Export (export.cz)
Ze světa  |  01.03.2021 14:35:38

České firmy Firmy Incinity, Cross Zlín a SmartPlan pomáhají lépe řídit dopravu v Moldavsku

ČESKÉ FIRMY POMÁHAJÍ LÉPE ŘÍDIT DOPRAVU V MOLDAVSKU

Firmy Incinity, Cross Zlín a SmartPlan pomáhají Moldavsku se zlepšováním systému řízení dopravy a s plánováním rozvoje města Kišiněv. Česko v této oblasti již několik let předává Moldavsku zkušenosti, a to prostřednictvím několika programů české zahraniční rozvojové spolupráce.

Kišiněvské křižovatky se stávají zajímavou příležitostí pro české dodavatele systémů řízení dopravy. Ilustrační foto: Shutterstock

Díky dlouhodobým českým aktivitám v Moldavsku a přenosu znalostí se daří zapojovat české firmy a technologie do implementace tamních inovativních řešení. Do financování je na české straně zapojeno ministerstvo zahraničních věcí, především prostřednictvím svěřeneckého fondu při UNDP, a ministerstvo průmyslu a obchodu. Financována je realizace několika projektů a vysílání českých expertů.

INFORMACE O POČASÍ I KOORDINACE KŘIŽOVATEK

Česká společnost Incinity spolupracuje s Moldavskou státní správou silnic na zavádění systému řízení dopravy, a to prostřednictvím integrace inteligentních technologií, které budou shromažďovat informace o počasí, silničním provozu, informovat řidiče atd. Vznikne jedna propojená platforma inteligentního dopravního systému, do které bude možné v budoucnu integrovat další inovativní řešení jako například vážení těžké dopravy.

Další česká firma Cross Zlín v roce 2019 v Moldavsku instalovala dvě meteostanice a software silniční meteorologie. Jednalo se o úspěšný pilotní projekt s Ministerstvem hospodářství a infrastruktury Moldavska, na jehož základě vláda Moldavska schválila rozšíření systému silniční meteorologie o dalších 30 stanic. Předpokládá se, že část těchto stanic, které již bude financovat moldavský státní rozpočet, dodá právě česká firma.

Společnost Cross Zlín realizuje také pilotní projekt na podporu dynamického řízení dopravy a koordinace křižovatek v Kišiněvě. Do tohoto projektu budou zahrnuty dvě křižovatky a bude zde instalován software pro řízení dopravy. I v tomto případě probíhají jednání o rozšíření projektu o další křižovatky, financovaného již z místních zdrojů.

VÁŽENÍ NÁKLADNÍCH AUTOMOBILŮ

Česká společnost SmartPlan je aktivní v přípravě systému vážení nákladních automobilů za jízdy v Moldavsku. Do zpracování studie jsou zapojeni i experti Fakulty dopravní ČVUT. Opět je možné předpokládat uplatnění českých technologií při budoucím zavádění systému, které již bude financováno prostřednictvím státních výběrových řízení.

V Moldavsku také působí několik českých expertů, kteří jsou zapojeni například do vytváření strategie a akčního plánu chytré dopravy a mobility v Kišiněvě. Zpracovávaná studie vytváří příležitosti pro dodávky českých technologií v oblastech řízeni dopravy, parkování, veřejné dopravy, elektromobility atd.

Za údržbu, opravy, modernizaci i správu vnitrostátních veřejných komunikací v Moldavsku a za odpovídající silniční infrastrukturu odpovídá státní podnik Moldavská státní správa silnic v rámci ministerstva hospodářství a infrastruktury. V současné době probíhá rozsáhlý národní program rehabilitace silnic s podporou mezinárodních finančních institucí, zejména Evropské investiční banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Státní správa silnic již zahájila implementaci některých technologií inteligentního dopravního systému do své silniční sítě. Další příležitosti budou následovat na celostátní silniční síti, ale také v Kišiněvě a dalších městech. České firmy a technologie mají i díky doposud financovanému přenosu zkušeností z ČR do Moldavska dveře otevřené.

Kateřina Šilhánková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688