Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.08.2020 13:23:43

Sachs: V Číně oživení „V“, v USA ani náhodou

Jsme v nejhorší ekonomické krizi za celá desetiletí, uvedl pro CNBC známý ekonom Jeffrey Sachs s tím, že Spojené státy nemají žádnou jasně nastavenou politiku, která by byla schopná ukončit epidemii v této zemi. To se povedlo Číně, a ta proto nyní prochází oživením ve tvaru V, což „rozhodně není případ Spojených států“.

Ohledně akciového trhu Sachs uvedl, že Fed do ekonomiky napumpoval velké množství peněz a zopakoval tak to, co dělal po roce 2008. Menší firmy, restaurace, malé obchody a podobné podniky si přitom nevedou dobře, ale akciový trh je o jiných firmách. Ty si vedou dobře, z velké části proto, že jsou spojeny s internetem.

Americká ekonomika určitě dlouhodobě ztratí miliony pracovních míst, protože se jen tak nevrátí k normálu, na který jsme byli zvyklí před pandemií. Jde především o přesun některých pracovních míst domů, ale pracovní místa zanikají i kvůli růstu významu umělé inteligence či automatizace. A není důvod čekat, že se tento trend obrátí, míní Sachs.

Globalizace ale podle ekonoma přetrvá, protože nebude přesunem pracovních míst domů dotčena. Naopak, „ten nejlepší talent bude možné nalézt kdekoliv“. Sachs také předpokládá, že změny, které probíhají v ekonomice, povedou ke změnám vládní politiky. Jako příklad uvedl rozvoj elektromobility s tím, že například asijské země mohou chtít větší podíl na tomto rostoucím trhu, a tudíž se mohou snažit uplatňovat politiku, která bude izolovat jejich domácí trh a chránit domácí firmy. Sachs ovšem před takovou strategií varuje.

Ohledně sporů mezi USA a Čínou ekonom uvedl, že často slyšíme „hloupé názory“, které například hovoří o totalitním režimu v Číně. Ta ale „nehodlá zabrat celý svět, chce mít jen důstojný život a Číňané chtějí své místo na slunci“. Američané ale neustále poukazují na to, jak jim Čína údajně uškodila, což je chyba a nebezpečný přístup, míní ekonom. Pokud se HDP měří paritou kupní síly, je Čína již největší ekonomikou na světě, což ale „není překvapivé s ohledem na velikost její populace“.

Sachs má za to, že dobrým ekonomickým a společenským modelem je Švédsko a další severské země. Vyzdvihuje zejména jejich systém sociální podpory, který umožňuje například to, že lidé mohou chodit do školy bez toho, aby se nesmírně zadlužili. V USA pak podle ekonoma v posledních měsících ještě více vzrostla již tak vysoká příjmová nerovnost a přispívá k tomu i politika Fedu. „Je tak nutné se ptát, jak zajistit, aby v této zemi měl sociální a zdravotní pojištění každý?“ Spojené státy jsou totiž na jednu stranu neuvěřitelně bohatou zemí, ale na stranu druhou tu žije mnoho lidí v zoufalých podmínkách.

Jak by Sachs celkově hodnotil situaci, ve které se nacházíme? Podle něj žijeme v mimořádně výjimečné době, mění se technologie, geopolitická situace, nacházíme se v digitálním světě, zatímco se prudce mění svět fyzický. Pokud k tomu všemu přistoupíme odpovědně, budeme jednou hrdí na to, jak jsme si vedli, uzavřel ekonom.


Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

12.12.2023Konec dotační ekonomiky? Ani náhodou Kryštof Míšek (Argos Capital)
20.10.2023Pozitivní signály z robustní ekonomiky v USA a oživení v Číně (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.08.2023Inflace u nás ani v USA v červenci nepřekvapila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.05.2023Inflace v USA ani v dubnu nepřestala klesat ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688