Průmysl  |  01.06.2021 10:21:06

PMI míří do nebe

Index nákupních manažerů z českého zpracovatelského sektoru v květnu vystřelil o další téměř tři body a zakotvil na hodnotě 61,8, čímž překonal dosavadní rekord. Suverénně tak předčil tržní odhad, který činil 59,0 a byť jsme v rámci trhu patřili mezi největší optimisty, ani my jsme mu nevěřili do takové míry. Jedná se o další z mnoha indicií značících, že český průmysl byl nejenom tahounem české ekonomiky během samotné pandemie, ale je připraven tuto roli hrát i v následném pokrizovém zotavení. Nelze ovšem nedodat, že index nadále zkreslují problémy s dodávkami výrobních vstupů, které jsou podle metodiky PMI vyhodnocovány jako pozitivní signál, byť bychom se bez nich v aktuální situaci spíše obešli.

PMI ve výrobě

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v bodech

61,8

58,9

59,5

59,0

Zdroj: Raiffeisenbank, IHS Markit, Bloomberg


Podobně jako data z Českého statistického úřadu i index PMI hlásí pokračující příznivou situaci na straně poptávky po českých produktech. Nové zakázky rostly nejrychleji od konce roku 2017 a ačkoliv jejich příliv ze zahraničí mírně zpomalil, zůstává na vysoké úrovni. Účastníci průzkumu ovšem upozorňují, že kromě zesíleného zájmu od stávajících odběratelů a získávání nových, byla část zakázek motivována opatrností a hromaděním zásob, což je v aktuální atmosféře epidemické nejistoty a zkušeností se zádrhely v logistice pochopitelné.

Právě problémy s dodávkami výrobních vstupů, včetně primárních surovin, se ve výsledcích průzkumu objevují pravidelně již několik měsíců a vedou k nezanedbatelným tlakům na růst cen výstupů. Ty zdražovaly nejsvižněji v zaznamenané historii, a přesto nedokázaly plně kompenzovat zdražování vstupů.

I samotná výrobní aktivita vykázala robustní nárůst, který – nikoliv překvapivě – taktéž narážel na kapacitní limity. Úměrně tomu rostl hlad firem po nových zaměstnancích a následně došlo k zesílení intenzity nabírání zaměstnanců. I tento výsledek podtrhuje paradox aktuální situace na českém trhu práce, kde se na jedné straně výrobním podnikům významně nedostává pracovní síly a na straně druhé vládní programy uměle udržují zaměstnanost v oblastech, které prakticky nefungují.

Vyhlídky českého průmyslu podle průzkumů zůstávají růžové i pro nadcházející období . Firmy kvitují pokrok v očkování populace, se kterým se pojí očekávání dalšího růstu poptávky. To je ostatně i v souladu s výsledky konjunkturálního průzkumu z dílny ČSÚ, podle kterého se zlepšuje nejen nálada samotných průmyslníků, ale i spotřebitelů. Nejvýraznější rozvolňování epidemických restrikcí se přitom do stávajících průzkumů ještě nestihlo propsat, a lze tak očekávat další zlepšování sentimentu.

Pro letošek znamenají aktuální data hlavně pokračující (a potenciálně dále zesilující) cenové tlaky , které se nejprve projeví v indexu PPI. Ten podle nás bude v některých měsících atakovat hodnotu 4 % a rok zakončí průměrně na 3,2 %. Zároveň se není třeba obávat o objem průmyslové výroby jako takové, která podle nás letos přidá 6,8 % a pokud se logistická situace nakonec uklidní, bude její výkon ještě lepší.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688