otázka. Pro nás jsou důchodci velmi důležití a dokázali jsme to. My jsme jim za celou dobu naší vlády přidali asi 3 700 .

Michal KUBAL, moderátor
Jsou důležitější než všechny ostatní skupiny obyvatel?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Neříkám, kdo je důležitější nebo ne, ale jsou důležití. Tvrdila jsem, že jsou pro nás priorita. Nechci říkat, že jsou důležitější než ten či druhý. Já si myslím, že každý tady jsme ve střetu zájmů, vy máte rodiče, já mám rodiče nebo tedy už jenom tátu, prostě to znamená, že oni jsou zranitelní, oni už se o sebe neumí postarat. To znamená, jestliže valorizační schéma vyšlo 458 plus minus, my to přesně budeme vědět v září, no tak prostě jim chceme zachovat jakýsi průměrný růst, na který byli v posledních letech zvyklí.

Michal KUBAL, moderátor
I když si to stát nemůže dovolit?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Stát se musí se o tyto nejpotřebnější postarat a vrátí se nám to navíc ve spotřebě. Ti lidé to utratí a vrátí se nám to zpátky.

Michal KUBAL, moderátor
Dovolte mi jednu závěrečnou praktickou otázku a poprosím velmi stručnou odpověď. Čekáte, že po volbách bude, nebo respektive po těch dvou letech, kdy vyprší platnost toho snížení daní, které jste společně prosadili, zapotřebí ty daně znovu zvýšit?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Je možné i jiné snižování schodků. Zkrátím to – já to mám v plánu konsolidace v konvergenčním programu nastaveno. To znamená, těch 44 miliard se sestává jednak na výdajové straně ze škrtů, které jsem jasně řekla, zmrazení platů a tak dále, a jednak sestává ze tří takových oblastí, a to je pokračování ve zvyšování spotřebních daní, máme i další daně, které se dojednávají na evropské úrovni, pak je to globální zdanění nebo zdanění globálních firem, s čímž přichází americká administrativa a G7 to schválila v sobotu, a potom zrušení daňových výjimek, čemu se velmi brání koalice Spolu.

V reakci na vyjádření J. Skopečka /ekonom a politik za ODS/.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak já myslím, že do zdravotnictví nedala nikdy žádná vláda tolik co naše. Platby za státní pojištěnce jsme loni zvýšili asi o 56 miliard, letos zhruba asi o 25 miliard, nepočítám do toho všechny ty odměny. Dali jsme ale jasný signál společnosti, že je to důležitá oblast.

V reakci na vyjádření M. Hampla /ekonom a bývalý člen bankovní rady ČNB/.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
My jsme udělali všechno pro to, řízením veřejných financí, aby obce a kraje, na rozdíl od té minulé krize, nezůstaly na holičkách, nemusely brzdit svoje investice a taky jejich hospodaření skončilo v přebytku plus 19 miliard v nejkrizovějším roce v historii naší země. A teď za první čtvrtletí pro vás, já už jsem to, myslím, že říkala v České televizi, je to plus 17 miliard. To znamená, pořád se mají dobře a to je to zásadní. My jsme si půjčili, abychom sanovali jako stát, protože si nikdo nepůjčí tak levně jako stát, jako náš stát, rozpočty a oni mohly investovat.

Celou verzi pořadu si můžete pustit na tomto odkaze

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.12.2021Alena Schillerová hostem Událostí, komentářů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
30.11.2021Alena Schillerová v pořadu Události, komentáře MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
20.09.2021Alena Schillerová hostem pořadu Otázky Václava Moravce MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688