Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  08.03.2021 15:24:21

Týden plný domácích dat a ECB


Následující dny nás čeká hned několik důležitých tuzemských dat včetně únorové míry inflace. Nudit nebude ani ekonomický kalendář eurozóny. K jednacímu stolu zasedne ECB a dorazí také údaje z průmyslu. Finanční trh bude nadále bedlivě sledovat růst dluhopisových státních výnosů, který se nevyhnul ani těm domácím.

Týdenní kalendář odstartovala německá průmyslová výroba, která překvapila revizí prosincových dat z meziročních -1 % na 1 %. Za leden pak výroba poklesla meziročně o 3,9 %, tedy víceméně v souladu s tržním odhadem (-3,7 %). Za několik málo minut ČSÚ zveřejní údaje o průměrné mzdě ve čtvrtém čtvrtletí. Pandemií oslabená ekonomika má na mzdovou dynamiku tlumící efekt, přesto ale počítáme s reálným růstem průměrné mzdy o 0,6 %. Důvodem je, že pandemie, potažmo uzavírky ekonomiky, připravily o pracovní uplatnění spíše nízkopříjmové zaměstnance, což mechanicky zvedá průměr. Navíc údaje z průmyslu a veřejné správy ukazují na lepšící se platové podmínky.

V úterý dorazí lednová bilance českého zahraničního obchodu. Lednové předstihové indikátory v průmyslu, který je pro výkon exportu stěžejní, odhalily pokračující přísun nových zakázek ze zahraniční i expanzi výroby. Očekáváme tak, že objemy exportů převýší importy, které zůstávají v prostředí oslabené investiční aktivity nižší. Celkové saldo tak očekáváme na 36,1 mld. , 3,8 miliard nad mediánem tržního odhadu. Ve zbytku dne by se pak o další zajímavou informaci mohla postarat případná revize dat HDP za Q4 2020 v eurozóně.

Ve středu budou dominovat data o spotřebitelské inflaci. Podle našeho odhadu se tuzemská míra inflace v únoru posunula na meziročních 2,3 % (konsensus trhu: 2,2 %) z lednových 2,2 %. Důležitá bude ovšem struktura vývoje cen. Meziroční celková inflace byla patrně tažena dalším zdražením potravin, i když relativně k lednu již podstatně umírněnějším, a vyššími cenami u čerpacích stanic. Naopak u jádrové složky inflace, jež výše zmíněné položky vylučuje, počítáme s mírným zvolněním. Podobný vývoj se očekává i od únorové inflace v USA. Ceny energií pravděpodobně navýšily celkovou inflaci na meziročních 1,7 % z lednových 1,4 %, zatímco jádrová inflace zhruba stagnovala.

Ve čtvrtek je na řadě měnověpolitické zasedání ECB. Samotné nastavení úrokových sazeb zajímavé nebude. ECB ponechá sazby na stávajících hodnotách. Trh tak bude vyhlížet především komentář k růstu výnosů státních dluhopisů, který ECB nehraje do karet, jelikož přispívá k utahování podmínek financování v ekonomice, jež se ECB snaží držet příznivé. Jednání ECB bude tentokrát obohaceno o novou makroekonomickou prognózu, která by dle RBI měla odhalit vyšší očekávanou inflaci.

V pátek je na řadě tuzemská průmyslová výroba, které se přímé negativní dopady restriktivních opatření vyhýbají. Dle předstihových indikátorů (například PMI) tomu v lednu nebylo jinak. Nicméně se začínají formovat obtíže v dodavatelských řetězcích. Podniky si stěžují na prodlužovaní dodacích lhůt, či chybějící vstupní materiál, jako například čipy omezující výrobu v automobilovém průmyslu. Čekáme tak mírný meziroční pokles o 0,2 %, který kalendářní vlivy zhorší na -5,4 %. Údaje z průmyslu dorazí i z eurozóny. Trh očekává bez očistění meziroční pokles o 2,1 %

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: 
Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

05.06.2023Ranní okénko - Týden plný českých dat otevře statistika mezd Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.11.2022Ranní okénko - Týden plný českých dat, vyjde i americká inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688