Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.01.2021 17:37:55

Ekonomika a skutečně bezrizikové výnosy

Trhy vládních dluhopisů představují podstatnou část globálních kapitálových trhů a jejich vývoj se často znatelně promítá do dalších částí ekonomiky, včetně trhů akciových. Sledují je tisíce analytiků a ekonomů, hovoří se o nich dnes a denně. Je možné, že i přesto u nich přehlížíme jednu věc, která může dost měnit pohled na to, co se dělo během posledních 40 let?

1. Výnosy obligací dlouhodobě dolů:

Na přelomu 70. a 80. let dosáhly výnosy amerických vládních obligací svého dlouhodobého maxima, pohybovaly se až u 14 %. Pak nastal dlouhý trendový pokles, který trvá až do dneška, kdy se výnosy desetiletých obligací pohybují kolem 1 %. Jak ukazuje následující graf, podobný vývoj nastal v řadě dalších zemí, což spolu s tím, jak dlouho trend poklesu trvá, což naznačuje, že hlavní roli hrají strukturální faktory, které tlačí dolů cenu kapitálu.
dluhopisy výnosy sloupek


Zdroj: Dallas Fed

2. Skutečně bezrizikové výnosy ale stagnují:

Včera jsem tu v rámci úvah o tom, proč se dlouhodobě rozšiřuje mezera mezi cenami akcií na straně jedné a zisky obchodovaných firem na straně druhé, trochu rozebíral výše uvedené a ony strukturální faktory. K tomu jsem zmínil jednu věc, ke které bych se dnes rád vrátil: Možná, že bezrizikové výnosy ve skutečnosti neklesají. Jak takovou tezi skloubit s tím, co vidíme v prvním grafu? Tím, že v grafu by nešlo o skutečně bezrizikové výnosy.

Celá tahle věc není jen nějakou zajímavostí na okraj. Druhý dnešní graf ukazuje modrou křivkou to, co ten výše uvedený. Pak obsahuje ještě křivku černou, která popisuje vývoj výnosů reálných (očištěných o inflaci) a hlavně skutečně bezrizikových. To znamená, že modrou křivku očišťuje o rizikovou prémii spojenou s nejistotou týkající se dalšího vývoje sazeb (dlouhodobé výnosy by měly odpovídat predikovanému vývoji budoucích sazeb krátkodobých, plus tato riziková prémie):

sazby sloupek

Zdroj: Blog D. Beckwortha

Autorem grafu je monetarista David Beckworth, který tedy očistil výnosy „bezrizikové“ o prémii spojenou s nejistotou ohledně budoucího vývoje sazeb a dostal tak skutečně bezrizikové výnosy. Výsledná černá křivka se chová dost rozdílně od té modré - skutečně bezrizikové výnosy jsou podle ní dlouhodobě dost stabilní a s modrou křivkou je spojuje postupně klesající riziková prémie. Pan Beckworth dolaďuje své dílo tím, že přidává vývoj produkční mezery, která zajímavým způsobem koreluje se skutečnými bezrizikovými výnosy. Což je intuitivní – čím větší cyklický útlum (větší produkční mezera), tím nižší výnosy a naopak.

3. Příčinou stagnace, nebo klid:

Již pár let se intenzivně hovoří o dlouhodobé stagnaci. Myšlenku oprášil Larry Summers s tím, že v globální ekonomice je nadbytek úspor, to tlačí dolů sazby a tlumí poptávku. Tato teze do určité míry stojí právě na prvním dnes uvedeném grafu, druhý jí do určité míry vyvrací. Jen do určité míry třeba proto, že i v druhém grafu je vidět trendový zlom směrem dolů. Nicméně druhý stále graf naznačuje, že po řadu desetiletí nedocházelo ani tak k poklesu ceny kapitálu kvůli převisu úspor, jako k poklesu ceny kapitálu kvůli poklesu nejistoty (a rizikové prémie). Což je něco úplně jiného.

Rozšiřující se mezeru mezi cenami akcií a zisky můžeme do nemalé míry vysvětlovat poklesem výnosů vládních obligací (viz předchozí úvahy z tohoto týdne) Je ale otázka, nakolik je jeho příčinou soustavný dlouhodobý převis (zamýšlených) úspor a nakolik pokles zmíněné nejistoty ohledně dalšího vývoje sazeb (a spojené rizikové prémie).

V prvním případě by výhled nebyl tak pozitivní, protože náklad kapitálu by byl sice nízko, ale kvůli tomu, že ekonomika se strukturálně ponořila do oné dlouhodobé stagnace. V druhém případě by byl nízko kvůli poklesu určitého typu rizikových prémií, což samo o sobě ekonomice prospívá. Pokud by v druhém grafu nenastal po roce 2000 onen zelený zlom dolů, odpověď by byla jednodušší (správně je spíše „b“), takhle to je otevřené, ale ne tak jednoznačné, jak by naznačoval jen graf první a běžně používaný pohled na něj.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688