Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  03.05.2021 17:10:21

Vláda projednala návrh na další fázi rozvolnění protiepidemických opatření od 10. května

Od pondělí 10. května budou moci otevřít všechny zbývající segmenty maloobchodu a většina z dosud uzavřených služeb. V dalších krajích se vrátí do škol žáci a studenti a ve venkovních prostorách bude možné odložit roušky a respirátory, pokud budou na místě jen dva lidé. Návrhy změn mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví projednala vláda Andreje Babiše na schůzi v pondělí 3. května 2021, jejich definitivní podobu schválí ve čtvrtek.

 

Od pondělí 10. května skončí dosavadní systém výjimek povolujících nejdůležitější segmenty maloobchodu. Otevřít budou moci všichni maloobchodní prodejci, skončí i omezení sortimentu pro trhy a tržnice, podstatně se rozšíří i nabídka služeb, rozjet se budou moci i lanovky. Bez zákazníků se budou muset i nadále obejít restaurace, až na výjimky hotely a další ubytovací zařízení, kongresy, herny a kasina, vnitřní sportoviště s výjimkami pro organizovaný sport, vnitřní bazény a wellnes a další epidemiologicky velmi rizikové provozy.

Ke stejnému datu se vrátí do škol k prezenčnímu vzdělávání další skupiny žáků a studentů. Na vysokých školách se rozběhne klinická a praktická výuka a praxe ve zbývajících oborech vzdělávání, na střední školy se vrátí v rotační výuce žáci nižšího stupně šestiletého a osmiletého gymnázia a žáků prvních čtyř ročníků osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře i ve zbývajících krajích, přičemž vláda ve čtvrtek na základě aktuálního epidemického vývoje rozhodne, zda se návrat bude týkat i žáků v Jihočeském a Zlínském kraji a v kraji Vysočina. Stejná podmínka platí i pro návrat žáků druhého stupně základních škol či pro otevření středisek volného času. Změna v opatření také umožní konání zkoušek včetně přijímacích za stanovených podmínek.

Od 10. května vláda odsouhlasila i úpravu mimořádného opatření nařizujícího nošení ochranných prostředků dýchacích cest. Nově už nebude povinné nosit ochranu venku tam, kde bude možné dodržet maximální počet dvou osob na méně než dvou metrech. Z tohoto pravidla pak bude platit výjimka na nezbytně nutnou dobu pro konzumaci potravin a nápojů mimo provozovny stravovacích služeb.

K dílčím změnám v opatření omezujícím provoz škol a školských zařízení dojde se souhlasem vládyod úterý 4. května. Týkat se bude sedmi regionů, ve kterých už dnes platí pro školní docházku mírnější pravidla než ve zbytku republiky – Karlovarského, Královéhradeckého, Libereckého, Pardubického, Plzeňského a Středočeského kraje a hlavního města Prahy. Od zítřka budou moci v těchto krajích docházet děti na skupinové konzultace nebo výuku ve vnitřních nebo vnějších prostorech na základních uměleckých školách a do středisek volného času. Tyto aktivity budou omezeny počtem dětí ve skupině a vázány na absolvování testu na covid-19. Od pondělí 10. května by pak měly být možné i ve zbytku republiky.

Vláda schválila také návrh na zajištění očkování členů diplomatických misí, konzulárních úřadů a úřadoven mezinárodních organizací a členů jejich rodin, akreditovaných v České republice proti covidu-19. Diplomaté, jejich rodiny či například zaměstnanci Evropské agentury pro globální navigační satelitní systémy, kteří dlouhodobě žijí v ČR, se budou moci přihlásit k očkování v Česku, ačkoli tu neplatí zdravotní pojištění či tu nemají nárok na čerpání zdravotních služeb podle předpisů EU. Vakcínu uhradí český stát, tito lidé ale nebudou mít v systému očkování přednostní práva. Je to reciproční krok, protože stejným způsobem se očkují i čeští diplomaté a jejich rodiny v zahraničí.

V rámci běžné agendy vláda projednala také dva návrhy na vstup do řízení před Ústavním soudem či poslanecký návrh novely zákona o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, který má zakotvit Zdravotnickou službu Vězeňské služby jako novou organizační jednotku Vězeňské služby ČR, aby došlo k zefektivnění vězeňského zdravotnického systému. S tímto návrhem vláda vyslovila souhlas. Kabinet schválil také dohodu mezi českou a německou vládou o plavbě po labské vodní cestě, která má zajistit a udržovat splavnost Labe v určitých parametrech od Pardubic až do Hamburku. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva dopravy.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-3--kvetna-2021-188115/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688