Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie ve světě  |  10.03.2021 13:49:22

Musk během včerejška zbohatl o 550 mld. Kč = o 1/3 českého rozpočtu. Historie ale naznačuje, že může jít o předzvěst hlubokého pádu Tesly


Elon Musk, zakladatel, šéf a hlavní akcionář automobilky Tesla, včera zbohatl během jediného dne o 25,1 miliardy dolarů, v přepočtu o zhruba 550 miliard korun. Taková suma odpovídá zhruba třetině plánovaných výdajů letošního státního rozpočtu České republiky. Musk včera bohatl průměrně tempem 23 miliard korun každou jednu hodinu, a to díky enormnímu nárůstu tržní kapitalizace Tesly. Ta během dne narostla o 107 miliard dolarů. Zřejmě žádný jednotlivec v moderních dějinách ještě nebohatl tak závratným tempem jako právě včera Musk.

Akcie Tesly včera prudce zdražovaly v kontextu širší korekce převážně technologického trhu Nasdaq. Jeho klíčový ukazatel, index Nasdaq 100, výrazně zvrátil předchozí třítýdenní propad, během nějž odepsal jedenáct procent. A během nějž – a kvůli němuž – také Musk přišel o pomyslnou korunku nejbohatšího člověka planety. Ta po včerejšku ovšem dále zůstává zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovi. Musk jej nicméně výrazně dotáhl (viz tabulka níže).  



Musk si včera v žebříčku nejbohatších lidí planety, jejž sestavuje agentura Bloomberg, polepšil o zhruba 25 miliard dolarů, a dotáhl se tak na prvního Bezose, který svůj majetek rozhojnil pouze o šest miliard.

I Bezos se svezl na vlně obnoveného zájmu o technologické tituly. Zbohatl však včera „pouze“ o šest miliard dolarů, neboli o 132 miliard korun, takže mu nyní Musk v žebříčku nejbohatších lidí planety z druhé příčky více než předtím „dýchá na záda“. Bezosův celkový majetek představuje necelých 180 miliard dolarů, zatímco ten Muskův přibližně 174 miliard. Bezosův majetek v přepočtu činí bezmála čtyři biliony korun, což odpovídá 70 procentům loňského hrubého domácího produktu ČR.  

Včerejší obchodování na amerických trzích však pravděpodobně nevěstí zásadnější zvrat předchozího vývoje, tudíž je pravděpodobné, že jak Musk, tak Bezos v nejbližší době zase výrazně zchudnou. Technologickým titulům, jako je Amazon nebo Tesla, nesvědčí současný obecnější trend na trzích, známý jako „rotace“. Investoři se během něj zbavují titulů, které těžily z pandemické situace, a svůj kapitál přesouvají do titulů, jako jsou ty bankovní nebo energetické, jimž se obecně daří v prostředí ekonomického zotavování „off-line ekonomiky“ a rostoucích úrokových sazeb.  

Nárůst úrokových sazeb signalizuje již delší dobu citelný vzestup výnosů vládních dluhopisů, jak těch vlády USA, tak třeba také vlády české. Růst výnosů vládních dluhopisů nastává v důsledků vzestupu inflačních očekávání, přičemž atraktivnější úročí poměrně bezpečných vládních dluhopisů činí zejména některé akciové tituly méně atraktivními. Investoři se proto zároveň obávají širšího akciového výprodeje.  

V tomto smyslu bylo zvláště varovné obchodování na amerických trzích v pondělí tento týden. Nastal totiž výrazný propad zmíněného indexu Nasdaq 100, přičemž ovšem zároveň rostl Dow Jonesův index, jenž šířeji zachycuje kondici americké podnikové aféry. Takový nejednoznačný vývoj je zřídkavý a historicky často předznamenává širší akciové výprodeje, zejména pak technologických titulů (viz grafy níže).  


Výrazný propad trhu Nasdaq při současném růst širokého Dow Jonesova indexu (červené body), k němuž došlo v pondělí, je historicky zřídkavý a může předznamenávat širší akciový výprodej, zejména pak technologických titulů. 

 




 
Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688