brno.cz (Brno)
Z regionů  |  18.09.2020 00:00:00

Akce Brno Design Days reaguje na současnou situaci podtitulem Re…

Ode dneška do neděle se Brno promění na mekku designu. Startuje totiž už pátý ročník Brno Design Days a i tentokrát se odehraje v běžně nepřístupné budově – bývalé fakultě výtvarných umění na Údolní ulici. Připravené workshopy, přednášky i přehlídky bude letos spojovat téma „Re…“.

Brno Design Days do Brna každoročně přiváží designéry, architekty nebo módní návrháře z celé České republiky i zahraničí. Ani letos tomu nebude jinak – na akci vystoupí mimo jiné Lucie Koldová, dvojnásobná držitelka titulu Designér roku v rámci cen Czech Grand Design, a hosté z Polska, Slovenska nebo Nizozemí. Na pódiu je ale budou střídat i zajímavé tváře přímo z Brna – například z designérského studia NAHAKU, které se zabývá upcyklací.

Právě upcyklace je jednou z inspirací letošního ročníku, který ponese téma „Re…“. Rethink – reuse – redesign. Zvlášť v současné situaci se ukazuje důležitost neustále přehodnocovat zaběhnuté postupy, pružně a rychle reagovat na nové příležitosti i hrozby. A právě v tomto směru je design užitečným nástrojem nejen pro designéry, ale pro celou společnost.

Na návštěvníky čeká řada workshopů, na kterých si vyzkouší sítotisk, výrobu stříbrného šperku nebo 3D tisk. Kromě toho se mohou účastníci těšit i na komentované prohlídky celého objektu na Údolní 19. Již tradiční součástí Brno Design Days je výstava, kde studenti z českých a slovenských škol odprezentují své práce z oblasti grafického nebo produktového designu.

Chybět nebudou módní přehlídky nebo výstava studentských prací. „Festival vytváří prostor pro setkání lokálních i mezinárodních jmen, letos kromě přednášek, workshopů a přehlídek i na networkingovém setkání Design to Business,” láká zakladatelka Alexandra Georgescu z architektonického studia Kogaa. Program zaměřený na přímé propojení firem a kreativců je letošní novinkou. Vzniká za spolupráce inovační agentury JIC, CzechInvest, CzechTrade, města Brna a Jihomoravského kraje a má za cíl podpořit spolupráci mezi jednotlivými odvětvími a účastníkům otevřít nové příležitosti.

Kreativní hub KUMST

V minulosti festival Brno Design Days veřejnosti zpřístupnil pasáž Jalta, hotel Avion nebo Bochnerův palác. Letos zve návštěvníky do funkcionalistické budovy na ulici Údolní, kde inovační agentura JIC finišuje práce na kreativním hubu KUMST. Ten vznikl v prostorách, kde donedávna sídlila Fakulta výtvarných umění VUT. „Je to pro nás skvělá příležitost ukázat, jak by měly podobné budovy fungovat – architektonický návrh respektuje původní uspořádání, zároveň odpovídá potřebám kreativních průmyslů. Naše práce je založena na přeměně nemovitostí na pulzující místa, která hrají aktivní roli v ekonomické přeměně okolí a přináší do města život. Brno Design Days jsou ukázkou toho, jak by celá budova mohla v budoucnu fungovat,” komentuje zakladatelka festivalu Alexandra Georgescu. Brno Design Days je úplně první akcí, která se bude v prostorách KUMSTu konat.

Kompletní program naleznete na https://brnodesigndays.cz/program.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688