olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  26.02.2021 00:00:00

Tramvajová trať: Olomoučany zajímá parkování, harmonogram i změny v MHD

Tramvajová trať: Olomoučany zajímá parkování, harmonogram i změny v MHD

26. února 2021 (pá)

Skoro tři desítky dotazů zodpověděl v pátek 26. února primátor Mirek Žbánek v online chatu se čtenáři Olomouckého Deníku. Do chatu se zapojilo dvacet čtenářů, z nichž někteří položili více dotazů. Otázky se týkaly hlavně tří témat – organizace stavby, kapacity parkovacích stání během a po dokončení stavby a změny v intervalech MHD na Nových sadech. Jiné dotazy se týkaly tramvajové dopravy obecně. Primátor odpověděl každému tazateli, i když je zřejmé, že část odpovědí se bude upřesňovat teprve v průběhu stavby podle aktuální situace.

Opakoval se dotaz na parkování při stavbě i po jejím dokončení. „V březnu budou jen krátkodobé dvou až třídenní zákazy parkování v místech, kde se bude kácet. Jakmile začnou skutečné stavební práce, tedy od dubna, bude sice uzavřena část Zikovy ulice, jednáme ale o tom, že ve zbývající části stavba umožní parkování na volných místech PO OBOU stranách ulice. To by mělo kompenzovat úbytek míst, způsobený záborem stavby. Náhradní parkovací plochy nevzniknou, protože v této lokalitě žádné k dispozici nejsou,“ uvedl primátor k otázce parkování v průběhu stavby. Po jejím dokončení bude situace lepší. „Po dokončení stavby přibydou nová místa, jednak vznikne nové parkoviště mezi Trnkovou a Zikovou ulicí s 26 místy, a navíc budou parkovací zálivy nově po obou stranách Zikovy ulice, kde vznikne 52 legálních parkovacích míst. Ve Schweitzerově ulici bude zrekonstruováno pět stávajících míst,“ vyjmenoval Mirek Žbánek s tím, že v celkovém součtu tedy počet parkovacích míst naroste.

Stavba nezmění ani intervaly tramvajových spojů č. 3 a 5 na Trnkovu ulici, ani intervaly autobusových linek. Změní se jen trasy linek 10, 16 a 29. Linka 10 pojede po trase Albertova, Velkomoravská a Tovární, takže neobslouží zastávky Povel - škola, Zikova a Trnkova. Nově bude zastavovat na zastávkách Zenit a Velkomoravská. Linka číslo 16 pojede ve směru na Nové Sady po náhradní trase ulicemi Schweitzerova, Velkomoravská, Rooseveltova a Střední Novosadská, takže neobslouží zastávky Povel - škola (ve směru z centra) a Zikova. Bude zastavovat na zastávkách Zenit a Trnkova. Ze zastávky Nové Sady bude dále pokračovat beze změn. Ranní spoj linky 29 bude vyjíždět až ze zastávky Trnkova. „Po dokončení stavby tramvajové trati se změní interval autobusové linky 16, a to ze současných deseti na dvanáctiminutový ve špičce. Trasa se nezmění,“ dodal primátor.

Zajímavý dotaz mířil na to, jak bude vypadat okolí trati po dokončení stavby. „Na nové tramvajové trati budou vybudovány tři dvojice zastávek MHD, na kterých budou inteligentní označníky, osvětlené jízdní řády a na dvou zastávkách i jízdenkové automaty. Na stávající zastávce v ulici Rooseveltova bude doplněn nový panel. Podél chodníků jsou navrženy lavičky a odpadkové koše. Lavičky jsou navrženy jak na ulici Rooseveltova, tak na ulici Zikova. Celkem bude podél trasy osazeno 12 laviček a 4 odpadkové koše. Přístřešky na všech nových zastávkách budou typové třímodulové, jejich součástí budou 4 sedačky. Tyto prvky mobiliáře, stejně jako vzrostlá zeleň ve formě aleje, zde navrhujeme pro podporu městského prostředí, protože dané území působí velmi neosobně,“ popsal zevrubně primátor Žbánek, jak bude trať vypadat.

Další čtenáři se ptali na možné propojení tramvajové trati s Novou Ulicí a Neředínem, na budoucnost záměru vystavět novou vozovnu DPMO v Neředíně či na pravděpodobné termíny stavby třetí etapy tramvajové trati ke Slavonínu.

Zde najdete kompletní otázky a odpovědi.

Webové stránky: www.tramvaj.olomouc.eu

| Poslední úprava: 26. února 2021 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688