Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  08.11.2002 14:54:56

DOKUMENT: Prohlášení hejtmana E. Tošenovského


PRAHA (ČIA) - Text prohlášení moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského, kterým oznámil své odstoupení z kandidatury na funkci předsedy ODS:

Po téměř dvou měsících, které uplynuly od mého prohlášení ucházet se na prosincovém kongresu ODS o post předsedy strany, oznamuji, že jsem se po důkladném zvážení a diskusích rozhodl, že ve stávající situaci nemohu kandidaturu přijmout. K tomuto rozhodnutí mne vedou následující důvody:

Ačkoliv mi byla v uplynulém období projevována silná podpora jak ze strany regionálních, oblastních a místních sdružení ODS, tak ze strany voličů a sympatizantů naší strany, a ačkoliv je velmi pravděpodobné, že bych na prosincovém kongresu byl zvolen, dal Václav Klaus, stávající předseda strany, jasně najevo, že mne nepovažuje za člověka vhodného pro předsednictví ODS. Zároveň uvedl jména některých členů vedení, které by za vhodné kandidáty považoval. Pan předseda sám označil svůj krok za vynucený a - přestože to nezaznělo na veřejnosti - vím, že si velká většina rozhodujících představitelů strany nedokáže bez Václava Klause další existenci ODS představit. Tím se potvrzuje, že ve faktickou změnu ve straně věří uvnitř ODS jen málokdo a že tato politická strana ještě není zcela připravená na svou existenci v "postklausovské éře". Spravedlivě však zároveň konstatuji, že jiní představitelé strany mne naopak ujistili o své podpoře, kterou velmi oceňuji. Abych tedy zabránil rozštěpení a vnitřnímu rozbití strany, ale zároveň, abych se nestal jen loutkou pro něčí vlastníhry, rozhodl jsem se změnit své rozhodnutí a kandidaturu na předsedu strany nepřijmout.

V současné povolební euforii se projevuje výrazné sebeuspokojení a začíná převládat názor, že ODS je opět na vzestupu a že je možné jen zvolit "nějakého předsedu", kterého si posléze otestujeme, zda je hoden být Klausovým nástupcem. ODS přitom zcela zapomíná, že jsme stranou v opozici, a že na tomto faktu nic nezměnily výsledky komunálních a senátních voleb.

Za dané situace uvnitř ODS, kterou jsem měl možnost detailně poznat během posledního měsíce a během desítek předvolebních mítínků, kterých jsem se zúčastnil, abych podpořil naše kandidáty, jsem si jednoznačně potvrdil svou pozici. Můj nevyjasněný vztah s Václavem Klausem - jím osobně deklarovaný i v průběhu volební kampaně - a většinově negativní postoj poslaneckého klubu ODS mi prostě neumožňují kandidaturu na kongresu přijmout. Chci dát Občanské demokratické straně možnost žít i nadále v těsné spolupráci s Václavem Klausem - lhostejno, zda na postu prezidenta republiky či v jiné významné úloze - a proto kandidaturu nepřijmu.

S vědomím významných osobních ztrát, které mi mé rozhodnutí nekandidovat může přinést, jsem připraven nadále všestranně pracovat pro Občanskou demokratickou stranu. Mým jediným cílem bylo a je, aby se ODS znovu stala zásadovou, srozumitelnou a programově jasně ohraničenou pravicovou stranou. ODS musí být schopná reagovat na současný vývoj ve státě a nabízet propracovaná alternativní řešení, aby byla připravena v příštích parlamentních volbách dosáhnout výsledku, který jí zajistí dominantní postavení ve vládě.

Jsem přesvědčen, že každý je nahraditelný a že i ODS postupně pochopí, že revoluční autokracii musí vystřídat soustředěná týmová práce. Ten čas však zatím bohužel nenastal...

-jh-,-ph-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688