Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.11.2020 16:01:17

Duy: Přijde výrazné zlepšení ekonomiky, jen zima může být těžší

Když se americkým prezidentem stal Barack Obama, ekonomika stále zápolila s důsledky hypotéční krize a nedostávalo se jí finanční podpory ze strany Kongresu. Výsledkem bylo pomalé oživení a současná situace, kdy do funkce nastupuje nový prezident a Kongres zatím neschválil další stimulaci, může vybízet k přirovnávání k tomu, co se dělo po roce 2008. Známý odborník na americkou monetární politiku Tim Duy ale tvrdí, že takové přirovnání by bylo zavádějící a popisuje celkem optimistický výhled.

V americké ekonomice v současnosti není podle ekonoma žádná významná nerovnováha, kterou by bylo třeba napravovat. Na rozdíl od posledních dvou cyklů neexistuje žádná evidentní finanční bublina, nadměrná aktivita v nějakém sektoru, nadbytečné investice a podobně. Na jaře došlo k hospodářskému kolapsu, který vyvolaly snahy o omezení pandemie. Následné oživení bylo taženo i tím, že řada aktivit se přesunula online a „obešla virus“. To bude podle ekonoma pokračovat.

Dalším důvodem k optimismu je podle Duye síla rozvahy amerických domácností, což je opět rozdíl od toho, co jsme pozorovali v podobných fázích cyklu v minulosti. Mimořádně pozitivně pak působí demografická situace, protože mileniáni vstupují do fáze svých nejvyšších příjmů a výdajů. A Duy patří mezi ty, kdo se domnívají, že dalšímu ekonomickému oživení výrazně pomůže vakcína.

Výše uvedené argumenty prezentované na stránkách Bloombergu ekonom ještě na svém blogu doplňuje tím, že sektory, které jsou nejvíce postižené pandemií, tvoří poměrně malou část ekonomiky. A v neposlední řadě je monetární politika stále uvolněná. Během předchozí expanze Fed podle Duye „hledal důvody k utahování, tentokrát hledá důvody pro udržení uvolněné politiky“.

Duy v této souvislosti komentuje i pravděpodobné jmenování Judy Shelton do vedení Fedu. Ta podle něj tíhla ke Zlatému standardu, následně se z ní stala monetární hrdlička a nyní, když demokraté získali post prezidenta, se dá čekat, že se změní na monetárního jestřába. Duy se podle svých slov nedomnívá, že má dostatečnou kvalifikaci na funkci ve vedení Fedu, ale „potenciální škody jsou omezené... Její kolegové s ní budou veřejně jednat s respektem, ale za dveřmi ji budou ignorovat.“ Nebo mohou být věci lepší, pokud se Judy Shelton „rozhodne pro konstruktivní přístup namísto destruktivního“.

Ekonom svou úvahu uzavírá s tím, že většina států v USA se snaží vyhnout tvrdému uzavření ekonomiky a společnosti a pokouší se uplatňovat „light“ verze. Na lidech je pak znát již velká únava ze sociálního distancování a to se projevuje i na jejich ochotě dodržovat některá doporučení. Celkově pak Duy tvrdí, že sazby se nebudou ještě nějaký čas hýbat, americkou ekonomiku čeká výrazné zlepšení, ale zima může být těžší.

Zdroj: Bloomberg, The Fed Watch


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688