Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.01.2021 12:01:14, aktualizováno 12:51:12

Pražská burza v úvodním týdnu roku výrazně poskočila. Premiantem PHOTON ENERGY


Pražská burza dokázala v prvních seancích roku s výraznou intenzitou navázat na optimismus z posledních týdnů. Žádná emise neztratila a index PX nakonec předvedl pátý nejvýraznější týdenní skok za poslední rok. Polepšil si totiž o 4,7 % na závěrečných více než 1 075 bodů.

Nákupní vlnu zažily především akcie PHOTON ENERGY, na kterých se pozitivně odrazilo jejich přeřazení z Free Market na Standard Market, které jsme naposledy zmiňovali v předchozím reportu. Titul jakoby tak chtěl hned v úvodu roku potvrdit svou dominantnost na pražské burze, když v posledních dvou letech byl vždy ze všech nejrůstovější. Nově je zařazujeme do přehledu, přestože jako jediné z něj zůstávají zatím mimo index PX.


Hlavním tahounem indexu PX se tak v týdnu staly jeho nejvýznamnější emise. Tedy finanční tituly a akcie ČEZ. Nejvíce přidaly akcie KB, když banka oznámila urychlení propouštění, resp. v první polovině roku o 3,5 % (cca 250 osob). Uvedla přitom, že tak činí v návaznosti na pokračující pandemii s výrazným negativním dopadem na ekonomickou aktivitu v ČR. Banka zároveň oznámila záměr vydat v zahraničí dluhopisy, resp. hypoteční zástavní listy ve výrazném objemu až 5 mld. EUR. V přepočtu tedy až za 131 mld. Kč!

Stejně jako KB předchozí nejbližší technické rezistence prolomily i akcie ERSTE a MONETA. Bankovní tituly se tak dostaly na nejvyšší úrovně od úvodu března.

Ještě větší radost dělá některým investorům ČEZ, který se posunul již na nejvyšší úrovně od června 2019. Tedy vlastně do doby před poslední dvě dividendy, akcionáři si tak mohou navíc ještě započítat k výnosu celkem 58 hrubého. Evropský regulátor schválil prodej rumunských aktiv společnosti MIRA, pomohl jistě však především růst cen elektřiny. Všechny roční domácí kontrakty pro příští roky se již obchodují nad hranicí 50 EUR/MWh. Ten nejbližší pro rok 2022 zakončil týden nejdráže na 53,18 EUR/MWh, tedy na 15měsíčním maximu. Za zmínku nicméně také stojí neplánované prodloužení odstávky (o další cca měsíc) 1. bloku JE Dukovany.

V domovské Vídni se zdá úspěšně pokoušejí prorazit rezistence akcie VIG, což jim otevírá cestu k další úrovni u 22,80 EUR.

indexu PX loňský kurzový premiant akcie STOCK se ocitly již na téměř 2 letých maximech. Nicméně v domovském Londýně uzavřely v pátek nakonec v přepočtu o téměř 2 níže, resp. tam titul ještě loňská prosincová maxima nepřekonal. Druhý londýnský titul Avast se letos zatím přestal v Praze obchodovat s prémií. V domovském trhu se nicméně nyní dostává k technickým rezistencím, které lze spatřovat u 5,5 GBP.

Optimismus neutuchá na akciích O2, které již dokázaly neutrpět ztráty rekordní desátý týden v řadě a navýšit tak více než 2letá maxima. Děje se tak přesto, že ani v novém roce firma nevyužila schváleného programu odkupu, resp. neodkoupila jedinou vlastní akcii.

Nováček v indexu PX akcie CZG uzavřely týden na dosud nejvyšších úrovní od IPO. Firma dle posledních sdělení míří k získání amerického výrobce zbraní Colt, se kterým vedla od listopadu exkluzivní jednání. Definitivně jasno má být do konce ledna.

Jediným titulem, který si v týdnu nakonec nedokázal polepšit, byly i přes pokusy akcie PFNONWOVENS. Vyplnila se predikce uváděná v minulém reportu, že plánovaná ani druhá „vytěsňující“ valná hromada se neuskuteční. K rozhodnutí tak dojde nakonec distančně, když akcionáři budou vlastně o konci titulu na trhu rozhodovat „per rollam“ od 26.1. do 10.2.

 

Závěrem stojí za zmínku jistě nejsledovanější titul na trhu START akcie PILULKA. Loňský nováček zahájil rok značně pozitivně a v pátek zakončil na nových maximech 670 . Od IPO tak investorům přináší již zhodnocení přes 58 %. Objevily se však již první tzv. insider prodeje. Podrobnosti přineseme v úvodu týdne v samostatném článku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688