Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.02.2021 16:55:05

V týdenním hodnocení pražská burza porazila ostatní a rostla, asi jako jediná (Komentář)

Za tento týden překonala BCPP svým výkonem jak evropské kolegyně, tak zámořské indexy.

 

Projev guvernéra americké centrální banky Fedu Jeroma Powella vyzněl pozitivně (žádné utahování měnové politiky na obzoru), nicméně rostly sazby na dluhopisech a to sráželo akciové trhy do mínusu.

 

Zámořská výsledková sezóna téměř skončila. A nutno dodat, že celkové hodnocení bude pozitivní. Tržby za Q420 překonaly konsensus trhu o 3 %, z pohledu čistého zisku to bylo dokonce o 18 %, ale důležité je také to, že v meziročním srovnání vzrostly tržby o 2,6 % a čistý zisk o 5,3 %.

 

Americký trh měřený širokopásmovým indexem S&P500 maxima tentokrát nevylepšil. V pátek otevřel slabší o tři desetinky.Za celý týden pravděpodobně oslabí o cca 2,5 %. Půjde tak o druhý týdenní pokles v řadě.  Ještě  hůř je na to technologická NASDAQ, který za týden padá o 6 %, ukazuje se , že technologické akcie jsou na růst sazeb více citlivé.

 

Evropské akciové trhy (index Stoxx Europe 600) v pátek krátce před koncem obchodování padají o 1,6 %. Za celý týden pak oslabí o cca 2,3 %. Vypadá to, že v pátek na konci obchodování index prohlubuje své ztráty. Většina obchodních seancí skončila v mínusu (kromě středy, kdy lehce rostla).

 

Pražská burza 

Hlavní index pražské burzy PX dnes (pátek 26.2.2021) oslabil o -0,96 %(1 057,6 b.). Podobný, v mnohých případech ještě horší, výkon byl ale vidět také na ostatních evropských parketech. Takže pražská burza se nijak nevymykala dnešnímu negativnímu trendu.

Za celý týden(Po-Pá) pak pražská burza dokázala uzavřít s mírným ziskem(+0,31 % t/t), a to díky pozitivnímu obchodování ve středu a zejména ve čtvrtek.   

 

pátek zveřejnila výsledky za Q4 20 ErsteGroup. Čistý zisk 146 mil. EURpropadl meziročně díky opravným položkám (kvůli covidu), ale mírně překonal očekávání trhu. Erste navrhuje dividendu 0,5 EUR, což je ve shodě s doporučením ECB a má další 1 EUR na akcii pro potenciální další platbu. Nicméně výhled na 2021 vnímáme spíše opatrně(naše odhad jsou optimističtější).

Z dalších korporátních zpráv PPF prodloužila trvání dobrovolné nabídky na odkup akcií Monety, ČEZ vyjednává o koupi tuzemských aktiv Vodafonu, Česká zbrojovka vydává dluhopisya Kofola nakoupí vlastní akcie. Nutno dodat, že žádná z těchto zpráv nepatří do kategorie superdůležitých, spíše jsou to zprávy druhé kategorie, které nemají na trhy velký vliv.

 

·         PPF oznámila, že prodlužuje termín dobrovolné veřejné nabídky do 5. března. Týká se to odkupu akcií Monety za 80 CZK za jednu akcii. To ale není překvapením,  možnost tendr prodloužit byla v původních podmínkách. Podrobně jsem to komentovali zde https://bit.ly/Moneta_PPF_ext_CZ.

·         ČEZ vyjednává o koupi Vodafonu. Není ale jasné, o co přesně vůbec jde,  podrobnější informace nejsou k dispozici. Náš komentář k tomuto tématu je zde https://bit.ly/CEZ_VOD_CZ.

·         Česká zbrojovka vydává dluhopisy na financování akvizici společnosti Colt. Ani to není překvapením, počítalo se s tím, financováním dluhopisy bylo zmíněno již při oznámení koupě Coltu https://bit.ly/CZG_bond_upd.

·         Kofola koupí vlastní akcie pro potřeby opčního programu a rozdělí je vedení a zaměstnancům. Koupí necelých 30 tis. ks vlastních akcií od své dceřiné společnosti Radenska, která je drží za tímto účelem; zanedbatelné množství, více zde https://bit.ly/Kofola_SBB. 

 

V samotný pátek většina akci oslabila, nejvíce Erste(-3,10 %, 707,4 CZK), pravděpodobně jako reakce na opatrný výhled na tento rok. Posilovaly pouze akcie Philip Morris ČR (+1,18 %, 15 380 CZK), PFNonwovens (+1,01 %, 800 CZK) a mírně také Kofoly (+0,39 %, 256 CZK) a ČEZu (+0,57 %, 529 CZK). oslabovaly také akcie technologické společnosti Avast (-4,41 %, 142,1 CZK).

 

Za celý týden to nebylo tak špatné. Vítězem se stala Erste Group (+3,3 %, 707,4 CZK), banky si obecně nevedly vůbec zle (Komerční banka +1,19 %, 678 CZK), Moneta (+0,64 %, 79 CZK) pojištovna VIG (+1,4 %, 581 CZK). posiloval také ČEZ (+1,73 %, 529 CZK). zaostaly akcie České zbrojovky (-5,0 %, 380 CZK), která tak koriguje růst po oznámení akvizice legendární společnosti Colt.

 

Co se dá čekat příští týden?

Z makrodat to bude inflaceEurozóně za únor (úterý), druhá revize HDPČR (úterý), kde bude důležitá struktura vývoje české ekonomiky.

Výsledková sezóna v zámoří je téměř u konce, mezi posledními budou reportovat Berkshire Hathaway, NGR Energy, HP, Target, GAP, Broadcom.

Evropě pak budou k dispozici reporty společností Deutsche Telecom, BASF, Engie, Vivendi, Lufthansa William Hill, Uniper nebo ProSiebenSat.1.

 

Nadále budou trhy ovlivňovat informace o progresi v vakcinaci a já očekávám pozitivní zprávy týkající se rozvolňování restrikcí ve světě.

Týden 22.2.202126.2.2021


 

Po

Út

St

Čt

 

t / t

PX Index (ČR)

-1.11%

-0.05%

1.05%

1.40%

-0.96%

 

0.31%

S&P 500 (USA)

-0.77%

0.13%

1.14%

-2.45%

-0.55%**

 

-2.37%

Stoxx Europe 600

-0.44%

-0.42%

0.46%

-0.36%

-1.59%*

 

-2.34%

Zdroj dat: Boloomberg; * krátce před koncem pátečního obchodování; ** krátce po začátku páteční seance

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688