Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  08.03.2021 08:13:45

Co ovlivní slevu z úrokové sazby, kterou vám banka nabídne?

U kalkulací návrhů hypoték zpravidla platí, že první nabídka není tou nejvýhodnější, kterou banka může poskytnout. Je jen na schopnostech žadatele, jakou slevu z úrokové sazby se mu podaří vyjednat. Na níže uvedených řádcích se dozvíte, co ovlivňuje ochotu a schopnost bank dále snižovat sazby.

Prokazatelné příjmy

Jedním z hlavních faktorů ochoty bank snižovat nabídkové úrokové sazby hypoték je výše a stabilita příjmů žadatelů o úvěr. Vyšší příjmy představují pro banku méně rizikový úvěr a zároveň šanci získat více „zajímavého“ klienta. Ano, je velmi těžké si před žádostí o úvěr zvýšit prokazatelně příjmy, cestu nabízí podání žádosti s další osobou s tím, že banky berou ohled na celkové příjmy všech žadatelů.

Platební morálka

Banky si ze zákona ověřují, jestli žadatelé o úvěr splácí řádně a včas své stávající závazky, tj. spotřebitelské úvěry, kontokorentní úvěry, čerpané úvěrové rámce na kreditních kartách apod. V minulosti opožděná splátka jiného úvěru sice nemusí znamenat okamžité zamítnutí žádosti o hypoteční úvěr, výrazně však komplikuje vyjednávání o snížení úrokové sazby.

Poměr výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti

Maximální výše úvěru činí 90 % zástavní hodnoty nemovitosti, čím je však tento podíl nižší (např. 70 % zástavní hodnoty nemovitosti), tím vyšší je ochota bank vyjednávat o snížení sazby, jelikož takový úvěr je pro ni méně rizikový.

Doplňkové produkty

Běžný účet, úvěrové pojištění, pojištění nemovitosti, kreditní karta, to vše jsou doplňkové produkty, jejichž sjednání zpravidla snižuje úrokovou sazbu automaticky. Ano, je nutné dobře počítat, jestli se sjednání těchto produktů vyplatí s ohledem na poplatky s nimi spojené. Jestliže vám vychází, že byste převodem svých stávajících finančních produktů typu kreditní karta, běžný účet k nové bance neprodělali, není důvod tuto nabídku nevyužít.

Rozpočet na slevy

Zpravidla platí, že každá pobočka hypoteční banky má svůj rozpočet na slevy, ze kterého může „rozdávat“. Pokud již daná pobočka svůj rozpočet na slevy vyčerpala či se k jejímu vyčerpání blíží, je vyjednávací pozice žadatele o úvěr horší. Na druhou stranu, pokud vám nedají dostatečnou slevu z úrokové sazby na jedné pobočce banky, neznamená to, že na jiné pobočce se vám to nepodaří.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688