Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.01.2021 07:51:04

Očkování je vzpruhou pro důvěru v evropskou ekonomiku (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německý ZEW index by měl dnes ukázat na další nárůst ekonomického sentimentu, ke kterému přispívá pokračující proces vakcinace proti nemoci covid-19. Ten dává naději na postupný návrat k normálu. Zveřejněny budou také prosincové počty nově registrovaných aut v Evropské unii, které však zřejmě doplatily na probíhající uzavírky ekonomik. Dynamika tuzemských výrobních cen zůstala v prosinci utlumená a ty tak i nadále meziročně stagnovaly. V Itálii se pak premiér Conte bude snažit znovu nalézt podporu pro svůj kabinet.

Německý ZEW index vykáže další zlepšení

Nejsledovanějším ukazatelem dneška bude německý ZEW index, jehož lednová hodnota by měla ukázat na pokračující nárůst důvěry v další vývoj ekonomiky. Složka hodnotící očekávání analytiků pro následujícího půl roku podle našeho odhadu vzroste oproti prosinci o zhruba 10 deset bodů na 66 bodů. Trh je ve svých odhadech pesimističtější, když očekává poloviční zvýšení. Hlavním impulsem pro narůstající optimismus mezi analytiky je probíhající očkování proti nemoci covid-19, které v Evropské unii začalo na sklonku loňského roku a dává naději na vyřešení současné zdravotní krize. To se pak promítá i ve vyšších odhadech ekonomického růstu pro letošní rok, když hrozba dalších uzávěr jednotlivých ekonomik klesá s narůstajícím podílem proočkované populace. Samotný proces vakcinace však ještě nějakou dobu potrvá a obezřetnost vůči přehnaným očekáváním je tak namístě. Příslib výraznějšího oživení ekonomik se tak koncentruje spíše do druhé poloviny letošního roku.

Spolu s německým indexem bude zveřejněn také ZEW index pro celou eurozónu. I zde lze očekávat nárůst, pravděpodobně však v menším rozsahu. Německo totiž patří mezi evropské premianty ve zvládání koronavirové krize, když jeho ekonomika podle předběžného odhadu za celý loňský rok poklesla v uvozovkách jen o 5 %.

Zajímavé bude dnes také sledovat evropské počty nově registrovaných aut za prosinec. Již listopadové výsledky indikovaly snižující se prodeje osobních automobilů, když se meziroční pokles jejich registrací v Evropské unii prohloubil z říjnových 7,8 % na 12,0 %. Podíl na tom zcela jistě měly uzávěry velké časti evropských ekonomik, které pokračovaly i v průběhu prosince. Čísla za prosinec tak zřejmě také nebudou nijak povzbudivá. V ČR budou zveřejněny prosincové ceny výrobců. Jejich vývoj pravděpodobně zůstane i nadále utlumený, když jak my, tak i trh očekává pokračování meziroční stagnace.

Z politických událostí jistě zaujme dění v Itálii, kde by měl tamní Senát rozhodovat o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Conteho. Italskou vládní krizi vyvolala strana Italia Viva bývalého premiéra Mattea Renziho, která se rozhodla opustit koaliční vládu a jako hlavní důvod uvedla nesouhlas se způsobem, jakým mají být v Itálii využity finanční prostředky z loni schváleného evropského fondu obnovy. V tuto chvíli to však vypadá, že předčasné volby jsou spíše méně pravděpodobnou variantou a premiér Conte novou podporu pro svou vládu zřejmě najde. Nahrává tomu i fakt, že velká část italských zákonodárců nechce ještě dále eskalovat současnou krizi, která je díky koronaviru již tak vážná. Podporu v dolní komoře parlamentu již včera Conte podle očekávání získal, v Senátu to však tak jednoznačné není.

Čínská ekonomika vloni vzrostla o 2,3 %

Růst čínské ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku zrychlil ze 4,9 % na 6,5 % meziročně, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Za celý loňský rok tamní hospodářství vzrostlo o 2,3 % a Čína tak byla pravděpodobně jediná z větších ekonomik světa, která dokázala i přes nepříznivý vliv koronavirové pandemie vykázat meziroční nárůst HDP. K jeho meziročnímu poklesu (o 6,8 %) došlo pouze v prvním čtvrtletí loňského roku, tedy v období, kdy se koronavirus začal z Číny rozšiřovat do celého světa. Další vlny, jež země na západní polokouli zasáhly s ještě větší intenzitou než vlna první, už čínské ekonomice zásadně neuškodily. Ve čtvrtém čtvrtletí tak růst tamního HDP již odpovídal předkrizovým úrovním.

Měsíční data za prosinec ukazují, že expanze čínské ekonomiky pokračovala jak ve výrobním sektoru, tak i v oblasti obchodu a služeb. Meziroční růst průmyslové produkce zrychlil z 7,0 % na 7,3 %. Dobrou kondici čínského výrobního sektoru již minulý týden naznačily velmi dobré výsledky vývozu, který vzrostl meziročně o skoro 20 %. V průběhu čtvrtého čtvrtletí loňského roku došlo také k výraznějšímu obnovení spotřeby domácností, která do té doby za vývojem zbytku ekonomiky relativně zaostávala. To potvrzuje i růst maloobchodních tržeb (zahrnující také stravovací služby), který i v prosinci setrval poblíž 5 %. Díky příznivému vývoji pandemie bylo totiž možné uvolnit řadu opatření. Přes zlepšení v posledním čtvrtletí byl i tak loňský rok pro čínský maloobchod velmi špatný s celoročním poklesem tržeb o 3,9 % (v roce 2019 maloobchodní tržby naopak o 8 % rostly).

Data z Číny na dění na evropských finančních trzích žádný významný vliv neměla a nic dalšího včerejší kalendář nepřichystal. Kurz eura k dolaru tak zaznamenal jen minimální změny, když se pohyboval v úzkém pásmu 1,206-1,208 EUR/USD. Na koruně jsme byli svědky výraznějších pohybů (od 26,15 až k 26,21 CZK/EUR), které však byly spíše technického rázu a souvisely se stále relativně nízkou likviditou na korunovém trhu.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.11.2023Důvěra v ekonomiku eurozóny mírně stoupne (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688