Práce  |  18.02.2021 14:37:57

Zaměstnavatelé zvažují zavedení stravenkového paušálu. Dotazují se zaměstnanců, zda by o něj měli zájem

Každý pátý zaměstnavatel zvažuje nabídnout svým zaměstnancům nebo je už rozhodnutý zavést stravenkový paušál, tedy peněžní příspěvek na stravování k výplatě. Hlavně se to týká podniků, které dosud vůbec neposkytovaly zaměstnancům papírové stravenky ani podnikové stravování. Část oslovených zaměstnavatelů využila nebo hodlá stravenkový paušál využít jako doplněk k již poskytovaným zaměstnaneckým benefitům. Vyplývá to ze šetření Hospodářské komory mezi 750 zaměstnavateli napříč obory.

Stravovací paušál vnímáme dlouhodobě jako správnou alternativu ke stravenkám a realita letošního roku nám dává za pravdu. Spousta, především menších firem automaticky k prvnímu lednu letošního roku odešla od stravenek, nebo nově využila tento benefit pro firmy i zaměstnance. Z diskuzí s většími zaměstnavateli víme, že často čekají na kolektivní vyjednávání s odbory, ale chuť přejít ke stravovacímu paušálu je u většiny zaměstnavatelů jednoznačná,“ poznamenal předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.

Vzhledem k tomu, že stravenkový paušál byl parlamentem schválen až na konci loňského roku, zaměstnavatelé v současnosti teprve vyhodnocují pro a proti zavedení paušálu. Řada z nich zjišťuje u svých zaměstnanců, zda by tuto alternativu měli zájem začít využívat, někteří paušál rovnou zavedli.

„Jako příklad lze uvést firmu, která má pro několik stovek svých zaměstnanců zaměstnaneckou kantýnu, ale na detašovaném pracovišti v jiném městě nedostávali její tři zaměstnanci žádnou obdobu tohoto benefitu, protože administrativa spojená se stravenkami by se firmě nevyplatila. Nově tito tři zaměstnanci dostanou ke mzdě peníze a budou tak i oni pokryti tímto benefitem,“ uvedla hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková, která data firem zpracovala.

Podle informací ministerstva financí z 280 tisíc zaměstnavatelů poskytuje přibližně 1,8 milionu zaměstnanců zvýhodněné závodní stravování a dalšímu 1,5 milionu lidí poskytuje stravenky. Zhruba 1 milion zaměstnanců nemá nárok na závodní stravování a ani nedostává stravenky. Nejčastějším důvodem je administrativa spojená se stravenkami. Ministerstvo financí proto paušál koncipovalo jako další alternativu k dnes již využívaným stravenkám a závodnímu stravování.

„Pokusy některých stravenkových společností a skalních vyznavačů stravenek ze strany některých zaměstnavatelů na obhajobu stravenek trendu přechodu na stravovací paušál ale nezabrání,“ je přesvědčen Březina.

Hospodářská komora zastřešuje zaměstnavatele, příjemce stravenek, tedy obchody a restaurace, i stravenkové společnosti. Před dvěma lety proto provedla mezi svými členy šetření, z něhož vyplynulo, že 93 % firem volalo po změně stravenkového systému a 7 z 10 podniků přivítalo zavedení stravenkového paušálu, aby se jim snížila administrativa spojená s papírovými stravenkami nebo aby nemusely platit ze stravenek provize.

Šetření ale také ukázalo, že záměr ministerstva financí zavést stravenkový paušál neměla u zaměstnavatelů zcela bezvýhradní podporu. Obavu měly firmy třeba z toho, aby možnost vyplácet hotovost nebyla vykoupena větší administrativní zátěží pro zaměstnavatele, třeba že by firmy musely prokazovat jejich účelové čerpání na stravování. Některé firmy se také obávaly, aby peníze nebyly přístupné exekucím, čímž by zaměstnanci fakticky přišli o peníze.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.01.2021Co přináší stravenkový paušál od ledna 2021? MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
10.01.2021PŘEHLEDNĚ: Co přináší stravenkový paušál (8.1.2021) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
09.12.2020Na stravenkový paušál bude možné přispívat z FKSP MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688