Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  15.03.2021 14:22:33

Více než polovina Čechů se při ztrátě zaměstnání spoléhá při placení účtů na stát


Po skončení vládních podpůrných programů očekávají odborníci velké přesuny zaměstnanců mezi obory. Podle průzkumu Providentu se 58 % Čechů při ztrátě zaměstnání plánuje spoléhat na státní podporu jako na hlavní zdroj financí. Při hledání nové práce by pak 55 % dotázaných zvažovalo rekvalifikační kurz. Polovina z nich by jej pak hradila z úspor.

Omezení plynoucí z pandemie mají za následek velké změny na pracovním trhu. Došlo k utlumení mnoha oborů, především v oblasti turismu (hotely, restaurace), jsou zavřené obchody a nefungují služby. „Stovky tisíc zaměstnaných či podnikajících v těchto oborech nyní žije z úspor a vládní pomoci, která udržuje uměle vyšší zaměstnanost. To však není dlouhodobě udržitelné. Omezení ještě nějakou dobu potrvají a rozvolňování bude probíhat postupně. Ani poté však nedojde k rychlému obnovení na předkoronavirovou úroveň. V okamžiku ukončení podpůrných programů tak klesne počet pracovních míst v mnoha odvětvích. Očekáváme proto velké přesuny mezi obory a nárůst zájmu o rekvalifikační programy,“ říká Luboš Kratochvíl, analytik společnosti Provident.  

Nejvyšší zájem o rekvalifikace je u lidí ve věku 45 - 54 let

Při hledání nového zaměstnání by podle průzkumu Providentu zvažovalo rekvalifikaci 55 % oslovených. Odmítavější jsou muži, změnu oboru jich zavrhuje 27 %, zatímco u žen jen 18 %. Nejčastěji by pak rekvalifikaci volili lidé ve věku 45 - 54 let, zvažovalo by jí 62 % dotázaných. „Díky rekvalifikaci si lidé mohou vybírat z většího množství pracovních nabídek. Další vzdělávání pomůže i psychicky, nezaměstnaný člověk získá ztracenou sebedůvěru, vidí tolik potřebné světlo na konci tunelu. Pravidelná docházka (i online) také pomůže s udržením denního režimu. Ukážete případnému zaměstnavateli snahu a úsilí, což je cenná vlastnost,“ radí Kateřina Brikciová, koučka a psychoterapeutka.

Změnu oboru by polovina lidí platila z úspor

Situace, ve které se mnoho lidí bez práce nyní nachází, je velmi složitá. Nedostali se do ní vlastním přičiněním a vlastně neumí požádat o pomoc. To potvrzují i odpovědi na otázku, z čeho by lidé případné rekvalifikace hradili. Polovina by spoléhala na úspory, úvěr naopak zvažuje jen bezmála 5 %. I ve skupině lidí bez úspor by se jich nejvíce (41 %) obrátilo na žádost o pomoc k rodině. „O úhradu rekvalifikace je přitom možné požádat Úřad práce. V případě, že úřad kurz sám uchazeči o práci přidělí, může mu dokonce vyplácet podporu, ze které dotyčný žije, než kurz dokončí,“ radí Luboš Kratochvíl z Providentu.



Nebojte se říct o pomoc, rekvalifikaci může proplatit úřad práce

Rekvalifikační kurz si může každý vybrat a zaplatit sám. Může ho ale hradit i zaměstnavatel, ke kterému se uchazeč zaváže nastoupit. Je možné využít i nabídek Úřadu práce, kde buď proplatí vybraný kurz, nebo jej sami vyberou a zařídí. Více informací najdete na www.uradprace.cz/rekvalifikace.    

Některé rekvalifikace je možné absolvovat i na dálku, což je v současné epidemiologické situaci výhoda. Třeba Centrum služeb v podnikání nabízí kurzy začínající v březnu a dubnu 2021 online formou živého vysílání. Např. tříměsíční kurz v oboru účetnictví stojí 12 000 korun, ale může jej zaplatit i Úřad práce.   

Podle údajů Úřadu práce ČR se v roce 2020 účastnilo rekvalifikačního kurzu 8 069 uchazečů o zaměstnání. Nejčastější byly kurzy zaměřené na získání řidičských průkazů, kurzy pro pracovníky v sociální oblasti a kurzy základních počítačových dovedností. Úřad práce poskytl na rekvalifikace v loňském roce přes 71 milionů korun. „V nejbližších letech očekáváme o rekvalifikace řádově vyšší zájem, na to však není současný systém kapacitně připraven. Pokud tedy změnu oboru někdo zvažuje, doporučuji neváhat,“ říká Luboš Kratochvíl.

O průzkumu      

Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research. Sběr dat probíhal online v rámci Českého národního panelu na konci června 2020. Celkem bylo dotazováno 600 lidí napříč celou Českou republikou.

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688