Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  23.04.2021 17:32:02

Biden hrozí prudkým zvýšením daní z kapitálových zisků. Rusko zvyšuje úrokové sazby kvůli vysoké inflaci

Kanadská centrální banka ponechala na svém dubnovém zasedání dle očekávaní úrokovou sazbu na 0,25 %. BoC však překvapila trhy oznámením, že hodlá snížit nákupy aktiv ze 4 mld. CAD týdně na 3 mld. Banka také konstatovala, že hodlá začít navyšovat úrokové sazby již ke konci roku 2022. Trh ohodnotil zasedání BoC jako jestřábí, když americký dolar vůči kanadskému zaznamenal ve středeční seanci pokles o přibližně 0,9 %.

Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii se v únoru překvapivě snížila z 5 % na 4,9 %. Analytici přitom očekávali, že se nezaměstnanost kvůli lockdownu zvýší na 5,1 %. Hlavní důvodem, proč se nezaměstnanost nezvyšuje, je vládní program pro zachování pracovních míst, který by měl být platný do konce září.

Evropská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na technické nule. Program nákupu aktiv (PEPP) byl také zachován. Šéfka ECB Christine Lagardeová však pohrozila, že i přes rekordně uvolněnou měnovou politiku mohou být stimulační opatření ještě rozšířeny, pokud si to ekonomická situace v eurozóně bude vyžadovat.

„Pokrok v očkovacích kampaních a předpokládané postupné uvolňování omezujících opatření podporují očekávání silného oživení ekonomické aktivity během roku 2021,“ dodala Lagardeová.

Podle nejmenovaných zdrojů z Bílého domu hodlá americký prezident Joe Biden zvýšit daň z kapitálových zisků pro bohaté Američany ze současných 20 % na přibližně 40 %, což způsobilo výprodeje na akciových trzích. Toto zvýšení daně by se však týkalo osob, kteří mají roční příjem nad 1 mil. USD, což představuje okolo 0,3 % Američanů. Není tajemstvím, že Biden také uvažuje o zvýšení korporátních daní, či zvýšení daní z nemovitosti pro osoby s příjmem nad 400 tis. USD ročně.

Ruská centrální banka se rozhodla kvůli vysoké inflaci a depreciaci rublu již podruhé v letošním roku navýšit základní úrokovou sazbu, tentokrát došlo na zvýšení sazby o půl procentního bodu. Banka také informovala, že se nemusí jednat o poslední “hike“ v tomto roce, jelikož podle nového výhledu očekává, že se inflace bude v letošní roce pohybovat okolo 4,7 % – 5,2 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688