Research (Česká spořitelna)
Investice  |  20.11.2020 09:52:32

Trhy sledují politický vývoj - v USA, kolem brexitu, rozpočtu EU a v ČR


Ohledně dat je nyní klidnější období. To je ale více než kompenzováno politickým vývojem. V USA Trump a jeho administrativa stále řeší volby, zatímco pandemická situace vypadá dost hrozivě. Alespoň trochu příznivá informace, tedy pokud je pravdivá, přišla o tom, že část současných úředníků tajně diskutuje s Bidenovým týmem za účelem hladšího přechodu na novou administrativu, což je motivováno snahou o zlepšení pandemické situace a národní bezpečnosti. Navíc dnes oznámí Georgia oficiální výsledky, když včera skončil přepočet hlasů. Mělo by dojít k potvrzení výhry Bidena, když přepočet snížil rozdíl ve prospěch Demokrata ze zhruba 14 tisíc na 12,2 tisíce. K systematickým chybám nedošlo, rozdíl oproti původnímu sčítání byl dán původně přehlédnutou krabicí a flash diskem s hlasy.

Jednání o brexitu pokračují, ačkoliv na vyšších úrovních byly kvůli pozitivnímu testu člena některého z týmů dočasně přerušeny. Na nižších úrovních stále pokračují, což je fajn. Stále vidíme jako pravděpodobnější nějakou formu dohody nebo další odklad, než že by skutečně došlo ke krachu jednání a tvrdému brexitu.

EU řeší rozpočet a pandemický plán, jejichž schválení blokují Maďarsko a Polsko kvůli jedné z podmínek čerpání prostředků, kterou je dodržování právního státu. V tomto ohledu zaznívají z Bruselu různé varianty řešení včetně toho, že by rozpočet jel příští rok podle provizoria a pandemický plán by byl nakonec schválen jako mezivládní dohoda bez obou zmíněných zemích. Je otázka, zdali to Maďarsko a Polsko budou chtít hnát až do tohoto stavu a riskovat, že se jich pandemický plán nebude týkat. Již současná verze podmínek čerpání pandemického plánu je totiž kompromisním řešením a řada zemí nechce dále Maďarsku a Polsku ustoupit.

No a v ČR byl schválen daňový balíček, a to včetně zrušení superhrubé mzdy a zavedení daně z příjmů ve výši 15 %. Pro státní deficit to znamená zhruba 90 mld navíc, což posune deficit na příští rok směrem ke 400 mld. Úplně si teda nejsem jistý, že v současné době a současném nastavení veřejných financí je takovéto snižování daní zrovna to, co česká ekonomika potřebuje... 

Jiří Polanský

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688