Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  18.01.2021 07:55:53

USA vstupují do nové éry, nastupujícího prezidenta však čeká řada výzev (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech proběhne výměna v čele vlády. Ta se v novém složení bude věnovat dalšímu fiskálnímu balíčku na podporu ekonomiky. Komplikace však do toho přináší impeachment odcházejícího prezidenta, který zaměstná senát namísto zákonů nové administrativy. V Evropě budou ministři financí unie projednávat plán obnovy. Itálii čeká další hlasování o důvěře vlády, předčasné volby však vidíme až jako poslední možné řešení politické krize. Měnověpolitické jednání ECB nepřinese žádné změny. Trhy však budou sledovat hodnocení současné situace v ekonomice a revizi strategie centrální banky. Předstihové indikátory v eurozóně za leden budou korigovat předchozí skokový růst. Regionální kalendář je pro tento týden prázdný. Pokles domácích sazeb na trhu a následné zhoršení globálního sentimentu na finančních trzích podle nás ohrožuje korunu na své síle. Do začátku mediální karantény před únorovým zasedáním ČNB zbývají dva týdny. V následujících dnech bychom se tak mohli dočkat vystoupení členů bankovní rady.

ECB měnovou politiku nezmění, o pozornost trhů ale nepřijde

Spojené státy tento týden čeká inaugurace nového prezidenta, impeachment odcházejícího prezidenta a další jednání o fiskálním balíčku.  Ani jedna z událostí podle nás nebude výrazným signálem pro finanční trhy. Budou však definovat další politický vývoj USA. Poté, co se Joe Biden ujme prezidentského úřadu, začne ve spolupráci s demokratickým kongresem pracovat na dalším fiskálním balíčku. Proces však může komplikovat projednávaný impeachment, který zahltí kapacitu senátu na úkor schvalování zákonů nové administrativy.

Dnes budou ministři financí eurozóny projednávat plán obnovy. Na politickém poli ale bude pravděpodobně mít větší pozornost hlasování o důvěře vládní koalice v Itálii. Pokud tamní premiér nenalezne podporu u dalších stran v parlamentu, prezident Mattarela pravděpodobně jmenuje někoho jiného do čela italské vlády. Pokud by i ten byl neúspěšný, Itálii čekají předčasné volby. To je však podle nás až ta poslední možnost. Z ekonomického kalendáře bude událostí týdne jednoznačně jednání ECB. Neočekáváme žádné změny v měnové politice. Pozornost ale bude mít hodnocení současné situace v kontextu začátku vakcinace v Evropě a revize měnověpolitického rámce, na kterém centrální banka pracuje. Ze statistik pak uvidíme lednové předstihové ukazatele v čele s PMI, které by měly převážně ukázat korekci předchozího skokového růstu zejména kvůli prodlužujícím se vládním opatřením a omezenému fungování ekonomik.

Nabitý globální kalendář zastíní tento týden téměř prázdný kalendář v regionu. Na domácí půdě uvidíme statistiku prosincovým průmyslových cen, které podle nás opět začínají růst, a první letošní aukci pokladničních poukázek. Do začátku mediální karantény před únorovým zasedáním ČNB zbývají dva týdny. V následujících dnech bychom se tak mohli dočkat prvních vystoupení členů bankovní rady směřovaných k nové prognóze centrální banky a výhledu měnové politiky. Data z uplynulého týdne nahlodala optimistická očekávání prvního zvýšení úrokových sazeb ještě v tomto roce. Na druhou stranu řada indikátorů se vyvíjí lépe, než centrální banka čekala ve své listopadové prognóze. V Polsku bude zveřejněna statistika prosincové jádrové inflace a trhu práce.

Finanční trhy korigují svůj optimismus, koruna zatím odolává

Minulý týden uzavřely finanční trhy na negativní vlně. Americké maloobchodní tržby za prosinec skončily výrazně pod očekáváním trhu. Navíc akciové trhy nepotěšily slabší výsledky hlavních amerických bank ani fiskální vyhlídky nastupujícího prezidenta Joe Bidena. Výsledkem tak jsou ztráty akciových trhů na obou stranách Atlantiku. Dolů zamířily i výnosy amerických státních dluhopisů, které ještě v úvodu týdne atakovaly nejvyšší hodnoty za několik let.

I přesto však americký dolar dokázal pokračovat ve svém trendu a minulý týden uzavřel lehce pod 1,21 USD/EUR. Je tak nejsilnější od začátku prosince. Slabší euro i tentokráte znamenalo negativní zprávu pro region. Maďarský forint během pátku ztratil 0,25 %, koruna zhruba 0,10 %. Polský zlotý sice stagnoval, ale jako jediný v regionu končí na nejslabších hodnotách minulého týdne.

Koruna většinu minulého týdne balancovala mezi stále optimistickým sentimentem na globálních trzích a zhoršujícími se domácími podmínkami. Zejména středeční statistiky inflace a maloobchodu poslaly korunové sazby dolů. Tuzemská inflace v prosinci zpomalila nad očekávání rychle https://bit.ly/2MUGhnr, když klesla na 2,3 % z předchozích 2,7 %. To bylo jak pod tržním odhadem, tak především pod prognózou ČNB. Listopadové maloobchodní prodeje v ČR propadly vlivem obnovené uzávěry ekonomiky meziměsíčně o 4,6 % (https://bit.ly/3i7tGsP). Páteční zhoršení nálady na globálních trzích tak podle nás může korunu v tomto týdnu poslat ke slabším hodnotám nad 26,20 za euro.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

18.01. 09:44  Dvojvládí (Já)
18.01. 09:37  Dvojvládí (Přemek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688