Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  17.12.2020 21:41:34

Closing Bell (17. 12. 2020) – Bitcoin a akciové indexy na maximech, obchodníci čekají na zprávy z Washingtonu

Zámořské akciové trhy v průběhu čtvrtého obchodního dne tohoto týdne dosáhly na nová intradenní maxima, přestože data za amerického trhu práce opět zklamala. Obchodníci nadále rostou pod spekulacemi na záchranu ekonomiky, která by měla přijít z amerického Washingtonu v podobě stimulační balíčku před koncem tohoto týdne.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden vzrostl na 885 tisíc , při očekávání analytiků 800 tis, z revidovaných 862 tisíc v předchozím týdnu. Data slabšího trhu práce jsou stále poněkud zastíněna pokračujícími nadějemi o dosažení stimulační dohody, která se podle dosavadních zpráv blíží zdárnému konci. Zdá se, že stále zhoršující se stav pandemie v USA vnesl do Capitol Hill pocit naléhavosti. Prezident Donald Trump dnes ve svém tweetu prohlásil, že rozhovory ohledně stimulační pomoci vypadají velmi dobře. Začátkem tohoto týdne zákonodárci představili návrh zákona, který by měl mít podporu obou stran. Celková výše účtu
 dosáhne přes 900 mld. dolarů, přičemž se podařilo vyloučit  rozporuplné body, jako je ochrana odpovědnosti za místní a státní podporu. První návrh ve výši 748 miliard dolarů by se měl týkat podpory distribuce vakcín a dáveknezaměstnanosti, druhý účet ve výši 160 miliard dolarů poputuje do státní a místní správy a programu kompenzační pomoci.

Americká centrální banka ponechala ve středu na svém posledním zasedání tohoto roku úrokové sazby beze změny v pásmu 0-0,25 %. Předseda Jerome Powell představil vizi, která byla optimističtější než ta z minulého zasedání v měsíci září. I tak FED hodlá svými nástroji podporovat ekonomiku nákupy dluhopisů v dosavadním tempu 120 mld. USD měsíčně do té doby, než míra nezaměstnanosti poklesne zpět k 4 % a nebude dosaženo inflačních cílů. Členové měnové výboru FOMC v doprovodných komentářích uvedli, že plánují ponechat úrokové sazby na nulové úrovni nejméně do konce roku 2023.

Bank of England oznámila udržení klíčové sazby na 0,1 %, expanzivní monetární plán nákupu aktiv ponechat na objemu 875 mld. GBP a nákup korporátních dluhopisů na 20 mld. GBP. Británie a Spojené státy podepsaly dohodu o celních postupech, která zajistí plynulý tok obchodu mezi oběma zeměmi, až v lednu pro Británii skončí přechodné období a země definitivně opustí zbylé vazby na Evropskou unii.

Ceny ropy ve čtvrtek vzrostly na nová devítiměsíční maxima na vlně optimismu ohledně vyhlídek na stimulační balíček v USA a dohodu o volném obchodu mezi EU a Spojeným královstvím.

Tesla se v pátek připojí k indexu S&P 500 a investoři očekávají během posledních minut páteční obchodní seance výraznou volatilitu. Indexové fondy upraví podíly v portfoliích tak, aby odpovídaly srovnávací hodnotě nejširšího amerického indexu. Přidání společnosti Tesla k nejsledovanějšímu benchmarku Wall Street donutí indexové fondy ke koupi jejích akcií a současnému prodeji akcií dalších dílčích složek indexu. Hodnota společnosti Tesla na akciovém trhu se pohybuje kolem 600 miliard dolarů, přičemž akcie rostly v meziročním srovnání o 600 %. Nyní drží titul nejcennější automobilové společnosti na světě, přestože její produkce je jen zlomkem konkurenčních společností Toyota, Volkswagen a General Motors.

Tržní cena nejznámější světové kryptoměny bitcoin pokořila tento týden poprvé ve své historii psychologickou hranici 20 000 dolarů. Po krátké konsolidaci z počátku měsíce odstartovaly růst zasedání centrálních bank a holubičí komentáře zaznívající z úst jejich představitelů. Přísliby a vize udržovat úrokové sazby dlouhodobě na nule, nepolevující pandemická paralýza a historické rekordy na akciových trzích nahrávají alternativním investičním příležitostem jako je právě digitální zlato bitcoin. Je zřejmé, že při současné masivní expanzivní monetární politice světových centrálních autorit nacházejí investoři u této kryptoměny, stejně jako u zlata, kromě té spekulativní také složku fundamentální. A ta nám zde v minulosti chyběla.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688