Research (J&T BANKA)
Investice  |  23.12.2020 19:19:56

Poslední týden v roce bude pro většinu trhů kratší o páteční svátek

Oproti očekávání nebyl vánoční týden vůbec klidným. Důvodem bylo pondělní oznámení o mutaci viru Covid-19, která se šíří ve Velké Británii a způsobila uzavření země od zbytku světa. Pozdější oznámení od společností produkujících vakcínu proti Covid-19 o účinnosti připravované vakcíny i proti této mutaci zapůsobilo jako balzám na předchozí strach a pondělní propad byl téměř vymazán. Evropská agentura EMA a následně i Evropská komise schválily užívání vakcíny od Pfizer a BioNTech na evropském trhu. Americká FDA k takovému kroku ještě nepřistoupila. Právě pondělní panika kvůli mutaci viru Covid-19 způsobila, že většina akciových indexů do středy skončila v záporných hodnotách. Konkrétně pak index S&P 500 vykázal drobný pokles o 0,2 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 pokles o 0,3 % t/t. Domácí index PX pondělní propad dokázal vyrovnat a tak do středy ukončil vůči pátku beze změny na hladině 1009 bodu.

Společnosti na BCPP

Česká Národní Banka oznámila, že bude návrhy jednotlivých bank na výplatu dividend posuzovat individuálně na základě jejich kapitálové vybavenosti, rizikového profilu, obchodního modelu a dalších faktorů. Limity pro výplatu dividend pak bude ČNB stanovovat konzervativně a zároveň předpokládá, že banky s návrhy přijdou až poté, co budou mít k dispozici auditované výsledky za tento rok. Komerční banka zakončila středu na 635 (-1,4 % t/t) a Moneta na 68 (-0,2 % t/t).

Podle webu seznamzpravy.cz uvažuje společnost TMR o koupi dalších tří lyžařských areálů v Rakousku. Web to uvedl s odkazem na vyjádření obchodního a provozního ředitele TMR Čeňka Jílka. Společnost je údajně již před podpisem koupě jednoho ze středisek, které se nachází poblíž Innsbrucku. Tato investice má být v řádu jednotek milionů eur. TMR již nyní vlastní rakouské ledovcové skiareály Mölltaler Gletscher a Ankogel-Mallnitz. Jílek dále potvrdil plánovanou investici do propojení dvou lyžařských areálů ve Špindlerově Mlýně. Společnost se podle něj blíží ke stavebnímu povolení, zatímco financování této investice má zajištěné. TMR zakončilo vánoční týden na 965 (+3,2 % t/t).

Poslanecká sněmovna v daňovém balíku mimo jiné posvětila rychlejší dynamiku růstu daně u tabáku a cigaret v následujících letech. Aktuální postup bude zvýšení daně od roku 2021 o 10 % r/r a v dalších letech 2022/23 pak o 5 % ročně. Původní návrh ministerstva financí počítal s 5% každoročním zvýšením pro období 2021/23. Vhledem k tomu, že se o rychlejším zvyšování tabákových daní hovoří již delší dobu, není to zcela novinkou. Zákon musí být ještě podepsán prezidentem republiky. Philip Morris ČR zakončil týden na 14940 (+1,0 % t/t).

Společnost Rohlik.cz Finance oznámila, že předčasně splatí dluhopisy 6,6/2023 k datu 31. 1. 2021. Využije tak práva daného prospektem dluhopisu. Objem emise je 1,1655 mld. . K uvedenému datu společnost splatí jistinu dluhopisu, pravidelný pololetní úrok a rovněž mimořádný úrok za předčasné splacení. Ten bude ve velikosti jednoho ročního úroku. Nárok na tuto výplatu budou mít držitelé dluhopisů k rozhodnému dni 1. 1. 2021. Společnost rovněž oznámila, že vydá nové seniorní zajištěné 5leté dluhopisy ve výši až 1,299 mld. s možností navýšení. Požádá také o přijetí těchto dluhopisů k obchodování na pražské burze. Společnost Rohlik.cz Finance je dceřinou společností firmy Rohlik.cz Investment, která přes firmu Velká pecka provozuje portál rohlik.cz.

Poslanecká sněmovna schválila daňový balíček po úpravách, které schválil Senát. Definitivně bylo zrušeno zdanění superhrubé mzdy a bude zaveden systém zdanění příjmů fyzických osob dvěma sazbami 15 a 23 procent. Vyšší sazba se bude vztahovat na všechny příjmy nad 140 tisíc korun měsíčně. Daňový balíček představuje výpadek daňových příjmů státního rozpočtu ve výši asi 88 mld. korun (1,6 % HDP). Tento výpadek dále prohloubí schodek státního rozpočtu, který byl schválen se schodkem 320 mld. korun pro příští rok a byl schválen bez vlivu daňového balíčku. Změny daní musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman, který řekl, že balíček nebude vetovat.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla TMR (+3,2 % t/t na 965 ). V tisku se objevily zprávy o dalších akvizicích, které TMR zamýšlí. Zamýšlené rozšíření pozice společnosti v Rakousku trh ocenil pozitivně. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Komerční banka (-1,4 % t/t na 635 ). Bankovním sektor byl nejvíce postižen zprávami o mutaci viru Covid-19. Nejistota o účinnosti nové vakcíny a možnost prodloužení preventivních opatření na delší období a tím prodlužování negativního dopadu do ekonomik poslalo cyklické tituly níže. Současně vyjádření ČNB ohledně možnosti vyplácet dividendy v sobě skrývá hodně nejistoty, což domácím bankovním titulům rovněž neprospělo.

Výhled na příští týden

Poslední týden v roce bude opětovně pro většinu akciových trhů kratší o páteční svátek Nového roku. Většina trhů pak bude zavřena i na Silvestra. Nicméně trhy v USA (celý den), Británii, Řecku a Euronext budou obchodovat v dopoledních hodinách. Do středy nedošlo ke schválení vakcín proti Covid-19 americkou FDA na rozdíl od Evropy (EMA), což může přinést jistý impulz do posledních obchodních dní. Sledovat se bude i další vývoj druhé vlny pandemie, která aktuálně svírá většinu světa. Důležité bude i vyjasnění si dohody EU s Velkou Británií nad jejím odchodem z Eurozóny, protože jinak hrozí tzv. tvrdý Brexit, což by nebylo pro tamní akciový trh příznivou informací. Celkově tedy očekáváme neutrální vyznění posledního týdne, který může přinést ještě několik důležitých informací.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční průběžné prodeje domů za listopad (oček. +0,1 po -1,1 % m/m) a čtvrteční pravidelná týdenní data z trhu práce. V Číně se zaměříme na čtvrteční PMI průmyslu (oček. 52 po 52,1 bodu m/m) a služeb (oček. beze změny 56,4 bodu m/m) za prosinec.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688