Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.08.2020 10:30:08

Akcie ČEZ klesly na měsíční minima, pražská burza přesto v týdnu solidně vzrostla


Pražská burza po neurčitém vývoji nakonec dokázala vymazat většinu ztrát z předchozího týdne. Index PX se sice dokonce ještě v pátek znovu ocitl zpět pod hranicí 900 bodů, nakonec zakončil na 908 bodech. Za celý týden si tak polepšil o 1,27 %. Investorská prázdninová aktivita se z předchozích letošních minim však jen nevýrazně zvýšila, když majitele v souhrnu vyměnily akcie za 1,24 mld. .

O více než čtvrtinu objemů se přitom postaral zahraniční titul – ERSTE. Přes volatilní vývoj se zároveň nakonec i svou vahou nejvíce zasloužil o zisky indexu. V domovské Vídni titul nicméně zatím nedokázal prorazit nad současnou technickou rezistenci, kterou lze spatřovat nad hranicí 21 EUR.


Podporou pro růst indexu byly zejména i ostatní akcie bank, ale rovněž i pojišťovny VIG. V návaznosti na zveřejněné výsledky, a vlastně blížící se očekávanou dividendu 1,15 EUR, se ve Vídni obchodovaly i na téměř půlročním maximu.

Podobně na nová téměř půlroční maxima se na domovském Nasdaqu posunuly akcie CETV. V Praze je však nadále brzdí silná koruna, která se k dolaru udržuje v blízkosti 2 letých maxim. Zveřejněné údaje v týdnu poodkryly, že objem short pozic na Nasdaq pokračoval u titulu druhé reportované období v řadě v poklesu. Oproti konci července se k polovině srpna jejich objem snížil o dalších 90 tisíc akcií. Short tak celkem zůstávalo ještě 1,03 mil. akcií CETV.

Proti trhu se nejvýrazněji nakonec vydaly akcie PFNONWOVENS, které v pátek zakončily nejníže od května. Svou vahou však nejvíce index brzdily akcie ČEZ. Převahu prodejců nezvrátil ani solidní růst cen emisních povolenek, tak samotné elektřiny. Vzrostly jak ceny u dlouhodobých kontraktů elektřiny, tak i u těch krátkodobých. Spotové ceny elektřiny pro následující den zaznamenávaly dokonce úrovně nevídané od propuknutí koronaviru v Evropě, resp. 7 měsíční maxima.

Akcie Avast, které si udržují nejvyšší váhu v indexu PX, také nakonec ztratily. Po akciích ERSTE patřily k nejvolatilnějším. Druhý týden v řadě si každopádně v Praze udržely oproti Londýnu výrazné obchodování s prémií. Stejně tak lze v tomto ohledu zmínit podstatně méně obchodované akcie likérky STOCK.  

 

Konec prázdnin by snad na pražskou burzu mohl přinést zvýšenou obchodní aktivitu. Rozrůst by se domácí trh každopádně měl o další technologický titul. Ještě v pondělí dopoledne lze prostřednictvím obchodníků s cennými papíry podat objednávku přímo do primární emise akcií eMan. Investorům je nabízeno až 914 tis. akcií, resp. tedy téměř 47 % softwarové firmy, jejíž tržby loni vzrostly o 12 % na 168 mil. . Vzhledem k cenovému pásmu 51-56 objem primární emise může dosáhnout až zhruba 51 mil. . Dosavadní známé údaje z knihy objednávek indikují prodej většiny akcií nejspíše u spodní strany cenového pásma.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688