Daně a účetnictví  |  18.01.2021 11:45:13

O své klienty se v roce 2021 obává 67 % účetních

Rok 2020 se nezapíše do dějin účetnictví jen jako rok COVIDu, ale také jako rok velkých změn v pracovních postupech a návycích. Ovlivnil všechny profese. Některé bohužel negativně (gastronomie, cestovní ruch), jiné naopak zvýšily svou atraktivitu (e-shopy). Omezení kontaktu s kolegy, zaměstnanci a klienty vrhlo většinu profesí do online prostředí.

Také pro účetní se stal minulý rok rokem, „kdy jsme se museli naučit pracovat s online nástroji“, a to nejen samotní účetní, ale také jejich klienti, kteří se v předchozích letech jakékoliv větší online formě bránili. Komora certifikovaných účetních si udělala ke konci roku mezi svými členy rychlý průzkum, jak oni vidí rok 2020.

Pro 57 % dotázaných se rok nesl především ve změnách negativních. Jedná se hlavně o zvýšení pracovního nasazení a administrativní zátěže, menší disciplíny klientů při dodávání podkladů, ale také permanentní čekání na mailové odpovědi. Některým účetním se nevyhnulo ani snížení platu. Jako pozitivní vnímá jen 12 % dotázaných možnost práce z domova a úbytek pracovních schůzek, pro 31 % účetních se nic nezměnilo a v zásadě pracují stejně jako v předchozím roce.

„Minulý rok cvičil naši bystrost“

Rok 2020 přinesl velkou změnu pro polovinu dotázaných hlavně v oblasti digitalizace. Zároveň zvýšil „bystrost“ účetních, protože novinek bylo stále více a vše se měnilo, jak ostatně všichni víme, rychlostí blesku. Na práci z domova muselo zvykat 20 % účetních. Jako pozitivní si kromě zmíněné digitalizace účetní pochvalovali i možnost trávení více času s rodinou a brali minulý rok jako prostor na zklidnění či změnu. Z dotazníku dále vyplynulo, že 58 % účetních zatím nezaregistrovalo ukončení činnosti u svých klientů, ale obavy z následujícího roku má 15 % z nich. Naopak ztrátu až 10 % klientů ze svého portfolia zaregistrovalo 42 % účetních.

Z budoucnosti nemá obavu 33 % účetních

Až 80 % účetních si v dotazníku stěžovalo na nefunkčnost vlády a s ní spjaté informování o „novinkách“. Nejčastěji zmiňovali chaotické vyhlašování dotací, nejasnosti ve vydávaných předpisech, složité zpracování podpůrných programů pro klienty, uzavření úřadů, omezení pracovní doby, změny telefonních spojení a celkovou nedostupnost úředníků. V tento moment nemá strach z budoucnosti pouze (33 %). Zbylých 67 % pociťuje jisté obavy, ale nikoliv tak úplně ze ztráty práce, ale obecně o své klienty, kteří jsou živnostníci a bez podpory státu nepřežijí. S tím souvisí i „obavy ekonomického rázu pro celou ČR

„Klienti nám řekli, že jsou rádi, že nás mají a že jsme je nenechali "na holičkách". I nad rámec smlouvy zpracováváme bez nároku na úhradu jejich požadavky.“

 Nikdo neví, co bude dál

Uplynulý rok plný chaosu a nejasných prohlášení vlády vede u 50 % účetních k nejistotě, která krystalizuje v obavu z následných kontrol a auditorů. Vše se totiž „šilo horkou jehlou“ a nikdo neví, co bude potřeba zpětně doložit. Jako pozitivní však více než 53 % účetních zaznamenalo větší otevřenost státních úředníků k řešení nenadálých situací.  

Komora certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních (KCÚ) je profesní organizace působící v České republice od roku 1999. Sdružuje na 1 200 profesních účetních, kteří absolvovali několikaletý dvoustupňový systém certifikace účetních postavený na vzdělávacích standardech Mezinárodní federace účetních (IFAC). KCÚ podporuje účetní profesi, zdůrazňuje význam kvalitní účetní práce pro finanční řízení podniků, zajišťuje odborná školení, připomínkuje novelizace účetních zákonů a předpisů. Jejím předsedou je Ing. Libor Vašek, Ph.D.

Více informaci na: www.komora-ucetnich.cz/cze/informace-komory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688