plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  17.09.2020 00:00:00

Plzeň: Výstava představí unikátní fotografie a informace o vodě

Výstava představí unikátní fotografie a informace o vodě

Hracholusky (foto: T. Typltová)

Hracholusky (foto: T. Typltová)

Výstava Voda a civilizace, kterou si jen v Praze loni prohlédly stovky tisíc lidí, zamíří v polovině září 2020 do Plzně. Venkovní expozice představí na velkoformátových panelech klíčový význam životodárné tekutiny – vody, její minulost, přítomnost a budoucnost na zemi. Diváci se mohou začíst do textů od řady světově uznávaných vědců a prohlédnout si fotografie pocházející od Austrálie přes Evropu a Afriku až po Grónsko a Ameriku, a to včetně zajímavých záběrů vodohospodářských projektů v Plzeňském kraji. Výstavu mohou zhlédnout návštěvníci v Plzni v Šafaříkových sadech od 16. září do 14. října 2020. Expozice je navíc šetrnější k životnímu prostředí. V noci ji nasvítí solární panely. Cílem výstavy je oslovit širokou veřejnost a ukázat klíčový význam vody pro existenci člověka od pravěku po dnešek, včetně přehledu současné situace a možných budoucích scénářů vývoje.

Voda byla u vzniku života a paradoxně není vyloučené, že může přispět i k jeho krizi. Je totiž v přirozenosti lidské mysli brát současný stav jako záruku jeho věčného trvání. Ano, vody je stále ještě dost. To se však může skokově změnit ze dne na den. Může, pokud si skutečně neuvědomíme a nedojde nám, že to, jak bude vypadat naše budoucnost, jejíž je voda zásadní součástí, není záležitost jen politiků nebo vodohospodářů, ale nás všech. Výstava Voda a civilizace má od začátku jeden zásadní cíl – přimět lidi přemýšlet o světě a vodě a uvědomit si svůj díl odpovědnosti za ně. Naši budoucnost máme jen a jen v našich rukou. A nikdo to za nás neudělá. O tom svědčí i dějiny člověka na této planetě,“ uvedl kurátor a spoluautor výstavy Miroslav Bárta, prorektor Univerzity Karlovy v Praze, archeolog a egyptolog.

Vodárna Plzeň (foto: M. Váchal)

Vodárna Plzeň (foto: M. Váchal)

Voda v Plzeňském kraji

Všechny vodní toky, jejich přítoky a vodní díla na nich spravuje v Plzeňském kraji státní podnik Povodí Vltavy. Jak upozorňuje jeho ředitel Petr Kubala, velká část obyvatel regionu je napojena na spolehlivé zdroje kvalitní pitné vody, kterými jsou vodárenské nádrže Lučina, Žlutice a Nýrsko. Vodu pro plzeňský průmysl, pro nadlepšování průtoku na Mži a Berounce v době sucha, ale i povodňovou ochranu a bohaté rekreační využití obyvatel poskytuje vůbec největší vodní nádrž v regionu-Hracholusky. „V jejím povodí jsme zahájili ve spolupráci s Plzeňským krajem řadu opatření vedoucí ke zlepšení kvality vody. Obdobné projekty jsou i v povodí řeky Úhlavy, mimo jiné i s cílem eliminovat nebezpečí velkých havárií, ohrožujících dodávky vody pro čtvrt milionu obyvatel. V Plzni na Radbuze byla loni otevřena nová náplavka v samotném centru města,“ shrnul Petr Kubala, generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 17. 9. 2020, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688