mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  13.05.2021 14:39:00

Obchodní výměna České republiky a Moldavska a úspěchy českých firem.

Obchodní výměna České republiky a Moldavska a úspěchy českých firem.

13.05.2021 / 14:32 | Aktualizováno: 13.05.2021 / 14:39

Česká republika patří mezi významné obchodní partnery Moldavska a po roce 2020, který byl silně ovlivněn pandemií covid-19, dochází k oživení českého vývozu do Moldavska. Kromě tradičních vývozních odvětví České republiky, se v Moldavsku prosazují i menší české firmy. Dobré jméno o odbyt mají v Moldavsku české firmy, které vyrábí a vyváží sportovní vybavení a oblečení.

Moldavsko se podle objemu obchodní výměny neřadí mezi přední obchodní partnery České republiky, exportní nabídka Moldavské republiky není příliš vysoká a její dovozní potenciál relativně nízký. Pro Moldavsko je však Česká republika poměrně silným partnerem, z hlediska objemu obchodu je Česká republika na 10. místě mezi hlavními obchodními partnery Moldavska na celém světě a na 5. místě mezi zeměmi EU. V roce 2020 tvořil vývoz do ČR 3,2 % celkového moldavského vývozu a dovoz z České republiky tvořil 1,8 % celkového moldavského dovozu. Na začátku roku 2021 došlo ke zvýšení objemu dovozu z ČR o téměř 12 % a naopak ke snížení objemu moldavského vývozu do ČR o 19 %.

Trend rostoucího dovozu a klesající vývozu je znatelný na celkovém moldavském zahraničním obchodu na začátku roku 2021 a je vysvětlován dopady pandemie a suchem, které výrazně negativně ovlivnilo moldavské zemědělství v loňském roce. Ministerstvo ekonomie a infrastruktury Moldavska očekává postupné oživení ekonomiky, ke kterému má přispět zlepšení a oživení předchozí vnější poptávky v regionu a zlepšení situace v exportně orientovaných sektorech moldavské ekonomiky. V zemědělství se očekává zvýšení produkce až o 29 % a růst o 3-5%, naděje jsou spojovány také s očekávaným rozvojem a přísunem investic do svobodných ekonomických zón.

Předpokládá se také další navyšování českého vývozu do Moldavska, který byl pandemií covid-19 značně utlumen. Nejvýznamnější objemy vývozu České republiky do Moldavska vytváří několik odvětví, jedná se o stroje a dopravní prostředky, průmyslové zboží, zemědělsko-potravinářské technologie, atd. Existuje však mnoho dalších odvětví, ve kterých si české výrobky našly cestu do Moldavska a dobyly moldavský trh. Příjemným překvapení je například návštěva moldavských obchodů, které se zabývají prodejem sportovního vybavení. V několika specializovaných obchodech převládá nabídka českého zboží, toho jsou plné i moldavské online sportovní obchody. Ve specializovaných moldavských obchodech se sportovním vybavením je možné koupit české horolezecké vybavení, spací pytle, stany, batohy, turistické i lyžařské oblečení, termoprádlo, atd. České sportovní vybavení se na moldavském trhu prodává již více než 10 let. Dle moldavských obchodníků je o zboží českých firem se sportovním vybavením a oblečení v Moldavsku velký zájem, majitel jednoho z obchodu uvedl, že právě díky českému zboží si získal stálé zákazníky.

Export sportovního vybavení a oblečení se ve statistikách výrazně neprojeví, jelikož Moldavsko je poměrně malý trh s nízkou kupní silou, a ne každý si přeje nebo může dovolit specializované sportovní vybavení. Je to však příklad schopnosti českých firem prosadit se ve specializovaných oblastech a získat výjimečné postavené oproti poměrně silné konkurenci.

Kateřina Šilhánková, diplomat, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688