David Jukl (Mercurius Pro)
Komodity  |  04.02.2021 10:05:32

Jak se může vyvíjet cena ropy v roce 2021?

Rok 2020 byl díky pandemii nového koronaviru pro ropu a ropné společnosti opravdu těžký. Díky omezení leteckého cestování, z počátku i lodní dopravy a celkovému snížení mobility velmi významně klesl odbyt pro ropu. To vedlo až k záporné ceně futures kontraktů, kdy investoři platili za to, aby od nich tyto kontrakty byly odkoupeny. Po této epizodě, které se táhla téměř měsíc, se situace stabilizovala a od té doby cena ropy vytrvale stoupá.


Zdroj: finviz.com

Otázkou tedy je, co můžeme čekat od ropy v roce 2021.

V první řadě je nutné sledovat co plánuje kartel OPEC a jeho rozšířená verze OPEC+. Podle poslední dohody OPEC je současné omezení těžby členskými zeměmi by mělo udržet stabilní ceny ropy. Celé snažení OPEC by mělo v květnu vyvrcholit stabilní těžebním deficitem – 2 miliony barelů denně.

"Strategie byla velmi jasná". OPEC a spojenci se rozhodli uzavřít dohodu, která by do roku 2021 normalizovala globální přebytečný inventář … "no, jsou na dobré cestě“, řekl Lachlan Shaw, vedoucí komoditního výzkumu v National Australia Bank.

Druhým faktorem je stále rostoucí množství očkovaných proti nemoci COVID-19. Tento fakt by měl vést k tomu, že se opět bude normalizovat letecká doprava. Díky tomu se vrátí druhý největší odběratel ropných produktů zpět na poptávkovou scénu hned po nákladní lodní dopravě. Letecká doprava by totiž měla podle výhledů ropných společností nahrazovat úbytek odbytu ropy v autodopravě, která stále masivněji přechází na alternativní paliva.

Třetím bodem je plánované omezení či dokonce ukončení těžby z ropných břidlic v USA. Demokratická administrativa nově zvoleného prezidenta Joe Bidena má tento bod jako jedno z hlavních témat své agendy a nelze očekávat, že by vzhledem ke svým ekologickým cílům tento bod opustila.

Prvním signálem ekologických snah nového kabinetu USA může být zastavení stavby ropovodu Keystone, který měl vést z Kanady do USA. Nebo lze zmínit Bidenův závazek znovu přistoupit k pařížské klimatické dohodě.

Posledním dílkem skládanky je očekávaný ekonomický růst Číny v roce 2021. Podle rozvah předních ekonomů by v Číně mělo dojít k výraznému oživení poptávky a fiskální i monetární politika by měla být zaměřena na stabilitu, kdy vláda bude opět klást důraz zejména na stabilitu finančního systému. Týká se to hlavně zadlužení domácností a mimo-rozvahových závazků místních vlád. Výroba v zemi se zvedla velmi rychle, a to především díky efektivním karanténním opatřením. Maloobchodní tržby jsou sice stále v útlumu, ale to by se mělo v roce 2021 změnit a oživení by tak mělo stát na pevnějších nohou. Inflační výhled zůstává pro příští rok stále utlumený. Lze čekat, že Čína bude intervenovat na měnovém trhu, či uvolní kapitálové restrikce a povolí větší odliv kapitálu ze země. To by mělo snížit tlaky na posilování kurzu a zlepšit konkurenceschopnost země.

Navíc by se podle EIA cena ropy WTI měla v roce 2021 dostat na 60 USD a ropy Brent na 65 USD za barel.

 (Odhadovaná spotřeba ropy v budoucích letech)

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688