mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  23.11.2020 11:41:00

Nová pravidla pro cestování z Finska do České republiky

Nová pravidla pro cestování do České republiky

05.11.2020 / 15:46 | Aktualizováno: 23.11.2020 / 11:41

Od pondělí 9. listopadu 2020 platí nová pravidla pro cestování do ČR.
ČR považuje Finsko za zemi s nízkým rizikem nákazy onemocněním COVID-19 (oranžová země), i nadále však nemohou cizinci ze zemí s nízkým rizikem nákazy, včetně Finska, krátkodobě přicestovat do ČR mimo nezbytně nutné případy: cesty do zaměstnání nebo k výkonu podnikatelské činnosti, nezbytné cesty za rodinou, cesty k lékaři, účast na svatbách či pohřbech. Není tak nadále možná cesta za účelem turistiky nebo návštěvy přátel.

Pokud cesta splňuje tento účel, je cesta z Finska do ČR možná za stejných podmínek jako před vypuknutím epidemie. Cizinci, kteří na území ČR pracují nebo studují, ovšem mají po příjezdu do ČR povinnost předložit výsledek PCR testu před vstupem na pracoviště nebo do vzdělávací instituce (do předložení negativního výsledku nemohou nastoupit do zaměstnání nebo vzdělávací instituce).

I nadále pokračují (prozatím do 12. prosince) již dříve schválená omezení volného pohybu osob na území celé České republiky. Zakázán je volný pohyb osob v době od 23:00 hod. do 05:00 hod. s výjimkou především cest do zaměstnání či výkonu podnikatelské činnosti a výkonu povolání. Od 05:00 hod. do 23:00 hod. je pak povolen volný pohyb osob pouze v případech cest do/ze zaměstnání a k výkonu podnikatelské činnosti, nezbytných cest za rodinou nebo osobami blízkými, cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, cest za účelem pobytu v přírodě a sportování na venkovních sportovištích (úplný výčet výjimek zde). Pobývat na veřejnosti může spolu nejvýše 6 osob, s výjimkou členů domácnosti či zaměstnanců vykonávajících práci pro stejného zaměstnavatele.

Pokud cestovatelé přijíždějící do ČR pobývaly déle než 12 hod. v posledních 14 dnech na území států, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění (seznam států s nízkým rizikem zde), před vstupem na území ČR musí vyplnit elektronický Příjezdový formulář, předložit při hraniční kontrole na vyžádání doklad o jeho vyplnění a do 5 dnů od vstupu na území ČR se na vlastní náklady podrobit PCR testu (výsledek testu je nutné předložit místně příslušné krajské hygienické stanici dle místa pobytu). Tato povinnost neplatí pro pracovníky mezinárodní dopravy, pro akreditované členy diplomatických misí v ČR, osoby mladší 5 let, občany členských států EU a cizince s dlouhodobým pobytem v EU, kteří tranzitují do 12 hod. přes ČR, nebo cestují do ČR na dobu nepřesahující 12 hod. z naléhavých zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů (více v I.2.).

Obdobná pravidla platí i pro občany třetích zemí (mimo EU) s povolením k dlouhodobému pobytu či dlouhodobým vízem ve Finsku nebo jiném členském státě EU nebo v zemi s nízkým rizikem nákazy (další výjimky podrobněji v I.4.).

Občané EU, jenž mají povinnost se po příjezdu podrobit testu, ji mohou splnit i předložením negativního výsledku PCR testu, který byl proveden v členském státě EU a není starší než 72 hod; výsledek testu se předkládá bezprostředně po vstupu na území ČR místně příslušné krajské hygienické stanici.

přílohy

Diagram mvcr.cz - pravidla cestování po 9.11.2020 - 155 KB PDF (Acrobat dokument) 5.11.2020
https://www.mzv.cz/file/4134989/Podminky_pro_vstup_na_uzemi_CR_a_karantenni_opatreni.pdf

Omezení vstupu cizinců do ČR - 159 KB JPEG (FILE_TYPE_JPEG) 6.11.2020
https://www.mzv.cz/file/4135434/ViewImage.jpeg


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688