Research (Česká spořitelna)
Investice  |  17.05.2021 10:02:46

Konec týdne byl ve znamení růstu


V pátek se akciím dařilo index SP500 rostl o 1,5%, Nasdaq až o 2,3%. Investoři pokračovali v dokupovaní lokálních minim ze středy a to v souvislosti ze strachu případných ušlých zisků. Akciový trh zřejmě reagoval na signály z dluhopisových trhu, které ignorovaly obavy z očekávané inflace. Obvykle výnosy na 10letých dluhopisech rostou, když zveřejněná ekonomická data podporují inflační očekávaní. Namísto toho výnos 10letého dluhopisu v USA klesal na hodnotu 1,64%. Rostoucí inflační očekáváni naopak snížily spotřebitelský sentiment Michiganské univerzity, který se v květnu propad na úroveň 82.8, což představuje 9% pokles oproti konsenzu. Zveřejněné výsledky malooobchodních tržeb v USA se meziměsíčně významněji nezměnily. Ze sektorů se nejlépe dařilo energetickému sektoru, který si připsal +3,2%, poté následoval technologický sektor s nárůstem +2,1% a to z důvodu poklesu výnosů na dluhopisech, který podpořil růstové akcie. Tento týden se z ekonomických dat očekávají zejména páeční PMI z Evropy i USA, či středeční zápisky z minulého jednání FED ale I data z nemovitostního trhu v USA, jež je v poslední době velmi silný.

Evropské akciové indexy v pátek rovněž posilovaly, i když celý týden skončily 0,5% v záporu. Nejvíce posilovaly sektory energií a retailu. Zápisky z jednání ECB ukázaly,že jsou bankéři spokojeni s vývojem zejména na trhu dluhopisů, poté co banka zvýšila tempo nákupů v rámci QE. Na červnovém zasedání by měla opět proběhnout diskuze o revizi mimořádného pandemického QE programu PEPP. Asijské trhy dnes obchodují smíšeně s rostoucími indexy v Číně, naopak Japonsko či Korea a Tchajwan oslabují. Tchajwanský trh ztrácel přes 3%, kdy je země pod tlakem z obnoveného zhoršení pandemie a akcie z tamějšího trhu měly za poslední měsíc globálně jednu z nejhorších výkonností. To je v kontrastu s dlouhodobým výkonem za poslední 3 roky, kdy se naopak tamější trh se silnou expozicí na technologické akcie řadil k těm nejvýkonnějším,takže je index nyní náchylnější k výběru zisků zvláště v době, kdy se zájem o technologické akcie kvůli jejich vysokému ocenění snižuje.

Hospodářské výsledky zveřejní v úterý například Walmart, Home Depot, ve středu pak Cisco či JD.com, ve čtvrtek Hormel Foods či Applied Materials a v pátek John Deere.

David Vantruba

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688