OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  04.07.2021 12:20:00

Pouze sedm procent mladých Němců považuje pojišťovny za férové

Jsou pojišťovací společnosti vždycky opravdu férové? Nejsou někteří klienti znevýhodněni zvláštními pojistkami? Mladá insurtech firma Clark z Frankfurtu zkoumala tyto otázky letos zkraje roku. A Generali se v Německu zase zajímala o to, jak jsou mladí připraveni na penzi. Výsledky obou studií stojí za zamyšlení.

Z celkového vzorku 1 008 firmou Clark oslovených lidí ve věku od 18 let jen 7 % míní, že pojištění je férové. Na otázku, jak by si představovali spravedlivější pojištění, 45 % respondentů volilo „cestu“ snížení pojistného pro osoby, jež vydělávají málo. Podíl 42 % by spatřoval férovější zacházení ve smysluplném zvýhodnění pojistného pro důchodce. Stejný podíl dotázaných (42 %) se vyslovil pro transparentní podobu pojistných smluv.

U otázky, kdo se vlastně vůbec stará o sociální spravedlnost, se však respondenti v odpovědích neshodli. Pětina (21 %) souhlasila s tím, že spolková vláda, zatímco ale 41 % oslovených se vyjádřila proti tomu. Také média v roli arbitra byla více než polovinou dotázaných odmítnuta (55 %). Ve vztahu k pojišťovnám nedopadla anketa rovněž slavně: jen 17 % respondentů souhlasilo, že se pojišťovny starají o spravedlivé zacházení, zatímco 42 % toto tvrzení zamítlo. Na otázku, zda by se každý z respondentů neměl starat hlavně sám, reagovala kladně více než třetina (36 %).

S ohledem na pojišťovny shrnul výsledky studie Marco Adelt, spoluzakladatel a ředitel operací společnosti Clark: „Pojišťovny by především měly být vždy transparentní, a tudíž přístupné pro všechny lidi. Srozumitelné a přehledné pojištění přispívá k tomu, aby každý z nás dostal co nejlepší krytí rizik.“

Anketa rovněž ukázala, že bezmála půlka respondentů (49 %) uvádí téma sociální spravedlnosti jako důležité společenské téma. Na druhém místě následuje problematika změny klimatu (43 %) a třetí místo obsadila lidská práva (33 %). Pro porovnání: neoficiální jednička mezi sporty v Německu – fotbal – je významný jen pro 7 % dotázaných.

Jiný obrázek o mladé generaci přinesla německá Generali. Podle ní u nich panuje stále velký informační deficit ohledně zabezpečení na stáří. Bezmála dvě třetiny dotázaných mileniálů (65 %) má starost o to, že budou v budoucnu jako penzisté chudí. Pro více než dvě třetiny je zřejmé, že státem přidělený zákonný důchod jim pro život ve stáří nebude stačit. A další pětina uvedla, že téma důchodového zabezpečení je pro ně příliš komplexní téma a že nevědí, co by vlastně měli dělat.

Každý druhý Němec nebo Němka ve věku 18-32 let uvedla, že v problematice zabezpečení na penzideficit informací. Mnohým chybí orientace v tématu a poradenství. Podle vlastního vyjádření se oslovení ze tří čtvrtin cítí špatně informováni medii a politiky. Sedm z deseti respondentů dokonce prohlásilo, že jejich generace je v politice nedostatečně zohledněna. Ještě větší podíl (79 %) se ovšem přihlásil k tomu, že téma zabezpečení na stáří je pro ně důležité, zejména s ohledem na očekávané problémy s financováním zákonného penzijního pojištění. Ovšem současně 52 % 18–21letých respondentů a také 37 % 30–32letých připouští, že se zatím tématem nezačali zabývat a na penzi žádné zabezpečení nemají.

Jako hlavní důvody uvádějí mladí lidé nedostatek peněz (31 %), že se cítí na myšlenky na penzi ještě příliš ladí (20 %), nebo že jim prostě ještě nedošlo, že by měli investovat do svého zabezpečení na stáří (19 %).

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de/maerkte-und-vertrieb/2021-02-18/umfrage-nur-sieben-prozent-der-jungen-kunden-halt-versicherer-fur-fair

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

27.01.2023Mladí Jihočeši vezou z ODM sedm medailí Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688