Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Osobní finance  |  08.01.2021 10:39:17

Češi loni v létě přestali tolik spořit, vyplývá z dnešních údajů ČSÚ


Loni v červenci, srpnu a září Češi poněkud ubrali ze svého důrazu na vytváření úspor. Řečí statistiků, míra úspor tuzemských domácnosti v třetím čtvrtletí oproti druhému čtvrtletí poklesla, a to na 15,7 procenta. Takovýto podíl tedy Češi v průměru ušetřili ze svého příjmu.  

Za spotřebu dávali v přepočtu na osobu v měsících červenci až září průměrně o zhruba 1200 korun více než v měsících dubnu až červnu, jenže jejich příjem mezi danými dvěma čtvrtletími narostl průměrně na osobu jen o 500 korun.  

Skutečnost, že Češi přestali loni v létě tolik spořit, ovšem nelze přeceňovat. Míra úspor totiž byla ve druhém čtvrtletí historicky zcela nejvyšší, tudíž jen těžko udržitelná. Tento rekord souvisel zejména s tím, že prostě nebylo, kde peníze utrácet. Samozřejmě z důvodu karanténního uzavření podstatné části obchodů, restaurací či hospod, ale také z důvodu přechodu na práci z domova („home office“) nebo z důvodu odstávek v průmyslové výrobě. Až druhotně se přidal opatrnostní motiv, tedy to, že Češi spořili z důvodu obav z propuštění nebo ze strachu z budoucího poklesu příjmu, souvisejících s nastupující ekonomickou krizí.  

Tento opatrností motiv přetrval i ve třetím čtvrtletí, stejně jako Češi často už jen spontánně omezovali své útraty v restauracích, hospodách či obchodech. Tržby v těchto provozovnách nedosahovaly ani v létě zcela běžných úrovní, navzdory rozvolnění ekonomiky a navzdory uvolnění celkové atmosféry ve společnosti. V důsledku ovšem míra úspor zůstala jen nepatrně výše v porovnání s posledním předpandemickým údajem, údajem ze čtvrtého čtvrtletí 2019, který činil 14,6 procenta.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec