Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  18.05.2021 09:41:08

Začátek týdne v červeném, dnes to vypadá lépe

První den v týdnu se akciím nedařilo, index S&P 500 poklesl v souvislosti s přetrvávající rotací z drahých růstových akcií k cyklickým v důsledku obav z inflace. Celkově klesalo 8 z 11 hlavních sektorů, z nichž na čele byly komunikační služby (-0.88%), sítové služby (-0,86%) a informační technologie (-0.7%). Dařilo se cyklickým sektorům jako jsou finance (0.13%), materiály (0.9%) a energie (2.3%). Technologický index klesal o 0.6% poté, co očekávaní znovuotevření ekonomikyzrychlení inflace přimělo obchodníky postupně vyřazovat technologické akcie s vysokým oceněním.

Dnes se budou zveřejňovat data ohledně stavebních povolení a zahájených staveb v USA Očekává se mírné zvýšení stavebních povolení na hodnotu 1.76 mil. V případě pozitivních čísel je možné očekávat narůst akcií v souvisejících průmyslech.

Výsledky za fiskální rok 2021 zveřejnila letecká společnost Ryanair. Ke konci března 2021 společnost přepravila 27.5mil pasažérů, což je -81% méně než rok před tím. Stejně klesly i tržby na 1.64 mld. liberSpolečnost vykázala ztrátu 0.27 libry/akcii, co oproti konsensu představovalo 25% zlepšení. Navzdory nepříznivému vývoji v leteckém průmyslu způsobeném pandemickou situací společnost rozšiřuje své portfolio o nové základny a trasy a očekává, že do roku 2026 bude ročně přepravovat 200 mil pasažérů. 

Akciové indexy v Evropě včera mírně klesaly, nejvíce (přes 2%) oslabovaly odvětví cestovního ruchu a dopravy v návaznosti na informace o nových restrikcích v Asii ve světle šíření indické verze koronaviru. Data o průmyslové výrobě z Číny jako i maloobchodní tržby o něco zaostaly za očekáváním, i když se stále jednalo na silné meziroční růstu na úrovni 9,8% resp. 17,7%. Asijské trhy dnes přes noc nicméně rostly, po předchozích poklesech posilovaly tentokrát nejvíce akcie v Japonsku (+2%) a Tchajwanu (+5%), zdejší akcie podpořily informace o tom, že země jedná s USA o přidělení částí z 20 milionu dávek, jež americká vláda posílá do zemí, kde vakcíny chybějí.

Hospodářské výsledky dnes oznámí například firmy Walmart, Home Depot, Baidu, Generali či Vodafone.

Akciové futures dnes v EvropěUSA zatím solidně posilují a ukazují na lepší začátek obchodování.

David Vantruba, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688