Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  30.05.2021 16:10:51

Burzovní kalendář 22/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

V novém obchodním týdnu se dočkáme zveřejnění datamerického trhu práce za měsíc květen, která by mohla naznačit, zda nečekaně slabší dubnový report byl jen jednorázovým zklamáním. Zkrácený obchodní týden přinese kromě svátku Memorial Day také aktualizaci výhledu oživení největší ekonomiky světa v podobě statistik z odvětví výroby a služeb. Za monetární politiku se přihlásí ke slovu řada představitelů Federálního rezervního systému a komoditní obchodníci budou netrpělivě vyčkávat na úterní zasedání kartelu OPEC+. Na pozadí aktuálně probíhajících obav z nekontrolovatelného růstu tempa inflace, eurozóna zveřejní údaje indexů spotřebitelských cen. Americká centrální banka zveřejní béžovou knihu a Powell se zúčastní panelu na konferenci o změně klimatu společně s představitelkami IMF a ECB. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Svátek v USA a Velké Británii

Z důvodu svátku Memorial Day se ve Spojených státech v pondělí 31. 5. 2021 na akciových trzích neobchoduje. Občané USA si připomínají členy ozbrojených sil, kteří zemřeli v boji. Tento den je současně oslavou konce nepřátelských akcí v americké občanské válce v roce 1865. Svátek se původně nazýval Den padlých a poprvé byl slaven v roce 1866 k uctění vojáků, kteří bojovali v americké občanské válce. Dnes se tímto svátkem uctívají všichni američtí vojáci, padlí v kterékoliv válce. Uzavřené burzy zůstanou také ve Velké Británii.

První pátek v měsíci – datatrhu práce

Páteční květnová zpráva o přírůstku počtu pracovních míst mimo sektor zemědělství v podobě NFP reportu ukáže, zda nečekaně slabý duben přinesl pouze jednorázový výkyv v oživení amerického trhu práce. Očekává se, že ekonomika v květnu přidala 650 tis. nových pracovních míst. V dubnu bylo vytvořeno pouze 266 tis. pracovních míst, což bylo na míle daleko od očekávaného jednoho milionu míst. Ekonomové odhadují, že v květnu bude přidáno 500 až 750 tis. nových pracovních míst a tempo přírůstku má nadále zrychlovat s polevující pandemií a otevíráním ekonomiky.

Makrokalendář a komentáře z FEDu

Zveřejnění výrobního indexu ISM je naplánováno na úterní seanci. Následovat budou čtvrteční data ISM ze sektoru služeb. Očekává se silný růst s malým vykřičníkem z důvodu přetrvávajících problémů s dodavatelskými řetězci, které pomalu vedou k růstu cen zboží a služeb. Čtvrteční seance přinese předstihový ukazatel v podobě reportu národní zaměstnanosti ADP a týdenní údaje počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Béžová kniha americké centrální banky má vyjít ve středu v podvečer a během týdne vystoupí řada úředníků FEDu, včetně předsedy Jerome Powella. Powell se v pátek zúčastní panelu na konferenci o změně klimatu společně s šéfkou Mezinárodního měnového fondu (IMF) Kristalinou Georgievovou a prezidentkou Evropské centrální banky Christine Lagardeovou (ECB).

Trhy poblíž maxim v režimu „Wait and see

Akcioví býci budou pozorně sledovat zveřejnění ekonomických dat spolu s rétoriku FEDu kvůli přetrvávajícím obavám, že by centrální banka mohla kvůli cenovým tlakům začít utahovat svojí vysoce expanzivní monetární politiku.  Obavy z inflace přetrvávají posledních několik týdnů a během měsíce května strhly technologicky silný Nasdaq k prvnímu měsíčnímu poklesu od října minulého roku.

Data CPI v eurozóně

Eurozóna má během úterního obchodování zveřejnit údaje indexů spotřebitelských cen (CPI) a stejně jako u amerických kolegů bude případný růst zřejmě odůvodněn dočasným oživením ekonomik. Hlavní ekonom ECB, Philip Lane, v minulém týdnu uvedl, že existuje téměř nulová souvislost mezi výkyvy cen při opětovném otevírání světové ekonomiky a inflačními trendy. Lane dodal, že trhům bude trvat roky, než se vrátí na předkrizovou úroveň a monetární stimuly jsou stále nezbytné. Přesto se očekává se, že by ECB na svém červnovém zasedání mohla zmínit vyhlídku na zpomalení tempa nákupů dluhopisů.

Ropa a jednání kartelu OPEC +

Organizace zemí a spojenců vyvážejících ropu, včetně Ruska, se na svém nadcházejícím úterním zasedání zřejmě bude nadále držet stávajícího tempa postupného uvolňování omezení dodávek ropy a to v naději na brzké oživení globální poptávky. Vzhledem k tomu, že se OPEC + v dubnu rozhodl omezit škrty o 2,1 milionu barelů denně, ropa pokračovala ve své růstové rally roku 2021. V současné době je má za sebou více než 30% růst a vyčkává poblíž 70 dolarů za barel.

Írán a světové mocnosti jednají o krocích, které musí Teherán a Washington podniknout v souvislosti se sankcemi a jadernými aktivitami, aby se vrátily k plnému dodržování íránského jaderného paktu z roku 2015. Pokud bude dosaženo dohody, mohl by Írán ke globální nabídce přidat až 2 miliony barelů denně.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)

Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688