mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  27.05.2021 12:28:00

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 24.5.2021

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 24.5.2021

11.03.2021 / 14:30 | Aktualizováno: 27.05.2021 / 12:28

Vstup do Estonska: stále platí obecná povinnost 10-denní karantény po vstupu, od 24.5.2021 s dalším rozvolněním některých opatření. Více informací v bodu 2 článku.

Návrat do ČR: více informací v bodu 5 článku.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ ESTONSKA a TRANZIT PŘES ESTONSKO

Občané České republiky mohou PŘICESTOVAT do Estonska bez udání důvodu (k příp. povinnosti absolvovat 10-denní karanténu více informací níže). Přesto doporučujeme prokázat odůvodněnost cesty, např. potvrzením estonské firmy, školy apod. s konkretizací cestujícího, časem a způsobem dopravy, adresou ubytování, absolvováním testu apod.

Pro TRANZIT českých občanů Estonskem při návratu do ČR nejsou žádná omezení ani povinnost testu nebo karantény (v případě příjezdu do Estonska z ne-schengenského Ruska kontaktujte velvyslanectví Tallinn pro aktuální informace). Doporučujeme zjistit si podmínky vstupu do následných tranzitních zemí na příslušných českých velvyslanectvích.

2. DOPRAVA z/do ČR

Bližší informace o leteckém spojení na webu tallinnského letiště. Při příjezdu do Estonska autem jsou možné hraniční kontroly na lotyšsko-estonských, rusko-estonských i finsko-estonských hranicích. Doporučujeme proto mít připraveno odůvodnění cesty (viz bod 1) a dodržet vyžadované povinnosti dle bodu 3. Vnitrostátní estonská autobusová i železniční doprava fungují bez omezení (povinnost nošení roušek).

3. OPATŘENÍ v ESTONSKU

Nošení roušek je vyžadováno ve veřejných prostorech a v dopravě. Pohyb v rámci Estonska není omezen, i když stále platí obecné doporučení vlády omezit zbytné přesuny a snížit setkávání se s ostatními lidmi.

Od 24.5.2021 vláda rozhodla o dalším rozvolnění některých opatření:

- otevřely se vnitřní prostory restaurací, muzeí, galerií, divadel, kin, obchodních center a kostelů při dodržení podmínky 50% naplněnosti prostoru, pravidla 2+2, nošení roušek a poskytnutí desinfekce

- v případě kin a divadel s pevným sezením je povolena účast současně až 200 osob (mimo účinkujících)

- v případě restaurací může být ve vnitřních prostorech až 6 osob kolem jednoho stolu, na venkovní zahrádce až 10

- veškeré aktivity musí skončit ve 22:00 (od 31.5. vláda plánuje prodloužení až do půlnoci).

Do 31.5. platí naprostý zákaz prodeje alkoholu po 22:00 a před 10:00 (s výjimkou vnitřních prostor letiště, hotelů pro ubytované hosty a minibarů v pokojích).

Od 5.4.2021 platí OBECNÁ povinnost 10-denní KARANTÉNY po vstupu do Estonska, tedy i pro cestující z Lotyšska, Litvy a Finska (tzv. Pobaltská bublina byla zrušena).

VÝJIMKY Z KARANTÉNY (povinnost nošení roušek a pravidlo 2+2 však zůstává) :

1) osoba přijíždějící ze země s nízkou mírou nákazy COVID-19 (seznam států je aktualizován každý pátek na webu estonského ministerstva zahraničních věcí s platností od následujícího pondělí)

2) přijíždějící osoba prodělala onemocnění COVID-19 v posledních 6 měsících a byla označena za vyléčenou

3) přijíždějící osoba byla očkována proti COVID-19 v posledních 6 měsících.

PŘEHLED POVINNOSTÍ pro osoby cestující do Estonska, pokud se na ně nevztahují výše uvedené výjimky z karantény:

1/ při vstupu letecky či lodí je nutné

- nejdříve 24h před příjezdem do Estonska elektronicky vyplnit prohlášení a uchovat si potvrzující email pro příp. kontrolu. Od 26.4.2021 je však možné vyplnit prohlášení až do 3 dnů po vstupu do Estonska (aby se urychlilo odbavení na hranicích v případě vyplňování prohlášení na místě).

- podrobit se 10 denní karanténě na území Estonska (a během ní dodržovat zákaz opustit místo ubytování/hotel; výjimkou jsou nařízení zdravotníků nebo policie, lékařské zákroky a situace ohrožující život či zdraví)

- nebo předložit negativní RT-PCR test ne starší 72 hodin nebo ho podstoupit ihned na letišti. Pro cizince/nerezidenty jsou všechny testy za úhradu (informace níže), nutno platit bankovní kartou.

Po negativním 1. testu, ať již předloženém či podstoupeném (výsledek testu se zasílá SMS), platí uvolněný režim samoizolace s možností chodit do práce (po dohodě se zaměstnavatelem) či obchodu při zachování odstupu od ostatních lidí.

