Export (export.cz)
Ze světa  |  24.05.2021 10:12:33

Čína buduje na Hainanu obří zónu volného obchodu, ČešI mají zájem

Budovaný Free Trade Port (FTP) na čínském Hainanu se má do dvou let stát největší zónou volného obchodu tohoto typu na světě. Ambiciózní rozvojové plány mají z ostrova učinit magnet pro turismus, nákupy a podnikaní v regionu jihovýchodní Asie. To je příležitost i pro české značky. Prvního veletrhu spotřebního zboží promujícího bezcelní prodej se zúčastnilo několik z nich.

Konferenční centrum v Haikou, hlavním městě čínské provincie Hainan. Foto: Shutterstock

Čínská vláda má s ostrovní provincií Hainan ambiciózní plány. Bezcelní prodej zboží je důležitým elementem rozvojových plánů ostrova. Bezcelní zóna má v roce 2025 pokrývat rozlohu celého ostrova, jež je s 34 tisíci km2 asi 8krát větší než FTP Dubaj, 30krát větší než FTP Hongkong či 47krát větší než FTP Singapur. Free Trade Port na Hainanu však bude nabízet volný, cly či spotřebními daněmi nezatížený, obchod v daleko širším formátu. Kromě rozvoje turismu a maloobchodu má být FTP Hainan územím se špičkovým high-tech průmyslem a rozvinutými finančními i dalšími službami.

HAVAJ VÝCHODU

V roce 2019 navštívilo ostrov 83 milionů turistů, většinou původem z pevninské Číny, generujících výnosy z turistického ruchu ve výši 15 miliard dolarů. V pandemickém roce 2020 zavítalo na Havaj Východu, jak se občas o Hainanu hovoří, meziročně o 22 % méně turistů, maloobchodní tržby v duty-free obchodech však meziročně vzrostly o 127 % na celkových cca 5 miliard dolarů a prognózy pro další léta slibují raketový růst prodejů – 9,3 miliardy dolarů v letošním roce, 15,5 miliardy dolarů v roce příštím a 46,5 miliardy dolarů na konci pětiletky, tedy v roce 2025.

CESTA VEDE PŘES PĚT DRŽITELŮ LICENCÍ

Jak se zahraniční, a tedy i české značky mohou dostat na pulty těchto obchodů? Pouze smlouvou s jedním z provozovatelů, držitelů potřebných licencí, kterých je celkem pět a jsou výhradně v čínském státním vlastnictví. Dominantním hráčem na Hainanu s 90 % podílem na trhu je China Duty-free Group. V poslední době otevřely svoje obchody další čtyři společnosti.

Obchodní potenciál Hainanu je pro české značky zajímavý. Během prvního ročníku veletrhu China International Consumer Products Expo, konaného 7. – 10. května 2021 byla Česká republika reprezentována dvěma menšími národními pavilony. Místní partneři českých společností prezentovali potenciálním obchodním partnerům, ale i koncovým zákazníkům, sklářskou produkci a alkoholické nápoje. Na výstavní ploše čítající 80 tisíc m2 se představilo 2 628 domácích i zahraničních značek, jejichž expozice shlédlo 240 tisíc návštěvníků a tisícovka novinářů. Počty nových registrací zahraničních firem na Hainanu vypovídají o vysokém obchodním potenciálu této dosud poměrně opomíjené destinace. V roce 2020 bylo v této provincii zaregistrováno 1005 společností se zahraničním kapitálem, což představuje meziroční růst 197 %.

Smělé rozvojové plány výhodně položené ostrovní provincie Hainan jsou důležitou součástí strategie ekonomického rozvoje Číny, která cílí i na růst domácí spotřeby. V případě Hainanu se nejedná jen o peněženky čínských kupujících, ale ambicí je přilákat pozornost spotřebitelů z regionu jihovýchodní Asie. Současně se však bude Hainan profilovat jako místo výhodné pro podnikání v dalších oborech, včetně průmyslu, high-tech či finančních a dalších službách. Hainan má bezpochyby šanci stát se významným centrem turismu, obchodu i podnikání. Je dobrou příležitostí pro uplatnění české produkce.

Ladislav Horák, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Pekingu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688