Orange Academy (Orange Academy)
Osobní finance  |  07.06.2021 16:07:14

Jak postupovat v případě nezaplacených faktur? Zamávejte s neplatiči!

Zpožděné či vůbec nezaplacené faktury jsou běžnější součástí podnikatelské činnosti, než by se mohlo zdát. Jak postupovat v případě, že vám druhá strana dluží peníze, na které máte nárok?

Modelová situace: Pracujete jako živnostník v oblasti online marketingu a domluvíte se s menší firmou, že jim budete spravovat sociální sítě. Stanovíte si podmínky spolupráce, domluvíte cenu za vaše služby a začnete pracovat. Vše vypadá v pořádku až do doby, kdy dojde k prvnímu placení částky za vaši práci. Vystavíte fakturu a čekáte na přijetí platby. Ovšem i po splatnosti peníze nikde, a tak upozorníte klienta, že již splatnost faktury vypršela a prosíte o zaplacení. Klient se začne vymlouvat nebo vás ignoruje a najednou s vámi přeruší kontakt. Co teď?

3 důvody, proč trvat na zaplacení faktur

Máte dvě možnosti, jak se zachovat: necháte to být, budete naštvaní, ale jelikož víte, že se i tohle stává, nezmůžete nic. Nebo se začnete bránit. Druhou variantu reakce vám důrazně doporučujeme a to z těchto tří důvodů:


  1. I jedna nezaplacená faktura vás může dostat do finančních potíží. Ať se jedná o jakoukoliv částku, na vaši odměnu máte nárok a pravděpodobně jste s nimi počítali. V extrémních případech může dojít k zadlužení a insolvenci.

  2. Pořádek v účetnictví je důležitý. Nezaplacené faktury mohou dělat potíže vaší účetní a po nějaké době je již nebudete moct vymáhat, protože dojde k jejich odpisu či promlčení.

  3. Děláte to i pro své kolegy v oboru. Když se nebudete bránit, neupozorníte na nečestné jednání druhé strany ani své kolegy v oboru a tím pádem mohou i oni naletět. 

Jak postupovat, když vám druhá strana nechce zaplatit fakturu?

Ač se tedy jedná o fakturu v řádu stovek, tisíců nebo deseti tisíců, vyzkoušejte náš návod, jak se neplatičům bránit – účinně a legálně tak, abyste neohrozili vlastní pověst a další zakázky. 

  1. krok: Upozorněte druhou stranu na nezaplacenou fakturu

Poté, co uběhne doba splatnosti na faktuře, upozorněte druhou stranu na tuto skutečnost e-mailem nebo jinou doložitelnou cestou. Každému se přece jen může stát, že e-mail s fakturou zapadne do spamu, zapomene nebo má zrovna účetní, co má faktury na starosti, dovolenou. Zpoždění tedy není nutnou podmínkou pro vynášení soudů a zastrašování druhé strany


Zašlete tedy klientovi dvě upomínky. V první buďte shovívaví a slušní a jen upozorněte na nezaplacenou částku. Pokud ani na tuto upomínku nebude druhá strana reagovat zaplacením, zašlete za několik dní další, která již může být důraznější. V ní například zmiňte další kroky, které hodláte udělat v případě nezaplacení nebo důsledky pro klienta, které plynou z nezaplacené faktury. 


Jestliže druhá strana na e-maily neodpovídá, zkuste je kontaktovat telefonem, abyste měli jistotu, že se informace dostaly ke správným lidem. Také lépe vyhodnotíte situaci dle odpovědi dlužníka. 

  1. krok: Zveřejnění dlužníka

Upomínky nezabraly a peníze stále nikde? Pak přistupte k dalšímu kroku a tím je zveřejnění dlužníka oficiální cestou. O tom, že se hodláte bránit touto cestou, nejprve druhou stranu informujte.


Nikdo nechce mít špatnou pověst, takže je možné, že dlužník dostane rozum a zaplatí. Pokud ne, upozorníte kolegy z oboru, že si na tuto firmu mají dát pozor a nespolupracovat s nimi. 


V rámci ochrany osobních údajů si tento krok můžete dovolit pouze u právnických osob a je více než důležité, abyste byli v právu. Pokud si však jste jistí svou oprávněností, můžete firmu označit jako dlužníka na internetu například na serveru Centrální registr dlužníků, který je k tomuto úkonu nejvhodnější.

  1. krok: Předžalobní výzva

Jako účinný bič na dlužníky většinou funguje předžalobní výzva, která jim dá jasně najevo, že danou věc myslíte vážně a budete se bránit, dokud své peníze nedostanete. 


Aby byla splněna její správnost, měla by obsahovat:

  1. výši dluhu

  2. jasné označení dlužníka a věřitele

  3. popis okolností vzniku dluhu

  4. výzvu k uhrazení

  5. informaci o tom, že dluh hodláte vymáhat soudně

  6. datum, podpis

     


Výzvu je nutné podat nejméně 7 dní před podáním samotné žaloby a zaslat druhé straně poštou jako zásilku s dodejkou. Tak získáte důkaz o tom, že si dlužník dopis vyzvedl. Ke stejnému účelu můžete využít i datovou schránku.

4. krok: Žaloba samotná

Jestliže ani předžalobní výzva nezabrala, nezbývá nic jiného, než se vydat soudní cestou. Žalobu můžete podat jak sami, tak s pomocí zkušeného právníka. V případě, že soud uzná váš nárok a budou dodrženy všechny podmínky žaloby, donutí dlužníka splatit dluh. 


Dokonce se můžete obejít i bez jednání a to v případě, že bude vše doloženo v listinné podobě a důkazy jasně prokážou váš nárok na finance, které požadujete. V opačném případě se budete muset dostavit k soudnímu jednání a obhájit svůj nárok.


Informace: Poplatek za soud činí 5 % ze žalované částky. Jestliže uspějete a zašlete předžalobní výzvu včas, dostanete tuto částku zpět.


Samozřejmě doufáme, že se až do této fáze nedostanete a vaše podnikání se obejde bez komplikací. Další tipy a články o podnikání, účetnictví a pracovních příležitostech najdete na našem blogu orangeacademy.cz/clanky. 


Autorka Daniela Adamová,

redaktorka na webu orangeacademy.cz.


Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688