Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  18.02.2021 07:56:30

Korunu budou i nadále podporovat vysoká tržní očekávání (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finanční trhy korigují předchozí optimistický růst napříč všemi aktivy. Odliv kapitálu do dolaru však oslabuje euro i celý region. Vyšší korunové sazby, jestřábí rétorika ČNB a odolné inflační tlaky však budou i nadále podporovat korunu k silnějším úrovním. Dnešní kalendář nabídne jen druhořadé statistiky. O stavu tuzemského průmyslu na začátku letošního roku by mohl napovědět výsledek polské průmyslové produkce. V USA bude sledován vývoj na trhu nemovitostí. ECB zveřejní záznam ze svého posledního jednání a spotřebitelská důvěra v eurozóně ukáže mírný pokles.

Na americký trh nemovitostí působí nízké úrokové sazby

Dnešní kalendář finanční trhy příliš nezaujme. Z analytického úhlu pohledu ale pro nás bude zajímavý výsledek lednové průmyslové produkce v Polsku, která by mohla naznačit, jak si na začátku roku vedl tuzemský výrobní sektor. Již v lednu některé domácí automobilky hlásily problémy s dodavateli a omezovaly výrobu. V posledních dnech se k tomu přidávají problémy na hranicích s Německém z důvodu zesílených kontrol. Vývoj domácího průmyslu v úvodu roku je tak aktuálně jedním z největších rizik pro ekonomiku.

Americký trh nemovitostí podle nás pokračoval i v lednu v boomu. Nízké úrokové sazby a silný trend stěhování z měst tlačí novou výstavbu vzhůru. Největší poptávka v USA je právě po rodinných domcích a celý nemovitostní sektor je tak na vzestupu. V eurozóně budou investoři sledovat záznam z posledního jednání ECB a vývoj spotřebitelské důvěry. Ta by měla ukázat stagnaci nebo jen mírné zhoršení.

Pro korunu bude v následujících dnech klíčové, kdy a na jakých úrovních skončí růst amerických výnosů, resp. přesun investorů do dolarových aktiv. Domácí úrokové sazby na trhu i nadále zůstávají poblíž svých nejvyšších hodnot za poslední rok. Změnit by to mohla pouze centrální banka, která by začala krotit vysoká očekávání trhu. Lednový výsledek spotřebitelských cen a ani poslední prohlášení bankovní rady ČNB však nic takového nenaznačují. Koruna tak podle nás bude mít i přes aktuální oslabení tendenci dále posilovat pod úroveň 25,70 za euro. Aktuální situace tak může být krátkodobou příležitostí pro zajištění či využití slabších hodnot.

Odliv peněz do amerického dolaru oslabuje region

Lednová data z americké ekonomiky ukázala pozitivní překvapení jak v maloobchodě, tak i v průmyslu. Americké továrny vykázaly čtvrtý růstový měsíc v řadě a potvrzují tak probíhající oživení tamní ekonomiky. Ještě větším překvapením byly maloobchodní tržby, které nově podporuje schválený vládní program kompenzací a rozvolnění některých opatření. Po čtyřech měsících tak tržby vzrostly a překonaly všechna očekávání. 

Včerejší obchodování však data z ekonomiky ignorovalo a korigovalo optimistický růst z předchozích dní. Evropské akciové trhy skončila v mírných ztrátách a smíšený obrázek ukázaly i americké trhy. Mírného poklesu se dočkaly i výnosy a úrokové sazby napříč finančními trhy. Americký desetiletý výnos státních dluhopisů na krátko překonal úroveň 1,30 %, poprvé za poslední rok, ale následně opět poklesl na aktuálních 1,28 %. Obdobný trend zaznamenaly i ostatní země.

Z těchto podmínek druhý den v řadě benefitoval americký dolar, který se dostal vůči euru na nejsilnější úrovně za poslední dva týdny. Obdobně vůči euru ztrácel i celý region. Koruna se v průběhu dne na krátko přiblížila k 25,90 CZK/EUR, následně však část ztrát umazala a den skončila na úrovni 25,85 za euro.

Nepomohlo ji ani vystoupení člena bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendy. Podle něj kurz koruny neodpracuje celé utažení měnových podmínek a úrokové sazby tak budou muset jít nahoru. Signálem pro něj bude potvrzení oživení tuzemské ekonomiky, kterým může být již výsledek HDP za druhý kvartál. To by implikovalo možný nárůst sazeb na srpnovém či zářijovém zasedání centrální banky. V rámci bankovní rady se tak jednalo jednoznačně o doposud nejvíce jestřábí prohlášení. To však uniklo pozornosti hlavních globálních informačních agentur a trhy tak neměly možnost reagovat.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688