mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  25.11.2020 04:17:00

Podmínky vstupu a pobytu na Tchaj-wanu

Podmínky vstupu a pobytu na Tchaj-wanu

25.11.2020 / 11:02 | Aktualizováno: 25.11.2020 / 04:17

Od 1. prosince 2020 dochází ke změně některých podmínek souvisejících se vstupem a pobytem na území Tchaj-wanu. Jedná se především o povinnost po příletu předložit osvědčení s negativním výsledkem na COVID-19 RT PCR. Rozšiřuje se také typ veřejných míst, kde je nařízené nošení roušek na obličeji. Stále však platí, že bezvízový vstup na Tchaj-wan není možný. Krátkodobá víza jsou udělována výjimečně. Standardně je vstup umožněn pouze rezidentům - držitelům pobytového oprávnění na Tchaj-wanu. Všichni, kdo vstoupí na Tchaj-wan, musí absolvovat přísnou 14denní karanténu.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY

Tchaj-wan není na seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy.

Informace o podmínkách vycestování z České republiky pro vás aktualizují kolegové z ústředí ministerstva zahraničí.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

Od 1. prosince 2020 jsou všichni cestující přilétající na Tchaj-wan nebo tranzitující přes tchajwanské letiště bez ohledu na státní příslušnost nebo účel cesty (studijní, pracovní, diplomatické nebo úřední záležitosti nebo jiné) povinni předložit osvědčení o negativním výsledku testu COVID-19 RT-PCR, které nebude starší tří pracovních dní před nástupem do letadla. Pokud se na základě vyšetřování zjistí, že osoby uvedly nesprávný výsledek testu, nebo by následně odmítaly či porušily vládní nařízení související s karanténním opatřením, může těmto cestujícím hrozit pokuta ve výši od 10 000 do 150 000 NTD, popř. mohou být dále trestně stíháni. Osvědčení o negativním výsledku testu COVID-19 RT-PCR musí být vystaveno zdravotnickým zařízením, které je považováno za kvalifikované místní vládou v místě odletu cestujícího. V zásadě musí být takové osvědčení vyhotoveno v angličtině, čínštině, nebo čínštině i angličtině (dvojjazyčná verze). Osvědčení musí obsahovat informace: jméno uvedené v cestovním pasu cestujícího, datum narození nebo číslo cestovního pasu cestujícího, datum odběru vzorků a datum protokolu o zkoušce, název viru, metodu testování a jeho výsledek.

Obecně se dá říci, že vstup je povolen pouze rezidentům (držitelé tzv. ARC - Alien Resident Certificate), na které se vztahuje povinnost karantény (vizte níže).

Cizinci nedisponující tchajwanským pobytovým oprávněním mohou požádat o vstup na území Tchaj-wanu prostřednictvím tchajwanských kanceláří v zahraničí (tzv. "covid vízum"), pokud však účelem cesty není turismus nebo návštěva blízké osoby. Po příletu musí podstoupit 14denní karanténu a dodržet další příslušná opatření. Tchajwanské úřady zároveň nabádají všechny cestující, aby před odletem zaregistrovali své mobilní zařízení do systému Quarantine System for Entry (https://hdhq.mohw.gov.tw/). Cesty za účelem studia jsou řešeny přímo tchajwanskými vzdělávacími institucemi.

Tranzitovat přes tchajwanské mezinárodní letiště Taoyuan je možné pouze při využití letecké společnosti China Airlines, Eva Air či Cathay Pacific, dále za předpokladu, že na Tchaj-wan
a z Tchaj-wanu je cestováno stejnou aerolinkou, za podmínky, že se nejedná o let z/do Číny
a nakonec pouze v případě, že cestující opustí Tchaj-wan do 8 hodin.

3. DOPRAVA

Veřejná doprava v rámci Tchaj-wanu funguje vzhledem k dlouhodobě vynikající epidemiologické situaci bez omezení. Letecká spojení s Evropou jsou zachována v omezeném režimu. Upozorňujeme, že osoby v karanténě či self-health managementu nemohou používat veřejnou dopravu.

4. OPATŘENÍ

Všichni přišedší Tchaj-wan musí absolvovat 14denní karanténu, jejíž podmínky jsou přísné a její dodržování přísně hlídané. Na letišti je nutné zaregistrovat všechny osoby do on-line systému Centra pro kontrolu nemocí - od té doby je sledován pohyb mobilních telefonů. Přesun do místa výkonu karantény je umožněn po zvláštní dezinfekci prostřednictvím vyčleněných vozů taxi. V průběhu karantény není možné za žádných okolností opustit byt či hotelový pokoj bez vyrozumění policie a CDC. Jídlo je možné objednávat on-line, odvoz odpadků je nutné objednat prostřednictvím policie. Policie denně telefonuje. V případě vypnutí či vybití mobilního telefonu vykoná policie okamžitě bytovou kontrolu výkonu karantény. Při porušení karantény jsou udělovány vysoké pokuty.

Místo výkonu karantény je možné v domácnosti pouze za předpokladu, že osoby v karanténě mají vlastní pokoj a vlastní koupelnu a že v domácnosti nežijí osoby mladší 6 let, starší 65 let či chronicky nemocné. V jiných případech je za potřebí využít karanténní zařízení.

Po absolvování karantény následuje období 7denního self-health managementu, které znamená, že dotyčný se má vyvarovat frekventovaných míst a chodit pouze do práce či školy a pro nákup nejnutnějších potravin. Po celou dobu režimového opatření je třeba na veřejnosti nosit roušku (i venku). Praxe je taková, že však četné instituce neumožňují vstup osobám v self-health managementu (včetně většiny škol).

Ve výjimečných případech je možné zažádat před odletem na Tchaj-wan o zkrácenou 5denní karanténu (obchodní účel cesty zvláštního významu a diplomaté). Pro 5denní karanténu je vedle zvláštního povolení nutné absolvovat PCR test před odletem na Tchaj-wan a dále na Tchaj-wanu před ukončením karantény. Po zkrácené karanténě následuje období self-health managementu prodloužené na 21 dní.

Povinnost nosit roušky na obličej

Od 1. prosince musí lidé nosit obličejové masky na následujících typech veřejných míst: zdravotnická zařízení, veřejná doprava, prodejní místa, vzdělávací zařízení, sportovní a výstavní místa, místa určená k zábavě, náboženská místa a místa pro bohoslužby a kanceláře. Nedodržení tohoto nařízení může být pokutováno od 3 000 NTD do 15 000 NTD.

5. ODKAZY

Zvláštní informační portál tchajwanské administrativy o epidemii Covid-19

Center for Disease Control

Bureau of Consular Affairs

Immigration Agency

https://www.cdc.gov.tw/En/Bulletin/Detail/KIUJU0aZex70DPFUN3d66w?typeid=158

https://www.immigration.gov.tw/media/59472/1102_regulations-on-entering-taiwan.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688