Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  15.02.2021 09:04:43

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (15.2.2021)

Investoři se v novém týdnu zaměří na vývoj v procesu schvalování amerického záchranného balíčku na pomoc v boji s dopady pandemie koronaviru v objemu 1,9 bilionu dolarů navrženým nově zvoleným prezidentem Joe Bidenem. Během pondělní obchodní seance jsou americké burzy uzavřené z důvodu svátku Dne prezidentů a proto se pozornost přesune na kryptoměny, kde se bitcoin pohybuje pod velmi silnou psychologickou úrovní 50 tisíc USD. V novém týdnu se dočkáme posledních zajímavých dozvuků z pomalu končící americké výsledkové sezóny, přičemž obchodníci netrpělivě vyčkávají i na čtvrteční slyšení Výboru pro finanční služby o nedávném chaosu na akciích GameStop (GME). V zámořském ekonomickém kalendáři se dočkáme reportu údajů o maloobchodním prodeji a zápisu z posledního zasedání Federálního rezervního systému. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Svátek v USA

Dnes, v pondělí 15. 2. 2021, se na amerických a kanadských trzích nebude obchodovat kvůli svátku Dne prezidentů. Třetí pondělí v únoru oslavují Američané Den prezidentů. Tento svátek původně vznikl na oslavu narození prvního amerického prezidenta George Washingtona, který se narodil 22. února 1732. Ačkoliv záměrem bylo oslavit Washingtonovo narození, mnozí Američané dnes oslavují také narozeniny Abrahama Lincolna (12. únor 1809), protože tento svátek připadá na den mezi daty narození obou prezidentů. Formálně se však nazývá „Washington’s Birthday“, tedy Den Washingtonova narození.

Balíček fiskální pomoci

Věhlasný záchranný fiskální balíček ve výši 1,9 bilionu dolarů prezidenta Joe Biden se v novém týdnu přesune do další fáze, kdy Výbor pro rozpočet sněmovny spojí všechny náležitosti do jednoho právního předpisu. Očekávání předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států Nancy Pelosi, že finální legislativa by mohla projít Kongresem už před 15. březnem, kdy vyprší platnost dávek v nezaměstnanosti, které byly přidány během pandemie koronaviru, mají stále naději. Lednová data poukázala na slabé oživení amerického trhu práce a zdůraznila potřebu dalších stimulů k posílení ekonomiky. V pátek ministryně financí Janet Yellenová vyzvala vůdce skupiny G7, aby poskytli silnější fiskální intervence na podporu trvalého oživení ekonomik.

Absurdní optimismus

Zámořské akciové indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely minulý obchodní týden na rekordních maximech zejména díky očekávání nové fiskální pomoci přicházející z Washingtonu. Averze k riziku od začátku roku významně klesá a investoři se mohou v průběhu týdne těšit na poslední opozdilce v pomalu končící výsledkové sezóně za čtvrtý kvartál minulé roku. Svůj report zveřejní např. společnost Walmart (WMT), kde se ukáže, jak si stojí spotřebitelské výdaje v USA.

Zajímavé výsledky mohou přinést společnosti zabývající se hotelnictvím a provozem výletních lodí, což jsou sektory, které byly pandemií zasaženy nejvíce. Výsledky hospodaření zveřejní Hilton Worldwide Holdings (HLT) a Hyatt Hotels (H), následovány společnostmi Marriott (MAR), Norwegian Cruise Line (NCLH) a TripAdvisor (TRIP).

Makrokalendář

Hlavní pozornost v rámci makroekonomického kalendáře upoutají údaje o maloobchodním prodeji a průmyslové produkci za měsíc leden, u nichž se očekává od začátku nového roku silné oživení. Investoři budou také sledovat čtvrteční údaje o počtu žádostí v nezaměstnanosti. Trh práce podle reportu z prvního únorového týdne nevykazuje zatím žádné známky silného oživení. Problémy na trhu práce posilují argumenty pro navrhovaný balíček pomoci prezidenta Bidena, na kterém pilně pracuje americký Kongres. Během středeční obchodní seance vyjde zápis z lednového měnového zasedání Federálního rezervního systému.

Bitcoin u 50 000 USD

Bitcoin dosáhl v neděli nového rekordního maxima a poprvé vzrostl nad úroveň 49 tis. USD. Bitcoin dostal v průběhu minulého týdne podporu od Bank of New York Mellon (BK), která oznámila, že pomůže klientům držet, převádět a vydávat digitální aktiva. Větrem do plachet bylo i sdělení Tesly, že do kybernetické měny zainvestovala 1,5 miliardy dolarů. Společnost uvedla, že BTC koupila kvůli větší flexibilitě pro další diverzifikaci a maximalizaci výnosů z naší hotovosti. Kromě nákupu BTC Tesla očekává, že začne přijímat Bitcoin jako způsob platby za své produkty v blízké budoucnosti, v souladu s platnými zákony a zpočátku v omezené míře, kterou můžeme nebo nemusíme po obdržení zlikvidovat. Díky tomu by se Tesla stala prvním významným výrobcem automobilů, který přijímá primární kryptoměnu jako platbu.

Kauza GameStop

Vedoucí pracovníci z Robinhood, Citadel, Melvin Capital a Reddit budou svědčit před americkým kongresovým Výborem pro finanční služby. Výbor bude zkoumat, jak retailový obchodníci mohli vyhnat akcie společností GameStop (GME) a ​​dalších silně shortovaných společností na extrémní maxima, což vedlo k obrovským ztrátám hedgeových fondů. Na Robinhood se v rámci této kauzy snesla kritika, když zavedl dočasné omezení obchodování s těmito volatilními tituly. Zástupci provozu obchodní platformy uvedli, že museli uvalit obchodní restrikce poté, co volatilní obchodování vyvolalo margin cally ve výši 3 miliard USD.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.01.2022Burzovní kalendář 2/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688