mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.10.2020 05:12:00

Mongolsko – možnosti vstupu a aktuální opatření v souvislosti s pandemií COVID 19 (5.10.2020)

Mongolsko – možnosti vstupu a aktuální opatření v souvislosti s pandemií COVID 19

25.09.2020 / 02:45 | Aktualizováno: 05.10.2020 / 05:12

V návaznosti na usnesení vlády ČR o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR informujeme o podmínkách vstupu na území Mongolska.

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY

V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území České republiky se od 15. 6. 2020 uvolňují překážky volného pohybu osob na většině území Evropské unie. Další podrobnosti o změnách lze nalézt na webu MZV: https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/omezeni_dopravy_koronavirus.html

V případě Mongolska současná striktní preventivní opatření jeho vlády, zavedená za účelem omezení rizika přenosu koronaviru SARS-CoV-2 na minimum, neumožňují cizincům až na níže uvedené výjimky do země cestovat.

Zájemcům o cestu proto doporučujeme sledovat jak průběžně aktualizované informace na této webové stránce, tak informace na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

Státní komise pro mimořádné události vyhodnotila Mongolsko jako stát s vysokým rizikem nákazy a vyhlášený druhý stupeň “zvýšené přípravy na mimořádnou událost“ prodloužila nejnověji do 31.10.2020, do tohoto data zároveň není umožněn vstup cizincům na území Mongolska bez ohledu na to, zda se jedná o bezvízové osoby či osoby s krátkodobým či dlouhodobým vízem nebo s trvalým či dlouhodobým pobytem.

Vydávání víz na zastupitelských úřadech Mongolska je až do odvolání pozastaveno.

Vstup na území je umožněn pouze Mongolům z diaspory v rámci předem schválených repatriačních cest (letecky či po pozemní komunikaci) za předpokladu, že se ihned po návratu, tj. přímo z paluby letadla, podrobí na vlastní náklady přísně, policií střežené třítýdenní karanténě ve vybraném zdravotnickém zařízení. Toto opatření se vztahuje na všechny cestující bez výjimky, tj. včetně posádky letadla, diplomatů jakož dalších VIP osob, pokud by jim ovšem vůbec bylo umožněno přiletět v rámci repatriačního letu.

Přes Mongolsko nelze tranzitovat.

DOPRAVA

Prozatím do 31. 10. 2020 jsou přerušeny veškeré komerční letecké spoje, jakož i mezinárodní osobní silniční a železniční přeprava. Výjimkami jsou mezinárodní kamionová přeprava zboží, která se ovšem realizuje pouze v kolonách za doprovodu policie bez možnosti posádky nákladního vozu opustit jeho kabinu, cargo lety a mongolskými orgány předem schválené návraty Mongolů z diaspory v rámci repatriačních cest. Ty jsou ovšem limitovány omezenými karanténními možnostmi mongolské strany a jejími zdravotnickými kapacitami. V rámci repatriace mají přednost nemocné osoby, staré osoby, matky s dětmi a osoby v nouzi. Navíc se přihlíží i k tomu, z jak vzdáleného teritoria žadatel cestuje. Upřednostněni jsou tak zejména Mongolové z Austrálie a USA.

Aktuální harmonogram zvláštních letů na měsíc září: https://www.mzv.cz/ulaanbaatar/cz/o_velvyslanectvi/vseobecna_informace/harmonogram_mimoradnych_cervnovych_letu.html

OPATŘENÍ

V případě potvrzené nákazy během izolace v povinné karanténě po příletu či příjezdu do Mongolska jsou pacienti hospitalizováni v Národním středisku pro infekční choroby v Ulánbátaru až do doby uzdravení, prokázaného opakovanými testy, a po té přemístěni do dvoutýdenní střežené karantény v některém ze sanatorií.

České občany, kteří dlouhodobě pobývají na území Mongolska, upozorňujeme, že situace se může náhle změnit k horšímu. Důrazně proto doporučujeme striktně dodržovat hygienická pravidla. V případě podezření na infekci se mohou obrátit na výše uvedené Národní středisko pro infekční choroby, kontaktní telefonní číslo (+976) 80086829, případně se osobně hlásit v sídle střediska na adrese Bayanzurkh district, 13-Khoroolol, Nam Yan Ju Street, místnost č. 100. Zároveň upozorňujeme na povinnost nošení roušek na veřejnosti. Při nerespektování tohoto opatření může být uložena pokuta do výše 150 tisíc MNT (1.500 CZK).

Od 16. 9. 2020 jsou při dodržení přísných hygienických a epidemiologických opatření povoleny bez kvantitativního omezení kulturní, obchodní, podnikatelské a zábavní aktivity, jakož i veřejné akce nejrůznějšího druhu. Všechny prostory, v nichž akce proběhnou, se musí podle interních předpisů pravidelně dezinfikovat.

K 21. 9. 2020 dojde k návratu celé vzdělávací soustavy do režimu, který se přiblíží předpandemickému stavu. Zatímco výuka žáků na venkově bude probíhat ve školách po celý pracovní týden, tj. pět dnů v týdnu, u žáků v Ulánbátaru a v krajských střediscích (ajmazích) v kombinaci výuky online (tři dny v týdnu ve školním zařízení a dva dny v týdnu online). Školní hodina nesmí přesáhnout 35 – 40 minut a denní výuka ve škole 4 – 6 vyučovacích hodin. V žádné třídě bez ohledu na typ školy nesmí být pohromadě více než 20 žáků/studentů s dodržovanými rozestupy. Mateřské školky přijímají děti nově již ve věku od 2, nikoliv až od 3 let.

Obchodní síť je otevřena bez omezení, restaurace, kavárny a bary mohou být otevřeny denně do půlnoci.

ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Ministerstvo zdravotnictví Mongolska: https://www.mohs.mn/home

Mobilní aplikace Ministerstva zdravotnictví Mongolska -Shuurkhai 119 (ke stažení na App Store nebo Google Play)

Ministerstvo zahraničních vztahů Mongolska – konzulární odbor: https://www.consul.mn/

Národní agentura pro nouzové řízení: https://nema.gov.mn/c/resolution

Národní středisko pro infekční choroby v Ulánbátaru: telefon (+976) 80086829

Zpravodajský server www.montsame.mn

Velvyslanectví Mongolska v Praze:

Na Marně 5, 160 00 Praha 6

tel: (+420) 224 311 198, 224 325 760

fax: (+420) 224 314 827

e-mail: prague@emongolia.eu

webová stránka: http://www.praha.mfa.gov.mn nebo http://www.praha.mfa.gov.mn/

Úřední hodiny konzulárního oddělení: pondělí - pátek 10,00 - 16,00


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688