mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  12.02.2021 10:01:00, aktualizováno 13.02.2021 13:04:00

Česko od neděle 14. února na seznamu "oblastí s virovými variantami" (mutacemi) - důsledky pro pendlery a další cestující do Německa

Německo zařadilo Česko od 14.2.2021 na seznam rizikových zemí s mutujícím virem

12.02.2021 / 09:54 | Aktualizováno: 13.02.2021 / 13:04

Německo zařadilo Česko od 14.2.2021 na seznam rizikových zemí s mutujícím virem. Dochází tak k dalšímu zpřísňování pravidel pro cestování pro občany Česka cestující do a přes Německo. Až na velmi úzký okruh výjimek nemohou cestující z Česka překračovat hranici do Německa.
Na přesnějším určení pravidel pracujeme se spolkovými a bavorskými ministerstvy.

Pozn.: Výjimky z bavorské karantény pro určité skupiny pendlerů (potvrzení od zaměstnavatele o nezbytnosti pracovníka k udržení chodu podniku) upravuje aktualizace Bavorského karanténního nařízení, které však není možné od 14. 2. kvůli celospolkovým omezením vstupu na území Německa aplikovat.

Ustanovení nařízení o vstupu v souvislosti s coronavirem ze dne 13. 1. 2021 nejsou dotčena. Podle něj se nepředpokládají výjimky z nahlašování vstupu a povinnosti prokázat se testem při vstupu z oblastí s mutacemi viru. Viz upřesnění níže v tomto textu.

Výjimky z omezení vstupu v rámci přechodně znovuzavedených kontrol na hranicích s Českem:

  1. Němci a občané unie, jakož i státní příslušníci třetích států s bydlištěm a právem pobyt v Německu

    Tato kategorie zahrnuje Němce; státní příslušníky prostoru EU+, státní příslušníky s bydlištěm a právem pobytu v Německu

Konkrétně: ;

  • státní příslušníci „prostoru EU +“, tzn. (a) jiných členských států EU nebo (b) Švýcarska, Islandu, Lichtenštejnska a Norska s bydlištěm v Německu;

  • státní příslušníci třetích států, kteří mají v Německu jak (a) bydliště tak i (b) existující právo pobytu (povolení k pobytu nebo německé vízum); rodinní příslušníci státních příslušníků třetích států pouze tehdy, jestliže mají v Německu rovněž bydliště/právo pobytu;

  • státní příslušníci třetích států – členové úzké rodiny Němců, pokud tito vstoupí na území společně s tímto Němcem (i když tito členov rodiny nemají bydliště v Německu), „Úzká rodina“ zahrnuje manžela/manželku, registrované životní partnery, nezletilé děti a rodiče nezletilých dětí;

  • sezónní zemědělští pracovníci (Ubytovací prostory v Německu poskytované zaměstnavatelem během zaměstnaneckého poměru se v Německu považují za bydliště. Potud platí požadavky podle úprav při vstupu státních příslušníků třetích států, avšak s tím, že (a) praktikanti a prázdninoví pracovníci nejsou vyjmuti ze zákazu vstupu a že (b) musí předložit potvrzení zaměstnavatele o ubytovacích prostorech v Německu);

  • vojákyně a vojáci působící v multinárodních organizacích (jejich ubytovací zařízení v Německu se považují za bydliště).

    2. Personál v nákladní dopravě a ostatní nezbytný personál při přepravě

    Do tohoto bodu spadá personál v nákladní dopravě a ostatní nezbytný personál při přepravě, zejména posádky letadel a lodí.

    3. Zdravotní personál

Pod toto spadají lékaři a zdravotní pečovatelé, pečovatelé o nemocné a staré s potvrzením, že jejich vstup je nutný v zájmu veřejného zdraví, vydaným tím zařízením, které je zaměstnává. Kromě toho pod toto spadá veškerý doprovodný personál při ambulantních letech a transportních letech při přepravě transplantačních orgánů.

4. Osoby vstupující na území z naléhavých humanitárních důvodů

Tato výjimka zahrnuje zejména (seznam není konečný):

  • příbuzné 1. stupně v případě úmrtí;
  • vstup za účelem porodu vlastního dítěte;
  • dva příbuzné 1. nebo 2. stupně v případě absence veškerých osob majících právo na péči;
  • vstup za účelem naléhavého lékařského ošetření. Potud platí požadavky podle úprav při vstupu státních příslušníků třetích států, přičemž odchylně od těchto úprav je přípustná pouze jedna doprovázející osoba;
  • výjimečné přijetí z humanitárních důvodů v případě nebezpečí pro život (§ 22 věta první, 2. alternativní zákon o pobytu).

V těchto naléhavých humanitárních případech mohou pracoviště vydávající víza v případě potřeby také udělit konzulární potvrzení o existenci výjimky ze zákazu vstupu.

5. Osoby cestující na pokyn Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Spojených národů a jejich organizací

Toto zahrnuje – výlučně – osoby, které cestují z pokynu následujících mezinárodních organizací:

  • Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE)

  • Spojené národy (SN)

  • organizace Spojených národů (ne pouze přidružené organizace Spojených národů)

    Osoby cestující z pokynu jiných než výše uvedených mezinárodních organizací nejsou do této výjimky zahrnuty.

Pro osoby, které vstupují do Německa z rizikové země s mutujícím virem (aktuálně také ČRna základě výše uvedených výjimek, nově platí, že se musí elektronicky registrovat na www.einreiseanmeldung.de a musí před vstupem na území Německa mít test (PCR, nebo antigenní), který je v německém, nebo anglickém jazyce a který není starší při vstupu na území Německa více jak 48 hodin od odběru. Není podstatné, jestli cestující cestuje i na velmi krátké období (např. pouze na jednu hodinu).

Osoby, které Německem pouze projíždějí, se musí taktéž povinně registrovat, mít s sebou doklad o úspěšné provedené registraci a musí mít sebou test.

Osoby, které cestují do Německa, nebo přes Německo, mají výjimku z karantény pouze ve velmi omezených případech. Výjimky z karanténních opatření mají:

- osoby projíždějící přes Německo bez zbytečných odkladů

- osoby, které do Německa cestují z pracovních důvodů, aby přepravily přes hranice (mezinárodní doprava) zboží nebo náklad po silnici, železnici nebo letecky (v případě pobytu na území Německa méně než 72 hodin a za dodržení ochranných a hygienických opatření)

- pendleři, kteří pracují v oblasti zdravotnictví nebo pečovatelských službách (tito musí splňovat karanténní nařízení dané spolkové země).

- v individuálních případech může místně příslušný úřad rozhodnout od upuštění od karantény.

Všichni cestující do Bavorska musí podstoupit 10denní karanténuKaranténu nelze zpravidla zkrátit ani po 5 dnech na základě předložení druhého negativního testu.

Spolková vláda dále vydala nařízení, které zakazuje přepravu osob hromadnou dopravou, které nemají pobytové oprávnění na území Německa, a které pobývaly v posledních 10 dnech v zemích zařazených na seznamu rizikových zemí s mutujícím virem.

Spolková úprava omezení vstupu do Německa.

Informace ke karanténním opatřením jednotlivých spolkových zemí.

Další informace na webu velvyslanectví Německa v Praze.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688