mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.08.2020 14:00:18

Čína: Ekonomiku v deltě řeky Yangtze čeká zátěžový test

Čínská vládní opatření na podporu průmyslu dosáhla určitých úspěchů a ekonomika v deltě řeky Yangtze se pomalu vzpamatovává. Naznačují to data za první pololetí letošního roku. Domácí spotřeba ale navzdory značným vládním snahám již šestým měsícem klesá.

Ilustrace: Shutterstock

Druhá polovina roku bude pro čínskou ekonomiku zátěžovým testem a teprve nadcházející měsíce ukáží, zda se podařilo nastartovat dlouhodobý růst.

Na základě dat čínského statistického úřadu, zveřejňovaných souhrnně za první a druhé čtvrtletí, poklesl v první polovině roku hrubý domácí produkt Šanghaje v meziročním srovnání o 2,6 %. Došlo tedy k částečnému snížení historického propadu z prvního čtvrtletí letošního roku. Ekonomiky provincií Zhejiang, Jiangsu a Anhui dokonce lehce rostly. (Podrobnější ekonomická data v tabulkách a grafech najdete na webu Generálního konzulátu ČR v Šanghaji.)

 

OBCHOD SE VZPAMATOVÁVÁ

Export i import se také pomalu vzpamatovávají. Podle statistik pro město Šanghaj vzrostl za první polovinu v meziročním srovnání export o 0,7 % na 642,3 miliard jüanů a hodnota importu klesla o 1,7 % na 463,7 miliard jüanů. Provincie Zhejiang a Anhui vykázaly růst exportu i importu. Růst importu v provincii Zhejiang byl nicméně o téměř 2 % nižší než v prvním čtvrtletí. V provincii Jiangsu import rostl o téměř 2 %, export však poklesl.

Podle oficiálních údajů byl celkový růst čínského HDP ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání 3,2 %. To je téměř horní hranice rozpětí (1 – 3,4 %), ve kterém před zveřejněním statistik odhadovala čtvrtletní růst HPD čínská média. Na pozadí pozvolného obnovování provozu firem, nízkých výdajů spotřebitelů po velkou část druhého čtvrtletí, ale i s přihlédnutím k oficiálním datům pro Šanghaj a provincie Zhejiang, Jiangsu a Anhui, které se podílejí na téměř čtvrtině čínského HDP a třetině dovozu a vývozu, je čtvrtletní růst čínského HDP o 3,2 % až neuvěřitelný.

 

POMALÉ ZOTAVOVÁNÍ FIREM

Většina firem v průběhu dubna a května stále operovala pouze na 85-90 % běžné aktivity a pandemií nejvíce zasažený sektor služeb se vzpamatovával ještě výrazně pomaleji. Za první polovinu roku klesla v Šanghaji průmyslová výroba větších společností o 6,3 % (-17,4 % v 1.čtvrtletí). Sektor výroby automobilů v první polovině roku klesl meziročně o 12,3 %, přestože od dubna trh s automobily vykazuje stabilní růst, v červenci dokonce o 16,4 % ve srovnání s předchozím rokem.

Sektor služeb v Šanghaji se ve druhém čtvrtletí poměrně stabilně zotavoval, stále však pouze snižoval propad z předchozích měsíců. Během dubna a května byla i nadále velká část restaurací poměrně prázdná, stejně tak množství cestujících bylo dle oficiálních dat v květnu v meziročním srovnání poloviční. Podle statistik se například přidaná hodnota velkoobchodu a maloobchodu snížila o 9,4 %, (- 19,5 % v 1.čtvrtletí), přidaná hodnota skladových a poštovních služeb klesla o 14 % (-18,5 % v 1.čtvtletí) a realitní sektor vykázal pokles o 0,8 % (-10,3 % v 1.čtvrtletí).

 

NEJISTOTA PŘETRVÁVÁ

Růst čínského HDP ve druhém čtvrtletí byl tažen vládními opatřeními a průmyslem, spotřeba však již šestým měsícem klesá. Příjmy domácností stagnují a nejistota vyvolaná epidemií je vede k navyšování úspor na úkor utrácení. Současně se zdá, že trend opatrné spotřeby bude pokračovat, nehledě na počty nakažených nemocí covid-19 či početné vládní snahy na posílení poptávky.

Bližší pohled na oficiální data za druhé čtvrtletí dále odhalí, že za růstem HDP stojí z velké části budování průmyslového inventáře, způsobené také nedůvěrou ve stabilitu dodavatelských řetězců, a opětovné nastartování přerušených stavebních projektů. To jsou poměrně jednorázové motory růstu ekonomiky, které se v dalším čtvrtletí budou těžko replikovat. Neočekává se také, že by čínská vláda pokračovala v masivních stimulových opatřeních, a místní vlády pomalu dosáhly limitů pro udělování speciálních dluhopisů.

Obnova průmyslového výkonu na úroveň před epidemií covid-19 a současně stagnující spotřeba navíc povedou ke kumulaci inventáře napříč ekonomikou. Tento nesoulad mezi nabídkou a poptávkou bude v druhém pololetí tlačit na snižování cen, což bude mít negativní dopad na tempo růstu ekonomiky.

 

NÁRŮST NESPLÁCENÝCH ÚVĚRŮ

V dalším období je třeba také věnovat pozornost bankovnímu sektoru, především nárůstu nesplácených úvěrů. Předseda China Banking and Insurance Regulatory Commission (CBIRC) Guo Shuqing v nedávném rozhovoru s agenturou Xinhua uvedl, že v roce 2020 budou muset banky odepsat odhadem úvěry v hodnotě 3,4 bilionů jüanů, tedy téměř o polovinu více než v roce 2019. Zároveň varoval, že příští rok bude úroveň nesplacených úvěrů ještě vyšší, neboť budou končit lhůty pro odklad podstatné části půjček, jejichž termíny Peking a místní vlády z důvodů koronavirové krize postupně prodlužovaly.

Tento vývoj je nicméně očekávaný. Z velké části za ním stojí právě vládní tlak na banky, aby poskytovaly co nejvíce půjček a přispěly tak k obnově ekonomiky. Lze tedy předpokládat, že bankovní sektor bude pod novým tlakem, tentokrát, aby včas zajistil dostatek kapitálu či urychlil reformy menších bank.

Lukáš Svatek, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Šanghaji


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688