Druhý test je možné absolvovat nejdříve 6. den od prvního (v případě testu provedeného v zahraničí např. před 3 dny/72 hodinami před vstupem do Estonska to tedy může být již 3. den pobytu v Estonsku). K objednání přesného času 2. testu slouží např. webové stránky dvou společností - CONFIDO a SYNLAB (cena 55 - 70 EUR).

Výsledky estonského RT-PCR testu jsou oznamovány v době 2 hodin - 3 dnů od podstoupení testu. Po oznámení 2. negativního testu končí jakákoliv karanténní omezení.

2/ při příjezdu do Estonska autem je nutné

- zachovat vše uvedené v bodě 1/ (včetně elektronického vyplnění prohlášení)

- pokud v okamžiku vstupu do Estonska není předchozí zahraniční negativní test, dojet k provedení 1. testu co nejrychleji do většího odběrného místa (může být až Tallinn). Současně je doporučeno předem se objednat na přesný čas testování (tel. č. +372 678 0000 nebo výše uvedené stránky společností CONFIDO a SYNLAB).

Pokud během pobytu v Estonsku

a) se v případě nachlazení objeví podezření na koronavirus, je povinností každého obrátit se na lékaře (tel. pohotovostní bezplatná linka 1247)

b) bylo potvrzeno nakažení COVID-19, je dotyčný člověk povinen spolupracovat s Radou pro zdraví (kontakt níže), poskytnout údaje pro určení dalších infikovaných osob a blízkých kontaktů (při sběru dat jsou dodržována pravidla ochrany osobních údajů) a dodržovat preventivní obecnou karanténu 10 dnů (tj. z hotelu, ubytovny nebo bytu vycházet POUZE na základě pokynu zdravotníků, policie nebo při ohrožení života a zdraví). O ukončení této karantény rozhoduje až prohlášení ošetřujícího lékaře, že osoba není infekční, tedy nikoliv pouhé uplynutí požadovaných 10 dnů.

c) došlo k blízkému kontaktu s pozitivně diagnostikovaným člověkem, platí preventivní obecná karanténa 10 dnů od okamžiku zjištění této skutečnosti s povinností nošení roušek i ve vnitřních prostorech (výjimkou je pobyt mezi členy rodiny, věk do 12 let, zdravotní důvody nebo vykonávání pracovní činnosti, která nošení roušky znemožňuje). Z místa ubytování/hotelu je možné vycházet pouze na nákup v blízkosti bydliště nebo na zdravotní pohyb venku, oboje s omezením kontaktů s dalšími osobami. Po 10 dnech může být vykonán test, který v případě negativního nálezu znamená ukončení preventivní karantény (finální potvrzení lékařem není nutné).

d) je nutné opustit Estonsko před uplynutím 10-denní karantény (v případě odůvodněných pracovních, studijních či rodinných důvodů), musí osoba podstoupit RT-PCR test ne dříve než 72 hodin před odjezdem a mít negativní výsledek (pokud se však čeští občané vrací do ČR, tj. do své domovské země, nemají pro opuštění Estonska povinnost testu - doporučujeme však kontaktovat česká velvyslanectví v zemích, kterými budou poté projíždět a která mohou pro vstup na své území negativní RT-PCR test vyžadovat).

Při pobytu v Estonsku je doporučeno stažení trasovací aplikace HOIA - více informací ZDE.

Pro aktuální informace o přijatých opatřeních v Estonsku může být využita i tel. pohotovostní bezplatná linka 1247 (ze zahraničí +372 600 1247).

Estonské ministerstvo zahraničních věcí obecně NEDOPORUČUJE neopodstatněné zahraniční cestování.

4. Odkazy na weby příslušných estonských institucí + ZÚ ČR v Tallinnu

Úřad vlády Estonské republiky/ Republic of Estonia Government

Úřadem estonské vlády zřízený speciální web/ Emergency Situation

Rada pro zdraví/ Health Board Estonia s podrobnými informacemi včetně tel. pohotovostní bezplatné linky 1247 (ze zahraničí +372 600 1247)a stažení estonské trasovací aplikace HOIA

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Estonsku: během pracovní doby tel. +372 6274 400; v mimopracovní době o víkendech mobil +372 5667 9029. Další informace zde.

5. NÁVRAT do ČR

K 17.5.2021 spadá Estonsko mezi země s vysokým rizikem nákazy COVID-19. Přehledný seznam zemí a souhrn podmínek návratu do ČR pro jednotlivé skupiny států v článku MZV zde.

Přehled aktuálních opatření platných na území ČR najdete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR (zůstává povinnost nošení obličejové masky nebo respirátoru FFP2).

Pro základní informace o cestách z ČR do okolních států slouží od 18.2.2021 tel. linka +420 222 264 222.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688